Top-100 2023: 51-60

Geplaatst door

De op een na hoogste nieuwe binnenkomer treffen we vandaag aan in de lijst. Misschien is het ook wel het luchtigste spel in dit rijtje, waarin toch weer drie zware jongens (m/v/x) genoteerd staan. En ook drie spellen die er vanaf het begin al instaan.

60. Boonanza (Uwe Rosenberg, 1997)
Positie vorig jaar: 76
Verschil: +16
Vier jaar geleden bereikte Boonanza een dieptepunt en eindigde als hekkensluiter. Sindsdien is het weer flink gestegen. Niet zo verwonderlijk, dit eiwitrijke kaartspelletje kun je na ruim 25 jaar gerust een evergreen noemen. Ik vraag me af hoeveel bijnamen de verschillende bonen inmiddels hebben gekregen.
Wat is dit toch een geweldig leuk kaartspelletje met veel interactie. Je leert je vrienden op deze manier goed kennen. Iedere actie roept een reactie op. Het elkaar gunnen/misgunnen was nog nooit zo duidelijk!” (Annette)
Ik speel liever dit dan dat ik bonen eet.” (Daniël)

59. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 79
Verschil: +20
Het leven lacht Race weer toe. Er komt een tweede uitbreiding in de Xeno-verhaallijn en na een gestaag dalende lijn maakt het ineens een mooie klapper naar boven. Nog niet genoeg voor het linkerrijtje en veel te weinig voor de rechtmatige toppositie, maar je moet ergens beginnen.
Op BGA wil ik er constant eentje hebben lopen. Ben benieuwd naar de uitbreiding.” (Anton)
Ons beste pure kaartspel in huis. Korte stevige potjes racen, lekker hoor!” (Jasper)

58. Underwater Cities (Vladimír Suchý, 2018)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: -5
Opnieuw treffen we dit spel aan in deze regionen. Het ziet eruit als iets dat ik echt eens zou moeten proberen. De speeltijd lijkt wel wat aan de hoge kant. Ik heb het ooit aan een belendende tafel gespeeld zien worden, maar dat potje kon vanwege sluitingstijd niet voltooid worden…
De beste Suchy.” (Luk)

57. De Dwergen van Nidavellir (Serge Laget, 2020)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: -1
De sombere dwergen maakten vorige jaar een reuzensprong en blijven daar nu een beetje hangen. Een interessante opdracht voor ChatGPT: hoe realistisch is het thema?
Het thema voelt erg realistisch aan, je bent echt bezig dwergen in de kroegen te verzamelen. Een mooie combinatie van bluffen, rekenen en plannen.” (Robert)
Beetje vergezocht dwergenthema, maar vormt wel een origineel kaart/bied-spel.” (Sander)

56. Architecten van het westelijk koninkrijk (Shem Philips en S.J. Macdonald, 2018)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: -10
Er gebeurt steeds meer in dat westelijke koninkrijk, maar in deze lijst zijn de architecten nog het meest vermaard. Of gevreesd, vanwege die nare kerkers.
Veel snelheid en elkaar lekker dwarszitten en meerdere wegen die naar de overwinning leiden. En de tekeningen blijven hilarisch!” (Annette)
Lekker interactieve worker-placer met een twist. Fijn is ook dat je niet alle strategieën heel makkelijk kunt doorrekenen, waardoor het leuk blijft om op intuïtie te spelen.” (Jeroen)

55. Barrage (Tommaso Battista en Simone Luciani, 2019)
Positie vorig jaar: 49
Verschil: -6
Simone Luciani staat met verschillende co-auters met maar liefst vijf spellen in de lijst, geen geringe prestatie. Barrage is de enige van het stel dat ik nog niet gespeeld heb. Maar omdat ik iemand ken die een groot fan van deze auteur is en bovendien een liefhebber van waterwerken, verwacht ik wel een beetje dat die omissie snel verholpen is.
Nu het op BoardGameArena speel ik het continu. Zeer verslavend.” (Sietse)
Niet super bekend, maar wel super gaaf. Het spel is wel gewoon een hoogvlieger.” (Jeroen)

54. Machiavelli (Bruno Faidutti, 2000)
Positie vorig jaar: 66
Verschil: +12
Machiavelli, ooit begonnen in de top-10, was de laatste jaren wat aan het afzakken, maar veert nu weer terug in de lijst. Zou de fraaie en complete heruitgave geholpen hebben bij de gegroeide populariteit?
Dit slimme kaartspel is een evergreen en voelt na al die jaren nog steeds niet oud aan. Zowel de mechanismen als illustraties ogen fris en het spel is fijn compact. Altijd leuk als cadeau voor iemand die begint in de hobby.” (Niels)
Zo veel spelplezier in zo een klein doosje.” (Björn)

53. Scout (Kei Kajino, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Vier kaar duurde het maar liefst voordat Scout eindelijk in deze lijst opdook. Met een nominatie voor de Spiel des Jahres mag dat laatste niet verrassen, en de pandemie zal er ongetwijfeld voor gezorgd hebben dat dit spel lange tijd moeilijk verkrijgbaar was in Europa. Nu daar geen sprake meer van is, kan ik me alleen maar bij het jury-oordeel aansluiten. De hoeveelheid speelplezier per kubieke centimeter van Scout is indrukwekkend.
Ben je met drie of meer en wil je makkelijk iets op tafel leggen waarmee je de hele avond veel plezier kunt hebben, dan is Scout jouw spel.” (Frank)
Nieuwe ontdekking! Als je zoveel spel in zo’n klein doosje kan stoppen, heb je iets heel goed gedaan!” (Hilbert)

52. Meadow (Klemens Kalicki, 2021)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: +5
Na een mooie entree vorig jaar stijgt Meadow een klein beetje door. Het past helemaal in de trend van spellen met een natuurthema en bijpassend fraaie vormgeving. Het is even wennen na de koloniale verworvenheden of de Italiaanse Renaissance, maar het werkt.
Award voor mooiste artwork en daaronder verscholen een eenvoudig, maar toch tactisch spel!” (Jacob)
Ziet er prachtig uit en het is allemaal heel logisch opgebouwd. Het zoeken naar combinaties is nog best behoorlijk pittig. En wat het extra leuk maakt: je kunt het wat en hoe van de dieren nalezen!” (Robert)

51. Odin (Uwe Rosenberg, 2016)
Positie vorig jaar: 51
Verschil: 0
Zowel in grammen als denkwerk waarschijnlijk het zwaarste spel van Uwe Rosenberg in de lijst. En misschien zelfs wel van zijn hele oeuvre, en dat wil wat zeggen. Al zijn ideeën komen hier zo’n beetje bij elkaar, al geloof ik niet dat je per se de volgorde van de Vikingen intact moet laten.
Als je je zoon naar een bordspel vernoemt, dan moet het wel een steengoed spel zijn.” (Jacob)
Puzzelen met Vikingen, wat wil je nog meer?” (Rob)

Een mooie mix van snelle kaartspelletjes, zware bordspellen en wat ertussenin. De drie stevigste spellen heb ik nog niet gespeeld. Odin hoeft niet per se, Underwater Cities en Barrage probeer ik graag eens. Mijn favoriete spel in dit rijtje zal geen geheim zijn.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *