2 spelers
30 minuten
Auteur: Adrienne Ezell, Jason D. Kingsley, Roanna Peroz, John Shulters
Uitgever: Foxtrot Games (2020)
Het spel…
Het komt regelmatig voor dat een het thema (inclusief de vormgeving) van een populair spel hergebruikt wordt in een nieuw spel. Hierdoor denk je als spellenliefhebber dat je een variant van het spel dat je zo leuk vindt krijgt. Goede voorbeelden hiervan zijn de verschillende versies van Azul en Clever. Maar het gaat ook wel eens mis. Zo vond ik bijvoorbeeld het Ticket to Ride kaartspel vrij weinig met het echte Ticket to Ride te maken hebben. De Vos in het Bos (The Fox in the Forest in het Engels) is een super populair tweepersoons slagenspelletje. Afgelopen jaar verscheen het vervolg op dit spel, Fox in the Forest Duet. Het is weer een slagenspel voor twee, maar dit keer is het coöperatief in plaats van competitief. Zou dit spel het spelplezier waarmaken dat spelers verwachten van een nieuw Vos in het bos spel?
Aan het begin van het spel wordt een bordje met een bospaadje er op tussen de beide spelers gelegd. Op dit bordje worden fiches naast de stapjes op het paadje neergelegd. Het doel van het spel is om deze fiches weg te spelen voor het het spel is afgelopen. Het spel duurt drie rondes van 11 slagen en aan het begin van elke ronde worden een aantal nieuwe fiches neergelegd. In het midden van het paadje wordt een houten fiche gelegd om aan te geven waar de spelers beginnen.
Het spel maakt gebruik van de standaard slagen-spel regels: één speler komt uit met een kaart, de andere speler moet als hij of zij kan de kleur volgen en als dat niet kan mag hij of zij zelf weten welke kaart er gespeeld wordt en kan er dus getroefd worden. De hoogste kaart of troef wint de slag. Op sommige kaarten staan een aantal pootafdrukken van vossen afgebeeld. Het houten fiche op het midden van bospaadje wordt voor iedere pootafdruk een stap verplaatst in de richting de speler die de slag won. Als naast deze plek nog een kartonnen fiche ligt, dan wordt dit fiche verwijderd.
Net als bij De Vos in het Bos staat op de oneven kaarten een speciale actie afgebeeld die gebruikt mag worden in de ronde dat de kaart gespeeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan het zelf mogen kiezen welke kant je op loopt op het paadje (in plaats van verplicht richting de winnaar van de slag), het mogen ruilen van een kaart met elkaar of het mogen wisselen van de troef.
…en de waardering
De overeenkomsten tussen De Vos in het Bos en deze Duet versie zijn zichtbaar: het zijn beide slagenspelletjes voor twee spelers waarbij de oneven kaarten een speciale eigenschap hebben. Maar daar houdt de overeenkomst dan ook op. In Duet moet je samenwerken en dat haalt heel veel van de spanning van een slagenspel weg.
De spanning in De Vos in het Bos komt van het juiste aantal slagen moeten halen waardoor je je kaarten slim moet spelen, je je strategie moet aanpassen aan onverwacht gewonnen of verloren slagen en je daarbij moet inschatten wat de andere speler probeert te doen en deze op het verkeerde been moet zetten. In Duet maakt het je vaak niet uit of je de slag haalt of niet. Als volgende speler probeer je een kaart te spelen waardoor een fiche wordt weggespeeld en het maakt je daarbij niet zo heel veel uit welke dat is. Het aantal pootafdrukken op de kaart is daardoor interessanter dan of je de slag haalt.
Het spel kabbelt daardoor rustig voort, zonder heel veel spanning en sensatie. Het is best leuk om een keertje te doen, maar kent te weinig emotionele hoogte- en dieptepunten om te echt te boeien. The Fox in the Forest Duet is dus wat mij betreft een voorbeeld van een matig spel dat probeert mee te liften op het succes van een ander spel.