Myrmes

Geplaatst door

2-4 spelers
60-120 minuten
Auteur: Yoann Levet
Uitgever: Ystari (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Een van de dingen die ik leuk vind aan spellen is dat je in een andere wereld kan duiken. En dat kan van alles zijn, van het leven in het Stenen Tijdperk, het stichten van een kolonie op Mars, het runnen van een boerderij of een elektriciteitsleverancier. In Myrmes mogen spelers een nieuwe wereld verkennen, namelijk die van een kolonie mieren. Zo klein als ze zijn, zo veel werk hebben ze te verzetten in dit spel.

Myrmes is een werkverschaffingsspel. Alle spelers beginnen met een mierenkolonie (afgebeeld op een apart bordje) met een paar miertjes en een larve. Er zijn verschillende soorten mieren die ieder hun eigen rol in de kolonie vervullen. Je begint met drie verpleegster-mieren en twee werkmieren.

Het spel beslaat drie jaren en in ieder jaar heb je vier seizoenen. Aan het begin van iedere lente, zomer en herfst bepalen de spelers eerst waar hun verpleegsters geplaatst worden. Hiermee kan je nieuwe larven, werkmieren en vechtmieren kweken en bepaalde speciale acties uitvoeren. Nadat de verpleegsters hun werk hebben gedaan, zijn de werkmieren aan de beurt. Zij kunnen in het nest simpele taken uitvoeren (zoals een larve kweken of een voedsel maken). Of ze verlaten het nest om de wijde wereld in te trekken.

De wijde wereld staat op een groot bord. De werkmier kan hier drie stapjes zetten en daarmee op zoek gaan naar prooien (die vervolgens door een vechtmier kan worden verslagen, wat voedsel en punten oplevert) of looppaadjes aanleggen (levert grondstoffen en punten op). Op ieder looppaadje komen namelijk grondstofblokjes te liggen van het terrein waar het over geplaatst wordt (voedsel, steen of aarde). Het fijne van looppaadjes is dat je met één stap het hele pad kan aflopen, ook als het over meerdere velden gaat. Je kan ook de looppaadjes van de andere spelers gebruiken, maar dan moet je wel een vechtmier meenemen. De wijde wereld is een gevaarlijke plek voor mieren om te zijn, ze leggen namelijk altijd na hun actie het loodje waardoor je kolonie in rap tempo leeg loopt.

Vervolgens mogen alle spelers per looppaadje één grondstofblokje pakken. Als je nog verpleegstermieren over hebt, kan je met deze grondstofblokjes leuke dingen doen, zoals nieuwe verpleegstermieren kweken, je nest upgraden (waardoor je grotere looppaadjes mag bouwen of een grotere grondstoffenvoorraad kan aanhouden), nieuwe uitgangen voor je nest bouwen of opdrachten vervullen (voor punten).

In de winter moet je je mieren voeren en als dat niet lukt dan krijg je daarvoor minpunten. Wie na drie jaar de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

…en de waardering

Als je aan een mierenkolonie denkt, dan denk je aan een krioelende massa mieren die druk bezig zijn met van alles en nog wat. Aan arbeidskrachten hebben ze daar vast geen tekort. Hoe anders is het in Myrmes. In dit spel zijn de arbeidskrachten schaarser dan schaars en gaan ze ook nog eens heel snel dood. Je kan in één seizoen dus nooit alles doen wat je wilt. Je moet echt over meerdere seizoenen plannen om doelen te bereiken en dan nog gaat het behoorlijk moeizaam, onder andere doordat in de wijde wereld de andere mierenkolonies je behoorlijk in de weg kunnen zitten doordat zij de prooien net voor je neus vangen of hun looppaadjes in de weg leggen. Als je het een beetje goed doet, begin je in het derde jaar misschien eindelijk een beetje het gevoel te krijgen dat je ergens komt.

Doordat niets makkelijk gaat, is Myrmes echt een expert titels voor liefhebbers van het diepere denkwerk. Je moet het geduld hebben om in kleine geplande stapjes steeds meer ruimte te creëren om dingen te doen. En daarbij moet je anticiperen op wat de andere spelers willen doen door looppaadjes zo te bouwen dat jij de beste mogelijkheden houdt om verder uit te breiden en bij de prooien te komen. Als dat lukt, is het heel bevredigend, maar weet waar je aan begint. Myrmes is geen spellenkost voor het grote publiek, maar liefhebbers van pittige spellen zullen hier zeker plezier aan beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *