Ticket to Ride: Asia

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Alan Moon en François Valentyne
Uitgever: Days of Wonder (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Met de niet aflatende populariteit van Ticket to Ride is het niet zo vreemd dat Days of Wonder een prijsvraag uitschreef voor fans om zelf een kaart te bedenken. Het eerste resultaat daarvan zien we in Ticekt to Ride: Asia, of Ticket to Ride Map Collection: Volume 1 – Team Asia & Legendary Asia, zoals de volledige titel luidt.

Zoals de naam al aangeeft bevat deze uitbreiding twee nieuwe kaarten, die zich allebei op het Aziatische continent afspelen. Legendary Asia is een kaart uit de prijsvraag, van liefhebber François Valentyne. Dit is een traditionele variant: het gaat hier alleen om een andere kaart met wat nieuwe regeltjes. De belangrijkste nieuwe regel is dat je voor de tunnels door de Himalaya geen extra kaarten moet bijleggen, maar extra treinen moet inleveren. Die leveren wel twee punten per trein op, dus dat kan best lucratief zijn. Ook moet je er bij het maken van je tickets rekening mee houden dat je treinen nu sneller op zijn.

De andere kant van het bord, Team Asia, is er een van Alan Moon zelf. Deze kaart introduceert een volledig nieuw concept in Ticket to Ride: teamspel. Deze kaart speel je met twee of drie teams van twee spelers, dus dit is ook de eerste kaart die je met zijn zessen kunt spelen. De spelers in een team hebben eigen treinen, treinkaarten en tickets. Je speelt met dezelfde kleur en je moet met je collectieve netwerk alle tickets van het team voldoen. Communiceren over het spel is verboden. De enige manier om informatie met je teammaat uit te wisselen is om in je beurt je tickets in het collectieve rekje te zetten. Zo weet je teammaat ook welke steden er nog meer verbonden moeten worden. Maar dit gaat wel ten koste van je hele beurt.

… en de waardering

Net als met Nordic Countries, Märklin en Europe. gebeurde had Days of Wonder ook nu er weer voor kunnen kiezen om van Asia een zelfstandig spel te maken (of zelfs twee). Maar inmiddels heeft de doelgroep voor deze variant wel genoeg treinkaartjes en treintjes, dus veel meer dan een bord en wat tickets heb je niet nodig. Desondanks is de uitbreiding met 25 euro nog steeds stevig geprijsd. Daar krijg je dan wel twee leuke varianten voor terug, waarvan vooral Team Asia een bijzonder leuke variant is. Het teamaspect zorgt voor een hele andere ervaring van het spel en ook een bijzonder leuke. Het samenwerken zonder expliciet communiceren vergt behoorlijk wat aandacht en concentratie en maakt dit tot een hele leuke variant. Als ik Ticket to Ride nu met vier speel, gaat mijn voorkeur zelfs uit naar deze variant.

Voor de liefhebber heb ik maar één advies: kopen, al was het maar voor Team Asia!

2 reacties

    1. Ik denk dat de stations alleen in Europa thuishoren en dat je ze in alle andere varianten in de doos laat (je gebruikt dan alleen de treintjes, telsteen en kaarten van Europa).

      Maar als iedereen aan tafel het er mee eens is, kan je natuurlijk de stations ook op de andere kaarten gebruiken (lang leve de huisregels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *