Wat is een Big Box?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Wat een Big Box is, spreekt behoorlijk voor zichzelf. Het is namelijk een grote doos. Maar met die omschrijving doen we dit fenomeen toch een beetje tekort. Ik denk dat je namelijk een nader onderscheid moet maken binnen de categorie Big Box, namelijk in opbergsystemen,  verzamelboxen, en in grote spellen.

Opbergsystemen
Om met de opbergsystemen te beginnen. Veel spellenliefhebbers houden er van om al het materiaal voor een spel bij elkaar te bewaren. En als je dan een spel met heel veel uitbreidingen hebt, dan heb je een grote doos nodig om alles te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de recent uitgebrachte Nesting Box voor Wingspan die bedoeld is om Wingspan met alle huidige én toekomstige uitbreidingen in op te bergen. Deze variant van de Big Box is dus letterlijk een lege, grote doos waar je het spelmateriaal van een basisspel en alle uitbreidingen in kan gaan bewaren.

Een ander voorbeeld van zo’n opbergsysteem is de Universal Storage Box voor Star Realms. Star Realms is een klein, populair, handzaam kaartspelletje waar flink wat uitbreidingen en spin-offs van zijn verschenen. En al dit materiaal kan je in de enorme Universal Storage Box stoppen en dan heb je nog zeeën van ruimte over voor alles wat wellicht ooit nog gaat komen.

Dat een verzameldoos niet groot hoeft te zijn, zie je aan het verzamelblik dat ooit verscheen voor het Kolonisten van Catan kaartspel. In dit blik pasten makkelijk het basisspel en alle uitbreidingen. Maar ja, dit blik werd uitgebracht lang voordat het woord Big Box populair werd in de spellenwereld.

Verzamelboxen
Wat ook voorkomt is dat een spel waarvan meerdere uitbreidingen zijn verschenen na verloop van tijd verschijnt in een Big Box editie. Dat is een verzamelbox  waarbij je in één koop het basisspel met alle uitbreidingen koopt. Een voorbeeld zo’n verzamelbox die grappig genoeg naam Big Box draagt, maar die niet heel groot is, is die voor Port Royal. Deze doos is inderdaad flink groter dan die waarin Port Royal oorspronkelijk verscheen, maar de doos zelf is in Carcassonne-formaat dus echt groot is dat niet te noemen.

Queen Games  heeft er ook een handje van om na verloop van tijd Big Box verzamel-versies van haar spellen uit te brengen waar het basisspel met alle uitbreidingen in één doos zitten. Dat is vaak een voordelige manier om een spel met alle uitbreidingen in één keer te kopen. Ik heb bijvoorbeeld de Big Box van Kingdom Builder en dat is een mooie grote doos waar je al het Kingdom Builder materiaal netjes in kan opbergen.

(Monsterlijk) Grote spellen
En dan hebben we als laatste categorie nog de grote spellen. In deze categorie komen we veel fantasy spellen met miniaturen tegen die via Kickstarter aan de man worden gebracht. Het kan Kickstarter-kopers niet gek genoeg zijn en elk nieuw miniatuurtje wordt met veel gejuich ontvangen. Ik kijk graag naar de Boring Unboxing youtube filmpjes van The Dice Tower. In deze serie zie je Tom Vassel de pakketjes met spellen uitpakken die hij met de post krijgt. In deze serie zie ik regelmatig spellen van een monsterlijke omvang voorbij komen. Het komt zelfs voor dat een spel zo groot is dat een enorme doos nog te klein is om alles in te bewaren en je dus meerdere enorme dozen krijgt.

Maar niet alleen miniaturen-spellen zijn tegenwoordig nogal uit de kluiten gewassen. Ook andere spellen zijn tegenwoordig soms nogal volumineus. Het eerste voorbeeld hiervan is Gloomhaven. Dit spel weegt net geen tien kilo en zit in een flink grote doos. Ik stond echt even raar te kijken toen ik deze enorme doos in een spellenwinkel tegenkwam. Maar het succes van deze gigant, heeft andere spelenmakers geïnspireerd en er komen steeds meer van dit soort grote spellen uit.

Mijn gedachten over Big Box
Ik sta een beetje ambivalent tegenover het Big Box fenomeen. Aan de ene kant ben ik heel blij met goede opbergsystemen waarin ik al het spelmateriaal van mijn favoriete spellen netjes in kan opruimen. En ik kan het ook zeker waarderen als ik een goed spel met alle uitbreidingen in één keer in een voordelige koop kan aanschaffen.

Maar er is een keerzijde. Allereerst kan een Big Box zo groot worden dat het onhandig wordt. De doos is zwaar, neemt veel ruimte in en je moet in die enorme doos met alles er in op zoek naar die onderdelen waar je mee wilt spelen. En dan komt jouw geliefde spel juist minder vaak op tafel. Mijn (eigen) Dominion opbergsysteem heeft hier bijvoorbeeld last van. Ik vind Dominion ontzettend leuk, maar er is zo veel dat de doos niet meer te tillen is, het spel enorm veel ruimte op tafel inneemt en ik altijd op zoek ben waar dat ene kaartje of fiche opgeborgen is. En dat werpt een drempel op om het spel te spelen.

De andere keerzijde geldt vooral voor verzamelboxen en (monsterlijk) grote spellen. Het is heel verleidelijk om alles te willen hebben van dat ene leuke spel. Maar vraag jezelf vooral af of je ook echt alles gaat spelen. Ik heb bijvoorbeeld een groot deel van het spelmateriaal in mijn Kingdom Builder Box nog niet gespeeld. Ik had dus misschien wel beter het basisspel met de eerste uitbreiding kunnen kopen en het daarbij laten. Maar ja, ik was hebberig. Dit geldt nog sterker voor Kickstarter spellen waar een spel meteen met een flinke stapel uitbreidingen en (exclusieve) promo’s uitkomen. Het basisspel heeft zich dan nog niet eens bewezen, laat staan al die uitbreidingen en promo’s. Het is dus goed om je FOMO-stem even te negeren en kritisch na te denken of je echt all-in wilt gaan in plaats van voorzichtig beginnen.

En een laatste kanttekening bij de verzamelboxen is dat het goed is om je ervan bewust te zijn dat het altijd mogelijk is dat er nog meer spelmateriaal gaat verschijnen waardoor je verzamelbox ineens niet meer compleet is (er zijn mensen die dat slecht trekken). Zo is mijn Kingdom Builder box van de tweede generatie, maar is er daarna nog een Empire editie verschenen waar nog meer in zit. Echte fanatiekelingen verkopen dan hun eigen box om een nieuwe aan te schaffen, maar daar heeft niet iedereen zin in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *