So Clover

Geplaatst door

3-6 spelers
20-30 minuten
Auteur: François Romain
Uitgever: Repos (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Voor de veelspelende fijnproever vormen partyspellen een lastig genre. Ineens komt het niet meer aan op peinzend puzzelwerk, maar is creatief en snel denken belangrijk, of erger nog: sociale interactie. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg alternatieven voor het gevreesde Party & Co of het voorspelbare Trivial Pursuit. Spellen als Codenames en Just One zijn niet weg te denken uit de lijst met favoriete spellen onder liefhebbers.

Fans van die twee titels moeten bijna automatisch geïnteresseerd zijn in So Clover, dat elementen uit beide spellen combineert. Het is een coöperatief spel, waarbij iedere speler een groot plastic klaverblad krijgt met daarin vier vakjes. In de vier vakjes zit een uitstulping en in ieder vakje leg je een kaartje met een gat in het midden. Zo blijven de kaartjes goed op hun plaats.

Op de vier randen van ieder kaartje staat een woord en met de vier kaarten in je klaverblad zijn er aan de rand van dat blad vier woordparen zichtbaar van telkens twee aangrenzende kaartjes. Iedere speler probeert voor het eigen klaverblad per woordpaar een woord te bedenken dat met beide begrippen te maken heeft, op een vergelijkbare manier als in Codenames. Dit gebeurt in het geheim, bij de andere spelers meekijken bederft het hele spel.

Heb je vier woorden opgeschreven dan neem je de kaartjes weer uit het blad en voeg je een of meer extra kaartjes van de stapel toe, afhankelijk van de uitdaging die je wilt. De andere spelers moeten nu raden welke kaartjes in jouw blad lagen en hoe. Het spel eindigt als ieder klaverblad geweest is. Afhankelijk van het aantal goede antwoorden en hoeveel pogingen dat kostte krijg je als groep een score, maar je kunt prima zonder spelen.

…en de waardering

So Clover is een heel aardig taalspelletje. Soms lijkt het ondoenlijk om een woord te bedenken dat twee andere woorden omschrijft, maar geen nood. Vaak komt het voor dat als de anderen een woordpaar geraden hebben, ze vanzelf zien welke andere paren je met je woorden probeerde te omschrijven. Soms leidt dat tot hilariteit als anderen je gedachtenkronkels niet kunnen volgen, soms tot bewondering om de slimme ingeving.

Zeker als je een beetje van spelen met taal houdt is So Clover een onderhoudend spel. Ik ben wel zo iemand, maar toch merkte ik dat het snel kan vervelen. Woorden bedenken bij twee losse woorden is een stuk minder uitdagend dan bij Codenames, waar je veel meer woorden moet omschrijven en er op moet letten dat je medespelers niet de verkeerde raden. Ook het inschatten van de andere spelers, wat bij Just One centraal staat, ontbreekt hier.

Op zijn tijd is So Clover erg vermakelijk, maar de nog-een-keer!-factor ontbreekt een beetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *