Lascaux

Geplaatst door

3-5 spelers
30 minuten
Auteur: Dominique Ehrhart en Michael Lalet
Uitgever: Phalanx Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Na het succesvolle Pinguïn bracht Phalanx afgelopen jaar opnieuw een luchtig spel uit in de middelgrote doos: Lascaux. Lascaux is een eenvoudig biedspel met een nogal vergezocht thema: het verzamelen van dezelfde kaarten met afbeeldingen van dieren die in de beroemde Lascaux-grotten te zien zijn. Het is weer eens wat anders, maar het betekent wel dat de afzonderlijke illustraties lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Het is allemaal roodbruin met vier poten.

Het biedsysteem is gekopieerd en geplakt uit Geschenkt, dat binnenkort onder de titel Gesjaakt bij 999 Games verschijnt. De spelers beschikken ieder over een aantal stenen, die ze om beurten in de pot leggen. Wil of kun je geen stenen meer bijleggen, dan pak je alle stenen uit de pot en legt een van je fiches dicht bij de kaarten neer. Op die fiches staat een hand, waarvan er zes kleuren zijn. Op de kaarten met dieren staan ook van deze handen afgebeeld, telkens in twee verschillende kleuren.

De andere spelers gaan zo verder. Telkens als een speler past, claimt hij de pot en legt een fiche bovenop die van de andere spelers die al gepast hebben. Als ook de voorlaatste speler gepast heeft worden de kaarten verdeeld. De laatst overgebleven speler kiest een kleur en neemt alle kaarten waarop een hand in die kleur staat. Vervolgens worden de fiches van de andere speler een voor een opengedraaid. Daarbij krijgt die speler telkens alle overgebleven kaarten waarop een hand staat in de door hem gekozen kleur. Komt deze kleur niet meer voor, dan heb je pech en dan krijg je niets.

Daarna begint de volgende ronde en worden er nieuwe kaarten bijgelegd. Het spel eindigt als alle kaarten verdeeld zijn. Je scoort punten voor de diersoorten waar je de meeste kaarten van hebt en voor de stenen in je voorraad. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Het kan niet anders dan dat de auteurs van Lascaux bij het spelen van Gesjaakt op het idee kwamen om zelf een spel rond hetzelfde biedprincipe te bedenken. Zoveel lijken de spellen op elkaar. Het verschil is dat Lascaux meer toeters en bellen toevoegt en ook een veel luxere vormgeving heeft, met mooie stenen en kaarten en dikke kartonnen fiches.

Maar het was juist de eenvoud van Gesjaakt die mij zo aansprak. Al het extra gedoe van het gokken welke kleuren geclaimd gaan worden door spelers die na jou passen, of opletten wie welke dieren heeft is best OK, maar voegt eigenlijk weinig toe aan het basisidee van Gesjaakt. Ondanks de extra’s mist Lascaux ook dingen Gesjaakt wel heeft, zoals de spanning en de mogelijkheid om je medespelers te sarren om bepaalde kaarten te laten nemen of juist niet.

Wat betreft toegankelijkheid, speelduur en prijs legt Lascaux het af tegen Gesjaakt. Ik vind Lascaux leuk genoeg om te spelen en het krijgt daardoor ook een voldoende waardering, maar geef in alle opzichten de voorkeur aan Gesjaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *