Chili Dice

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Andy Daniel
Uitgever: 999 Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het is gemakkelijk te vergeten, en sommige liefhebbers sluiten daar misschien graag de ogen voor, maar vrijwel alle populaire nieuwe dobbelspellen hebben één gemeenschappelijke voorouder: Yahtzee. Dobbelstenen gooien, opzij leggen en na een bepaald aantal worpen (meestal drie) vul je een score in of vink je wat vakjes af.

Chili Dice is weer zo’n spel, dat zich van de andere nieuwe dobbelspellen onderscheidt door juist weer naar het origineel terug te keren in plaats van iets heel nieuws te bedenken. Voor wie Yahtzee kent, en dat is vermoedelijk iedereen, hoef je maar een paar extra regels te leren om Chili Dice te spelen.

Op de zes dobbelstenen heeft telkens een van de waarden rode stippen in plaats van witte. Gooi je een rood getal, dan mag je deze dobbelsteen draaien naar een waarde naar keuze, maar je kunt een rood cijfer ook gebruiken om je score van deze beurt een stevige bonus te geven. Afhankelijk van wat je hoopt te halen kan het verstandig zijn het rode getal te houden of juist niet.

Een andere aanpassing is dat je over het hele spel dertig worpen hebt om in te zetten, in plaats van drie per beurt. Soms ben je na één worp al tevreden, andere keren heb je er wel zes nodig voor het gewenste resultaat. Dit geeft meer flexibiliteit, maar als je alle worpen gebruikt hebt dan scoor je nul punten voor al je niet ingevulde vakjes.

Daarvan zijn er tien. Net als in Yahtzee een voor elk van de zes getallen, plus vier speciale waar je een zekere combinatie voor nodig hebt. Gebruik je niet al je worpen, dan krijg je bonuspunten voor iedere ongebruikte worp. Het spel eindigt als iedereen alle tien vakjes heeft ingevuld, de speler met de hoogste score wint.

…en de waardering

In mijn jeugd was Yahtzee het enige dobbelspel dat ik kende en ik heb het toen genoeg gespeeld voor de rest van mijn leven. Met enige aarzeling begon ik dus aan Chili Dice.

Het goede nieuws is dat het je een stuk meer invloed geeft dan Yahtzee. Je kunt ervoor kiezen om extra risico te nemen en bent daardoor minder overgeleverd aan vrouwe Fortuna.

Het naar inzicht besteden van de worpen is leuk bedacht, maar een administratieve nachtmerrie. Vóór iedere worp moet je die afvinken op je scorevel. Of was het nu erna? Als je niet scherp oplet gaat dat makkelijk fout.

Dat is slechts een kleine ergernis voor iedereen die geen dwangmatige neuroot is. Een groter nadeel van het spel is dat dit nog steeds niets meer is dan een geavanceerd Yathzee. Zelfs met deze upgrade komt het spelplezier niet in de buurt van moderne klassiekers als Regenwormen, Qwixx of Clever. Het is niet eens heel vervelend om te doen, maar voor dobbelspellen ligt de lat inmiddels een stuk hoger dan Chili Dice kan springen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *