Uitbreidingen

Geplaatst door

Gisteren heb ik de uitbreiding voor Pandemie gekocht. Ik heb het basisspel met veel plezier gespeeld en dus ben ik benieuwd naar de uitbreiding. De vraag is of dit verstandig is. Ik heb namelijk nogal wat uitbreidingen die ik nog nooit gespeeld heb. Voor Battlelore en Memoir ’44 heb ik bijvoorbeeld elke uitbreiding gekocht die uit kwam, maar ze nauwelijks (de meeste zelfs nooit) gespeeld. Maar ik heb bijvoorbeeld ook nog ongespeelde uitbreidingen van Alhambra, Funkenschlag, Ghost Stories en van zowel het bordspel als kaartspel van de Kolonisten van Catan in huis. En mijn eigen uitbreiding van Agricola heb ik ook nog niet gespeeld. Dat zijn dus flink wat dozen waar ik tot nu toe alleen maar stanspret aan heb beleefd.

Maar zoals uit deze stapel ongespeelde uitbreidingen blijkt: het bloed kruipt toch iedere keer weer waar het niet gaan kan. Ik denk dat voor mij de belangrijkste reden voor de aanschaf van een uitbreiding is, dat ik hoop dat ik het spel daardoor weer eens op tafel krijg. Vaak speel ik spellen totdat ik ze gerecenseerd heb en daarna vind ik dat ik mijn spellenspeeltijd eigenlijk moet besteden aan nieuwe spellen die nog gerecenseerd moeten worden. Een uitbreiding is dan een soort excuusje om oude favorieten weer eens op tafel te krijgen.

Wat verder meespeelt is ook een soort verzamel-/compleetheidszucht. Ik heb nog nooit met één van de nieuwe borden van Funkenschlag gespeeld. Het lijkt me wel leuk, maar het is er nog nooit van gekomen. Ik had dan ook besloten om geen nieuwe borden meer te gaan kopen. Maar ja, toen bleek afgelopen Spiel dat er ook een doos bij zat waar je alle extra borden in kon doen. Die moest ik natuurlijk hebben. Maar hetzelfde geldt voor de extra kaartensetjes voor Agricola. Ik heb ze allemaal van X-deck tot Ö-deck. Niet dat ik ze speel, ik vind het gewoon leuk om ze te hebben en ik vind het leuk om te weten dat ik ze allemaal heb.

Ik probeer wel rationeler om te gaan met de aanschaf van uitbreidingen (ik had de laatste uitbreiding van Funkenschlag echt niet gekocht als hij niet in een speciale verzameldoos had gezeten), maar of het zal lukken…….

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *