Montana

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: White Goblin Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Met bijna honderd spellen, waaronder toppers als Genoa, Istanbul en Goa, heeft Rüdiger Dorn een indrukwekkende lijst op zijn naam staan. Nog steeds komen daar ieder jaar wel een paar spellen bij, zoals enkele jaren geleden Montana, dat het eerst bij de Nederlandse uitgever White Goblin Games verscheen.

Montana komt in een compacte maar ruim gevulde doos. De liefhebber van houten spelmaterialen komt goed aan zijn trekken, want het zit vol houten mannetjes en grondstoffen.

De lezer die nu al denkt te weten heeft voor een deel gelijk, maar toch niet helemaal. Inderdaad: Montana is zo’n spel waarbij je mannetjes inzet om grondstoffen te verzamelen, die je vervolgens gebruikt om nederzettingen te bouwen. De mannetjes zijn echter voor eenmalig gebruik. In je beurt kun je mannetjes rekruteren, ze inzetten om geld of grondstoffen te verzamelen, of met de grondstoffen nederzettingen te bouwen op het variabele bord.

Het uiteindelijke doel van het spel is om zo snel mogelijk al je nederzettingen op het bord te hebben. Wie daar als eerste in slaagt, wint het spel.

…en de waardering

Zoals je ziet, is het spelidee van Montana in een handvol woorden samen te vatten. Die bondigheid komt overeen met het spel, want dat laat zich samenvatten in één woord: razendsnel. Het verzamelen van grondstoffen doet anders vermoeden, maar eigenlijk is dit gewoon een racespel. Je kunt je het bij Montana niet permitteren om eerst op je gemak grondstoffen te sparen en dan eens wat leuke plekjes voor je nederzettingen uit te zoeken. Nee, vanaf het begin moet het zo snel mogelijk bouwen je volledige focus zijn. Op sommige plekken wil je nu eenmaal als eerste zijn, bijvoorbeeld omdat je daar gratis een extra nederzetting mag plaatsen, of omdat je er een veldfles krijgt waarmee je een dubbele beurt uit mag voeren.

Het overdadige spelmateriaal kan je op het verkeerde been zetten, maar Montana is echt een spel voor snelle spelers. Ik vind dat zelf een hele plezierige afwisseling. Spellen als Caylus en Tzolk’in vind ik bijzonder leuk, maar ze eisen wel wat van je denkkracht en zitvlees. Montana zit in hetzelfde genre, maar weet z’n doel in een dik halfuur te bereiken. Ideaal als je zin hebt in een spel met inhoud, maar niet een halve avond kwijt wilt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *