Ra: The Dice Game

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Rio Grande Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Een paar jaar geleden haalde elke rechtgeaarde spellenliefhebber zijn neus op voor dobbelstenen. Dobbelstenen waren het symbool voor geluksfactor, willekeur en chaos en daar houden spellenliefhebbers niet van. De tijden zijn inmiddels veranderd, dobbelstenen zijn weer helemaal terug, maar dan wel op een andere manier. Recente voorbeelden van spellen waarin dobbelstenen een prominente rol spelen én die door spellenliefhebbers goed gewaardeerd worden zijn Stenen Tijdperk, Yspahan, Roll through the Ages, Regenwormen, Konijnen Hokken en Geharrewar aan de Sushibar. Zou de dobbelversie van Ra ook in dit rijtje passen?

In de dobbelversie van Ra werkt is de puntentelling op dezelfde mechanismen gestoeld als Ra (het biedspel). Er zijn zes manieren om aan punten te komen en allemaal werken ze net even anders. Zo kun je punten scoren als je de meeste farao’s bezit en strafpunten krijgen als je de minste bezit. De Nijl levert iedere ronde net zo veel punten op als je in deze categorie hebt hebt gescoord, maar dan wel alleen als je een overstroming hebt gerealiseerd. Ook de monumenten en beschaving ontbreken niet en zijn er ook nog twee manieren om direct punten te scoren.

De manier waarop je punten verzameld in de verschillende categorieën verschilt echter wel wezenlijk. In het oorspronkelijke spel werden fiches uit een zak getrokken en vervolgens geveild. In het dobbelspel mogen de spelers omstebeurt dobbelen met vijf dobbelstenen. Op dobbelstenen staan zes verschillende symbolen (Ra, Farao, Bechaving, Monumenten, Nijl en Ank) die de speler kan gebruiken om op een centraal bord zijn scores in de verschillende categorieën te beïnvloeden. Iedere keer dat een Ra gegooid wordt moet deze dobbelsteen weggelegd worden, de resterende dobbelstenen mogen tot twee keer overgegooid worden (waarbij ook weer iedere Ra weggelegd moet worden). Voor sommige categorieën is één dobbelsteen genoeg maar dit kan oplopen tot wel drie (voor bijvoorbeeld een beschavingspunt of om een overstroming te creëren). De Ank-symbolen mogen ingezet worden als joker, maar alleen in combinatie met tenminste één dobbelsteen met het gewenste symbool erop.

Als er aan het eind van een spelersbeurt één of twee dobbelstenen opzij zijn gelegd met Ra-symbolen dan gaat de Ra-dobbelsteen naar voren lopen. Bij drie weggelegde Ra’s krijgt de speler onmiddellijk drie punten en bij vier of vijf mag hij de andere spelers onderwerpen naar een ramp naar zijn keuze. Zodra de Ra een bepaald aantal stappen heeft gezet is de ronde afgelopen en worden bepaalde categorieën gewaardeerd. Na drie rondes is het spel afgelopen en worden ook de monumenten nog gewaardeerd. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Het Ra dobbelspel vind ik een goede bewerking van het originele Ra (al vind ik deze nog steeds beter). De keuzes zijn interessant en je vraagt je regelmatig af of je je eerste worp maar gewoon accepteert, of dat je toch liever nog een keer overgooit omdat je bijvoorbeeld nog een overstroming nodig hebt. Maar ja, dan zou je ook wel eens van die vervelende Ra’s kunnen gooien. Het enige minpuntje dat ik heb kunnen ontdekken is dat er soms te veel en soms te weinig Ra’s worden gegooid waardoor het spel te snel danwel te langzaam naar mijn smaak voorbij is. Meestal zal het echter wel loslopen en dan is het Ra dobbelspel een toegankelijk, laagdrempelig spelletje dat garant staat voor een aangename dosis spanning en plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *