Muisgeflipt

Geplaatst door

2-6 spelers
15 minuten
Auteur: Chislaine van den Bulk
Uitgever: White Goblin Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Naast geheugen spelen concentratie en reactievermogen vaak een belangrijke rol in kinderspellen. Het bekendste voorbeeld is wel het spel met de bel, oftewel Halli Galli. Muisgeflipt zit in hetzelfde genre.

Iedere speler krijgt zeven kledingkaarten met daarop een kledingstuk in een bepaalde kleur. Vervolgens worden één voor één de muizenkaarten omgedraaid. De afgebeelde muis draagt een aantal hippe kleren en accessoires. Komt een van die dingen (in de juiste kleur) overeen met een kledingkaart in je hand, dan moet je deze kaar zo snel mogelijk op de muis leggen. De snelste speler krijgt de muis. Als je je vergist gaat de muis in de doos en leg je de kledingkaart voor je als strafpunt. Heeft de muis geen enkel kledingstuk aan dat jij hebt, dan mag je ‘mausgeflippt’ roepen en al je kaarten op de muis leggen. Ook dan krijg je bij vergissing een kledingkaart als strafpunt. Je mag de andere kaarten dan weer terug op handen nemen en je vult je handen aan tot zeven.

Bij iedere muis staat ook een kaas afgebeeld. De verschillende kazen hebben allemaal een eigen fiche, waarvan er een open ligt. Staat bij de muis dezelfde kaas als op het openliggende fiche, dan beschermt de kaas de muis: niemand mag hem claimen. Doe je dat per ongeluk toch, dan krijg je het kaasfiche (voor twee strafpunten) en wordt het volgende fiche omgedraaid.

Het spel eindigt als de stapel muizenkaarten op is. Wie na aftrek van strafpunten de meeste muizenkaarten heeft verzameld, is de winnaar.

… en de waardering

Zoch (de uitgever waar Muisgeflipt oorspronkelijk verscheen) grossiert in kinderspellen met bizarre thema’s. Poepende kippen en dito ezels, kastelen van kaas en nu modebewuste muizen, waar de spelers als katten jacht op maken. Het zal geen ouder verbazen dat zulke thema’s aanspreken. Ook Muisgeflipt doet het best goed. De grappige tekeningen met soms listig verborgen kledingstukken vallen in de smaak in mijn beperkte steekproef en het spel zelf is onderhoudend genoeg. Muisgeflipt heeft nog niet de spannende hectiek van Halli Galli, maar komt een aardig eindje in de goede richting.

Het grootste nadeel zijn eigenlijk de kaarten: die zijn veel te groot om er zeven van in een kinderhand te krijgen. Zeker bij een reactiespel waarbij je je kaarten goed moet kunnen zien is dat toch wel een minpunt. Gebruik met kleinere medespelers dus kaartenhouders, of speel gewoon met open kaarten. Zonder die irritatie is in het juiste (jonge) gezelschap genoeg plezier te beleven aan Muisgeflipt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *