Lama: Het dobbelspel

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 2.4]

Het spel…

Het luchtige kaartspelletje Lama was een van de meest succesvolle spellen van de laatste jaren. Zelfs auteur Reiner Knizia was daardoor een beetje verrast. Maar Knizia zou Knizia niet zijn als hij de gelegenheid niet aangreep om ongebruikte ideeën in verschillende varianten te verwerken. Eerst kwam het vrijwel identieke (maar toch net iets leukere) Lama Party, nu is er een dobbelvariant.

Het basisidee is ongewijzigd. Iedere speler krijgt zes kaarten en moet daarvan zoveel mogelijk afleggen om minpunten te voorkomen. De weg naar dat einddoel is echter compleet anders.

De zes kaarten die je krijgt leg je open voor je neer. Kaarten trekken is er niet bij, de ongebruikte kaarten worden deze ronde niet gebruikt. Daarnaast ligt er van alle zeven waardes (1 tot en met 6 en de lama) een kaart open in het midden. Om je kaarten kwijt te raken gooi je met drie dobbelstenen, met daarop de zes waarden en de lama. Voor elk symbool dat overeenkomt met een van je kaarten mag je een kaart afleggen. Is er geen enkele overeenkomst, dan moet je van een van de symbolen de kaart uit het midden nemen. Als dat ook niet kan (huiver), neem je alle kaarten uit het midden en eindigt de ronde. Een ronde eindigt ook als iemand al zijn kaarten kwijt is of alle spelers gepast hebben. Het spel is afgelopen als een speler minimaal 40 strafpunten heeft, waarna de speler met de minste strafpunten wint.

…en de waardering

Hoewel het doel van het dobbelspel hetzelfde is als in het origineel, speelt deze versie compleet anders. Lama is een tactisch kaartspelletje, waar je moet anticiperen op wat de anderen gaan doen. Een extra kaart trekken kan goed uitpakken maar ook een smak extra strafpunten opleveren. In het dobbelspel is alle informatie openbaar en draait het alleen om risicomanagement: gok je dat je met de drie dobbelstenen wel minstens een 5 gaat gooien, of neem je de kans op extra strafpunten niet en neem je er maar gewoon vijf? Met weinig spelers kun je met vroeg passen de andere speler(s) flink onder druk zetten, voor de rest is de interactie beperkt. Het gokelement heeft zeker zijn charmes, maar heel veel meer beslissingen dan dat heeft het spel niet. Het kaartspel biedt wat dat betreft meer keuzes. Ook speelt het wat trager; het spelen of trekken van een kaart gaat toch sneller dan dobbelen, kaarten afleggen of pakken, en de dobbelstenen doorgeven. Het zijn kleine dingetjes, maar bij elkaar genoeg dat mijn voorkeur toch naar het kaartspel uitgaat.

Lama is een leuk, vlot, beetje pesterig kaartspelletje. Lama het dobbelspel is een leuk, vlot beetje pesterig dobbelspel. De lol zit hem in beide spellen in het onder druk zetten van je tegenstanders door op het juiste moment te passen in de hoop dat zij net niet die kaarten hebben / die getallen gooien die ze nodig hebben, waardoor ze flink wat minpunten pakken. En er zit lol in als je zelf onder druk wordt gezet en het toch lukt om je er uit te spelen. Bij het dobbelspel is het zo fijn om op het juiste moment drie lama’s te gooien of net dat ene getal dat je nog weg moet spelen. Het dobbelspel is iets wispelturiger doordat dobbelstenen nou eenmaal onvoorspelbaar zijn, maar dat maakt dat wie het ene moment door een slechte worp in zak in as zit, in de volgende ronde weer helemaal terug kan komen door dan wél te gooien wat je nodig hebt. Ondanks dat geluk een belangrijke rol speelt, doen je keuzes er ook echt toe. Je moet het geluk namelijk een handje helpen door te weten wanneer het het waard is om risico te nemen en wanneer je beter wat voorzichtig kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *