Top-100 2023: 61-70

Geplaatst door

De nieuwe binnenkomer van vandaag is al iets meer dan een jaartje oud, en kwam vorig jaar op te weinig lijstjes voor. Dat het nu wel in de lijst komt, kan voor niemand een verrassing zijn. Voor de rest zijn het allemaal oudgedienden, al zijn ze allemaal pas na 2014 in de lijst gekomen.

70. Sleeping Gods (Ryan Laukat, 2021)
Positie vorig jaar: 100
Verschil: +30
Sleeping Gods haalde vorig jaar net de lijst, maar mede door de Nederlandstalige editie die afgelopen jaar verscheen maakt het nu een reuzensprong in de lijst. Het spelidee intrigeert me, ik zou het graag eens willen proberen.
Heerlijk samen avonturen beleven op de zwervende zee.” (Kris)

69. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 82
Verschil: +13
Bruno Cathala heeft vooral faam gekregen met het maken van geslaagde tweepersoonsversies van succesvolle spellen, maar in zijn eentje kan hij er ook wat van. Bijvoorbeeld met zijn eigen ontwerp Five Tribes, dat niet van plan is om zo even uit de lijst te verdwijnen.
Meeples van het bord graaien, ik word daar zo gelukkig van!” (Henk)

68. Bunny Kingdom (Richard Garfield, 2017)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: +21
Alweer een stevige stijger in de lijst. Dit spel heeft even een paar jaar nodig gehad om de lijst te halen, maar is geen eendagsvlieg gebleken. Na katten blijken konijnen ook een populair spelonderwerp. Wat krijgen we straks, vogels?
De bunny’s en kaarten zijn schattig, maar dit spel ziet er niet alleen geweldig uit het speelt ook nog eens heerlijk weg doordat iedereen tegelijk speelt.” (Wiljan)
Hier mag je me voor wakker maken. Leuk toegankelijk spel waar je strategie keuze vanaf het eerste moment impact heeft op de belangrijke laatste ronde.” (Alexander)

67. Clank! (Paul Dennen, 2016)
Positie vorig jaar: 64
Verschil: -3
Het Clankuniversum breidt zich gestaag uit, met steeds meer varianten. Elke versie natuurlijk nog weer overdadiger vormgegeven dan de voorganger, zo gaat dat in tijden van uitbundige uitgaven.
Ik hou van deckbuilders, deze is nog altijd mijn favoriet.” (Kelly)
Sssssst, niet doorvertellen dat dit een topspel is! Anders wordt de draak wakker!” (Xander)

66. Tapestry (Jamey Stegmaier, 2019)
Positie vorig jaar: 71
Verschil: +5
Zelf was ik niet zo enthousiast, maar velen van jullie zijn groot fan van deze creatie van Jamey Stegmaier. En daar zijn er meer van, getuige de meerdere uitbreidingen die het spel al kent.
Deze vind ik vooral solo geweldig, maar sinds hij op BGA staat speel ik hem ook veel vaker multiplayer. Toppertje!” (Karel)

65. Teotihuacan (Daniele Tascini, 2018)
Positie vorig jaar: 63
Verschil: -2
Net als vorig jaar blijft Teotihuacan erg stabiel in de lijst. Op Kickstarter is net een campagne gestaard voor een luxe editie van het spel inclusief allerlei uitbreidingen en extra’s. Ik kwam bijna in de verleiding, maar voor mij is Teotihuacan een spel dat digitaal het best tot z’n recht komt.
Een fijn expertspel waarbij je eens een keer niet op jouw eigen bordje aan het fröbelen bent, maar gewoon op één groot speelveld in het midden!” (Frank)
Met alle uitbreidingen is dit een gigantisch spel, maar ook het basisspel alleen is enorm uitdagend. Mooie presentatie ook met de piramide in het midden.” (Amaury)

64. Terraforming Mars: Ares Expeditie (Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius en Nick Little, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De liefdesbaby van Terraforming Mars en Race for the Galaxy komt conform verwachting nu wel in de lijst terecht, waar het vorig jaar net een paar stemmen miste. Ook de jury van de Nederlandse Spellenprijs was dit spel niet ontgaan, dat geeft dus wel een idee.
Een snellere en compactere variant van TM, ideaal als je wat minder tijd hebt of meer spellen op een avond wilt spelen!” (Brian)
Superleuk spel dat de leuke dingen van Terraforming Mars en Puerto Rico in een spel combineert.” (Gerard)

63. Codenames (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 54
Verschil: -9
Het nieuwe is er bij Codenames vanaf, en met lichtere spellen als Just One heeft het flinke concurrentie, maar nog steeds is het een geliefd partyspel onder liefhebbers. Dat zal vast nog even zo blijven.
Met vrienden, familie of collega’s. Dit is altijd een hit. Ik ken niemand die het niet leuk vindt.” (Xander)
Ideaal voor een gezellige spellenavond, waarbij je niet continu aandacht moet hebben voor tactiek en strategie.” (Björn)

62. Spirit Island (Eric Reuss, 2017)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: -1
Na de stormachtige stijging van stijging maakt Spirit Island dit jaar even pas op de plaats. Tegelijk een bewijs dat er nog altijd goede nieuwe coöperatieve spellen bedacht worden en het een volwassen genre op zich is.
Zoveel mogelijkheden om het op het juiste niveau te spelen voor iedere groep en lekker uitdagend.” (Anneke)
Uitdagend spel door de verschillende combinaties die mogelijk zijn en de opbouwende moeilijkheidsgraad. Ik verwacht dat deze hoger staat op mijn lijst van volgend jaar. ” (Sietse)

61. Flamme Rouge (Asger Harding Granerud, 2017)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -16
Heat mag dan het hete racespel van dit moment zijn, Flamme Rouge is niet van plan de rode lantaarn op zich te nemen. Zelfs mensen die niet uit vrije wil naar wielrennen kijken (mensen met normale interesses dus) beleven veel plezier aan dit spel.
Waar blijft die uitbreiding?! Mooi spel vooral met de app erbij. Leuk om elke spellenavond een rondje te doen.” (Hugo)
Eerst rouleren en dan sprinten of andersom?” (Henk)

Sleeping Gods, Bunny Kingdom en Spirit Island heb ik tot mijn spijt nog steeds niet gespeeld. Bij alledrie zou ik daar graag verandering in aanbrengen. De rest vind ik over het algemeen ‘wel leuk’, met waarschijnlijk Codenames als leukste van het spel. Bij Teotihuacan en Tapestry hangt het er vanaf: leuk op BGA, op tafel veel te taai en stroperig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *