Coyote

Geplaatst door

3-6 spelers (vanaf 10 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Spartaco Albertarelli
Uitgever: 999 Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Jaren geleden verscheen een blufspel met een melige gimmick. In Coyote kreeg iedereen een soort indianentooi op het hoofd en zette daar een kaart in, zodat je je eigen kaart niet zag maar die van anderen wel. Niet iets dat veel mensen graag in nuchtere toestand doen, wellicht dat het daarom snel in vergetelheid raakte. Inmiddels is het terug, maar nu zonder gekkigheid en daardoor in een compact doosje, dat in vormgeving wel iets aan Spicy doet denken, een ander recent blufspel.

is de som wel groter dan 0?

Het spelidee van Coyote is gelijk gebleven, met een paar aanpassingen. Elke speler krijgt een kaart en zet die in een standaard voor zich, zodat je andermans kaarten kunt zien maar die van jezelf niet. Daarnaast ligt er nog een kaart in het midden die voor iedereen geheim is. Om beurten doen de spelers een bod over de totale waarde van alle kaarten. Die variëren in waarde van -10 tot +20, de som kan dus van alles zijn.

Je moet het vorige bod verhogen, of dat niet geloven. Met een spiekkaart mag je de kaart in het midden bekijken, maar dan ben je wel verplicht om te verhogen. Als je een bod niet gelooft worden alle kaarten bekeken en wordt duidelijk wie er gelijk had. Die speler mag een ingezette spiekkaart opnieuw gebruiken, de ander moet er eentje inleveren. Het spel eindigt als er nog maar één speler met spiekkaarten over is en zo het spel wint.

…en de waardering

Met de betere vormgeving en aangepaste spelideeën is Coyote een prima blufspel voor het hele gezin geworden. Individuele rondes zijn erg kort, want je zit snel genoeg op een bod dat niet echt geloofwaardig meer is. Dat nadeel deelt Coyote met Perudo, waar het sterk aan doet denken: je kunt alleen maar omhoog, soms tegen beter weten in. Wat dat betreft geef ik de voorkeur aan Spicy, waar het bieden lang kan duren en de inzet steeds hoger wordt.

Met de verborgen kaart en twee kaarten met een speciaal effect is Coyote ook wat grilliger dan Perudo. Afhankelijk van je smaak is dat een voor- of nadeel, maar het past sowieso goed bij een luchtig blufspel dat je makkelijk op tafel legt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *