Top-100 2023: 41-50

Geplaatst door

Vier van de spellen van vandaag stonden vorig jaar ook al in dit overzichtje, en twee daarvan op dezelfde plaats. Dat bevestigt wat we eerder al zagen en nog nog meer gaan zien: de lijst van dit jaar is een van de meest stabiele in jaren.

50.Maracaibo (Alexander Pfister, 2019)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: -10
Met drie spellen in de lijst doet de Oostenrijkse auteur Alexander Pfister het lang niet slecht in de lijst. Twee daarvan staan zelfs in de bovenste helft, en dit is er eentje van. Net als Mombasa heb ik deze nog nooit gespeeld. Dat derde spel (dat we dus nog gaan tegenkomen) wel, maar daar was ik niet zo van onder de indruk.
Bootje varen in de Caraïben terwijl je beslist welke natie meer macht krijgt in de regio of op ontdekking gaat in de jungle. Dit spel brengt me in vakantiestemming.” (Elien)
Bootje varen in de Caraïben. Al jaren een topper van mij, en hij blijft hoog scoren. Ik lust Alexander Pfister zijn spellen wel.” (Karel)

49. My City (Reiner Knizia, 2020)
Positie vorig jaar: 39
Verschil: -10
Daalt gezellig mee met Maracaibo. Zou het de vloek van het legacyspel zijn? Als je de campagne eenmaal gespeeld hebt doe je die niet snel nog een keer. Aan de andere kant: op BGA ben ik al met een vierde keer bezig, en het blijft leuk. Ik kijk erg uit naar My Island.
Dit jaar niet gespeeld omdat we de campagne hebben uitgespeeld. Maar hoort nog steeds tot onze favorieten en verdient daarom een plek in deze lijst.” (Manfred)
Wat was dit een heerlijke spelervaring. Iedere zondagavond een paar uurtjes samen met mijn vriendin een hoofdstuk spelen. Wij verheugen ons nu al op My Island. Wanneer komt die uit??” (Annette)

48. Rovers van de Noordzee (Shem Phillips, 2015)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: -23
De rovers zakken aardig in de lijst, de andere spellen van Shem Phillips krijgen juist vaker een stem. Dat zijn er inmiddels aardig wat en de stemmen zijn redelijk verspreid, dus je ziet veel van die spellen niet terug in de lijst. Maar dat ze geliefd zijn staat buiten kijf. Helaas was niemand bereikbaar voor commentaar, dus ik heb maar wat opmerkingen van vorig jaar erbij gehaald.
Viking heen, Viking terug.” (Henk Vink)
Met de uitbreidingen erbij gaat het van een simpel recht toe recht aan spel naar een mooi uitdagend spel.” (Tonny)

47. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: +8
Vier jaar op rij zakte Hoogspanning steeds verder weg, maar nu herstelt het spel voor snelle hoofdrekenaars weer wat. Ik zal het niet snel tot mijn favoriete spellen rekenen, maar het doet me goed dat er plaats blijft voor de echte klassiekers in deze lijst.
De energietransitie zal nog wel een paar jaar duren. Net als mijn liefde voor deze elektrificerende titel.” (Rutger)
Mooi gebalanceerde klassieker. Ik houd wel van strategische spellen waarbij de geluksfactor geminimaliseerd is.” (Ronald)

46. Lords of Waterdeep (Peter Lee en Rodney Thompson, 2012)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: +24
Het mooiste van deze lijst zijn toch wel de verrassende comebacks. Spellen die er al jaren in staan en dan rond de 70e stek terechtkomen hebben vaak niet lang meer te gaan, maar LoW keert de trend en is gewoon een van de snelste stijgers van deze editie. Maar ergens is het ook niet zo verrassend, want dit is nu al de derde keer dat dat het spel weer een sprong omhoog maakt. Het lijkt wel magie.
Een workerplacement waar bij iedere ronde een werkersveld erbij komt – dat werkt erg goed!” (Detmar)
Vooral met de uitbreidingen erbij een echte topper.” (Xander)

45. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: -15
In vergelijking met Uwe Rosenberg is Reiner Knizia toch maar een beginnend ontwerper van spellen met Tetristegels. Patchwork is wat dat betreft wel Rosenbergs meesterwerk, en populair genoeg om in allerlei verschillende versies uit te worden gegeven. Zoals bijvoorbeeld Valentijn en Halloween.
Doos leegschudden en je kunt beginnen aan een meesterlijk tactisch tweepersoonspuzzeltje.” (Jasper)
Blijft leuk, lekker tegen elkaar puzzelen. Het thema oogt een beetje suf, maar het spel zit echt goed in elkaar. En je kunt elkaar tegenwerken, door net een mooi stukje weg te kapen.” (Robert)

44. Marco Polo (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2015)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: +4
Marco Polo blijft een van de populairste spellen van het Italiaanse sterrenduo. Deel twee haalde dit jaar ook de lijst, maar legt het ruim af tegen het origineel. Maar de heren zijn bijzonder productief, dus de concurrentie zal blijven komen. Wat ik dan wel bijzonder vind, is dat geen enkele stemmer iets over het spel wist te zeggen. Dat was vorig jaar ook al nauwelijks het geval, dus jullie moeten het met het mijne doen. Dat is vrij onveranderd: best ok, maar ik vind de opvolger beter en ook veel andere spellen van dezelfde auteur(s) deed ik met meer plezier.

43. Just One (Ludovic Roudy en Bruno Sautter, 2018)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: 0
So Clover en Fun Facts, twee andere spellen van Repos in dezelfde reeks als Just One, kregen wel wat stemmen maar moeten echt wat meer hun best doen om net zo succesvol te worden als Just One. Maar het winnen van de Spiel des Jahres geeft Just One in de praktijk een niet in te halen voorsprong.
De ideale afsluiter en ook de ideale opstarter. Eigenlijk altijd leuk als je met een groepje bent.” (Anton)
Onovertroffen fun! Vooral als je de regels een klein beetje loslaat en b.v. Fahrenheid of Demperatuur toelaat als tip voor “graat”. Dan kan de creativiteit en het plezier echt alle kanten uitschieten.” (Luk)

42. Brass: Birmingham (Gavan Brown, Matt Tolman en Martin Wallace, 2018)
Positie vorig jaar: 42
Verschil: 0
Na de machtsovername op BGG had ik ergens wel verwacht dat Brass deel twee hier een sprongetje zou maken, maar dat blijft dus uit. Aan de andere kant is Brass: Birmingham misschien wel het meest complexe spel in de lijst. Zelfs in een lijst gevuld met best veel pittige titels is dit dus lang niet slecht.
De nieuwe nr. 1 op BGG staat ook bij mij in de top 3. Geen makkelijk spel, maar een heel goed spel waarbij je je economie opbouwt. Terecht dat jij zo hoog staat.” (Patrick)
De economische interactie tussen spelers in Brass is ongeëvenaard. Alles is letterlijk met elkaar verbonden en in een stevige onderlinge economische omstrengeling bouw je allemaal je eigen weg naar de overwinning.” (Jasper)

41. Grand Austria Hotel (Simone Luciani en Virginio Gigli, 2015)
Positie vorig jaar: 50
Verschil: +9
Grand Austria Hotel is al jaren een stabiele titel in de middenmoot en bereikt nu de hoogste positie die het ooit gehaald heeft. Nog even en deze lijst bestaat voor de helft uit spellen van de Italiaanse school.
De sfeer, de hapjes en drankjes in leuke mini vormpjes, en dan het dansen met Let’s Waltz uitbreiding, als fervent danser kan het dan niet missen! DE absolute favoriet!” (Els)
Een van de weinige nieuwe aankopen dit jaar en het spel heeft niet teleurgesteld.” (Miguel)

Just One, Patchwork en My City zorgen voor de luchtige toon in het rijtje van vandaag, voor de rest overheersen toch de pittiger titels in de lijst. Al met al een mooi rijtje wat mij betreft, met Brass II als mijn persoonlijke favoriet.

2 reacties

  1. Geen reflectie bij Marco Polo? Dat gaat wel ver bij mijn favoriet. Ik geen ander spel dat zo snel, interactief en flexibel speelt als Marco Polo. Een spel waarin je elke keer weer leert, mede door de asymmetrische spelopbouw. Beter dan het 2e deel dat alweer teveel naar overdaad gaat. Deze versie is briljant en messcherp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *