Identik

Geplaatst door

3-6 spelers
45 minuten
Auteur: William Jacobson en William Jacobson
Uitgever: Asmodée (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Een van de bekendste partyspellen is Pictionary. Maar omdat mijn algemene kennis wat beter ontwikkeld is dan mijn tekentalent speelde ik het vroeger liever Triviant. Van een ander tekenspel, Monstermaler, ben ik ook nooit zo gecharmeerd geweest, om dezelfde reden. Kortom, ieder spel waarbij een beroep gedaan wordt op vaardigheden die ik niet heb valt niet zo in de smaak. ’t Schijnt menselijk te zijn.

Identik had dus de schijn tegen. Maar met een nominatie voor de Spiel des Jahres kon het toch ook weer niet heel slecht zijn? Het was in ieder geval anders, zo bleek al snel. In Identik gaat het er niet om fraaie en originele illustraties te maken. Nee, efficiënt tekenen zul je, zonder franje!

Om beurten zijn de spelers ‘meestertekenaar’ en krijgen ze een kaart met daarop een humoristische of absurde situatie. Het is hun taak om deze illustratie in 90 seconden zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. De andere spelers doen hun best de tekening na te maken aan de hand van de aanwijzingen.

Als de tijd om is, mag de meestertekenaar de hele kaart bekijken. Onder de illustratie staan tien criteria waaraan ieders tekening moet voldoen. Sommige details van de tekening komen daarin prominent aan bod, zoals ‘de neus van de man is groter dan de snavel van de haan’, of ‘de zon telt minimaal vijf stralen’. De spelers beoordelen elkaars tekening of deze aan de criteria voldoen. Ieder criterium levert een punt op. De meestertekenaar krijgt een punt voor ieder criterium dat door minstens één speler is getekend. Het is dus in zijn belang om de tekening zo precies mogelijk te omschrijven.

Het spel eindigt als iedereen een keer meestertekenaar geweest is. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Identik is een echt partyspel: het gaat hierbij vooral om de lol van het spelen. De bizarre tekeningen brengen menig meestertekenaar tot wanhoop en de details die je in je tekening moet verwerken zijn soms te bizar voor woorden. Het geeft hierbij niet of je goed kunt tekenen of niet. Ik heb het spel zelfs een keer gewonnen, QED.

Een mogelijk nadeel is dat het spel eigenlijk ‘op’ is als je alle plaatjes hebt gehad. Zonder verrassing verbleekt het namelijk wel. Maar met 120 illustraties zou je het met vier spelers dertig keer kunnen spelen voor je toe bent aan een uitbreiding. En hoeveel partygames speel je nu vaker dan dat?

Het enige echte bezwaar tegen Identik dat ik heb is dat het spelplezier vooral bepaald wordt door het spel zelf, en minder door wat de spelers ermee doen. Bij partyspellen als Dixit, 30 Seconds en (vooral) Time’s Up is het juist de creativiteit van het gezelschap dat centraal staat. Desondanks is Identik een origineel en lollig partyspel dat ik met plezier speel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *