Azul Duel

Geplaatst door

2 spelers
45 minuten
Auteur: Michael Kiesling
Uitgever: Next Move (2025)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Op dit moment is er een echte duo/duel/duet-trend aan de gang in spellenland. Van een groot aantal spellen die prima met twee spelers te spelen zijn komen speciale versies voor twee spelers uit. Denk aan Splendor, Living Forest, Kwakzalvers van Kakelenburg, Everdel én Azul.

Ook Azul Duel is net als de andere Azuls weer een abstract spel waarin je speelstukken in kleuren (dit keer zijn het ronde schijfjes) gaat sparen om ze vervolgens te mogen bouwen. De basis lijkt heel erg op het originele Azul, maar er is heel veel aan toegevoegd waardoor het spel flink complexer is geworden.

Beide spelers hebben een eigen langwerpig bordje voor zich liggen waarop je de ronde schijfjes gaat verzamelen en later plaatsen. Het gebied waar ze geplaatst moeten gaan worden is alleen nog helemaal leeg aan het begin van het spel. De eerste toevoeging aan Azul Duel is namelijk dat je het bouwgebied ook tijdens het spel gaat opbouwen. De tweede en derde toevoeging zijn dat op elke bouwtegel óf een jokervakje staat (waar dus elke kleur mag) of een bonusvakje (waar je gratis een schijf krijgt als de andere drie vakken vol zijn). Deze bonusschijfjes leveren net zo veel punten op als de rij waarin ze gebouwd zijn.

Verder liggen er op tafel vier kleine en één grote kartonnen cirkel. Op de cirkels staat een geel en een blauw deel. Aan het begin van iedere ronde worden op de kleine cirkels vier ronde schijfjes gelegd en een klein kartonnen fiche. Op de grote cirkel komen vijf ronde schijfjes te liggen en het startspeler schijfje.  

Natuurlijk zijn de spelers om de beurt aan zet om te pakken. De eerste keer dat je van een kleine cirkel pakt, pak je alle schijfjes van een kleur en de andere schijfjes stapel je in een volgorde van jouw keuze en leg je op het kartonnen fiche op de blauwe rand. Bij de grote cirkel hoef je de ronde schijfjes die je niet pakt, niet te stapelen maar leg je ze gewoon op de blauwe rand. In plaats van ronde schijfjes van het gele deel van een cirkel te pakken, mag je ook schijfjes van de blauwe randen pakken. Dan pak je alle bovenste schijfjes van de gekozen kleur. Van de kleine cirkels mag je dan maximaal één schijfje pakken, maar van de grote cirkel mag je ze wel allemaal pakken. De eerste speler die van de grote cirkel pakt, pakt ook het startspelerfiche en is dus de startspeler van de volgende ronde.

In plaats van schijfjes pakken, moet je ook twee keer in een ronde een vierkante tegel pakken voor op het bouwdeel van je bord. Op deze tegel staan gekleurde vakken die aangeven welke kleuren er op moeten komen te liggen. En verder moet je in elke ronde twee van de kartonnen fiches pakken die onder de ronde schijven op de blauwe randen van de kleine cirkels liggen.

Als alles wat verdeeld moet worden, verdeeld is, is het tijd om te gaan bouwen. Net als met gewoon Azul schuif je daar waar je rijen vol zijn een schijfje op het bouwdeel van je bordje en scoor je daar punten voor. Als je een rij hebt die net niet af is, dan kan je je kartonnen fiches inzetten. Met twee fiches in de juiste kleur of drie willekeurige mag je namelijk een leeg plekje in je rij opvullen. Vervolgens krijg je nog aftrek voor schijfjes die je niet in een rij hebt willen of kunnen leggen en voor de startspelerschijf.

En zo worden er vijf rondes gespeeld. Je kan dan nog extra punten voor bepaalde einde spel doelen scoren. En wie daarna de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Azul is een van mijn favoriete spellen. Ik heb alle vier de varianten in mijn kast staan en speel ze allemaal met plezier. Ik had dan ook hoge verwachtingen van deze Duel variant. En het spijt me om te zeggen dat het spel de verwachting niet heeft waargemaakt.

Wat ik zo leuk vind aan de andere Azuls is dat het hele elegante spellen zijn en dat gevoel mis ik bij deze variant. Er is te veel aan toegevoegd dat voor mij meer gedoe dan speelplezier oplevert. Denk bijvoorbeeld aan het eerst moeten opbouwen van je bordje of de bonustegels, het voegt voor mij niets toe op het gebied van speelplezier. De kartonnen fiches waarmee je een rij kan afmaken, vind ik op zich dan nog wel leuk omdat ze je wat flexibiliteit geven.

Je zal mij niet horen zeggen dat dit een slecht spel is, het werkt namelijk allemaal prima en levert best een spannend potje op. Maar ik speel als ik eerlijk ben gewoon liever een van de andere varianten. Daarom kan ik het spel helaas niet meer dan drie pionnen geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *