Mysterium Park

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 10 jaar)
28 minuten
Auteurs: Oleksandr Nevskiy en Oleg Sidorenko
Uitgever: Libellud (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Bij iedereen met wie ik het speel is Mysterium een groot succes. De combinatie van het uitvogelen van de juiste toedracht van een moord, inclusief dader, op basis van fantasievolle en dromerige kaarten spreekt veel mensen aan. Wat dat laatste betreft heeft het een duidelijk voordeel op het aanverwante Dixit. Alle informatie is volledig visueel, taalvaardigheid of algemene ontwikkeling bij het geven of interpreteren van een omschrijving is niet aan de orde.

Dat betekent niet dat Mysterium geen gebreken heeft. Zo kost het behoorlijk wat tijd om klaar te leggen, zeker met de verschillende uitbreidingen erbij. Het systeem van het ondersteunen of afwijzen van andermans vermoedens is complex en gekunsteld. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk waarom dat is toegevoegd aan de voorganger Tajemnicze Domostwo (zelf gebruik ik altijd maar het oude systeem).

Mysterium Park biedt voor al die problemen een oplossing. Het is de compacte en gestroomlijnde versie van Mysterium. Het idee is onveranderd, alleen de setting is anders. In plaats van een verlaten landhuis onderzoek je nu een rondreizend circus. Nog steeds moeten de spelers een moord oplossen en krijgen daarvoor aanwijzingen van een zwijgzame geest, die ze alleen mysterieuze kaarten laat zien. Minder materiaal betekent ook een korter spel. Het moordwapen is blijkbaar bekend, alleen de dader en locatie moeten uitgezocht worden.

Voor de geest is het ook makkelijker. Net als in Codenames krijgt hij een kaartje met een raster voor zich, waarop per speler staat aangegeven welke verdachte of locatie die speler moet elimineren. Als iedereen dat is gelukt, blijven er drie combinaties over en hebben de spelers één kans om met een laatste aanwijzing de juiste combinatie te vinden. Slagen ze daar in, dan hebben alle spelers het spel gewonnen. Zo niet, dan moet de geest het maar met andere circusgasten proberen.

…en de waardering

Ik vind Mysterium een leuk spel, maar het komt minder op tafel dan het verdient. Dat ligt vooral aan het gedoe van het opzetten en uitzoeken van het materiaal. Voor ongeduldige spelers zoals ik is Mysterium Park echt een uitkomst. Dat het een mooi compact doosje is (ook het formaat is dat van Codenames) is mooi meegenomen, want je neemt het makkelijk ergens mee naar toe. De enige angst die ik heb is dat deze versie ook zo succesvol wordt dat er allemaal uitbreidingen komen die net wel of niet in de doos passen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *