China

Geplaatst door

3-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ieder jaar komen er alleen in Duitsland, bakermat van de leukere spelletjes, enkele honderden nieuwe spellen uit. Hoewel nieuwe? Als je beter kijkt, blijkt dat er zich onder die nieuwe spellen talloze uitbreidingen, bewerkingen en heruitgaven zitten. Vooral kaartspelletjes van Reiner Knizia lijken over negen levens te beschikken. Bij Abacus verschenen dit jaar twee oude goede bekenden in een nieuw jasje: Torres, dat verder op de (minder mooie) vormgeving na niet gewijzigd is, en China, een bewerking van Kardinaal en Koning.

Bij ongewijzigde heruitgaven is het simpel: tenzij je een verzamelaar bent, is het niet nodig de nieuwe uitgave aan te schaffen als je de eerste al hebt. Bij bewerkingen is het lastiger. Dan moeten de verschillen toch wel significant zijn en moeten beide versies leuk genoeg zijn om allebei te willen hebben. Dit is duidelijk het geval bij bijvoorbeeld het originele Carcassonne en Jagers en Verzamelaars.

China is in grote lijnen hetzelfde spel als Kardinaal en Koning. Met kaarten plaats je kloosters/huisjes en raadslieden/afgezanten in verschillende regio’s. De kaarten zijn regiogebonden en op paars na allemaal in twee verschillende regio’s inzetbaar. Punten scoor je naar rato voor de huisjes in een regio en voor de meerderheid in afgezanten in naburige regio’s.

Verschillen zijn er ook, sommige groter dan andere. Zo kun je in China kiezen uit vier openliggende kaarten in plaats van twee. Een belangrijkere wijziging is de toevoeging van de versterking. Deze plaats je op een vrij huizenveld, waarna je er een huis op zet; dit kost natuurlijk wel twee kaarten. Voor de regio en de eventuele keten waar dit huis zich in bevindt scoor je dubbel, een aantrekkelijke bonus. Ook de puntentelling is gewijzigd; iedere regio scoor je nog maar een keer, namelijk als hij vol is of anders aan het eind van het spel.

Dit zijn allemaal verschillen die je in Kardinaal en Koning moeiteloos zou kunnen integreren; hooguit heb je wat extra spelmateriaal nodig voor de versterkingen. Het enige niet-reproduceerbare verschil is tegelijk het meest in het oog lopende verschil: de kaart. Het bord van China is een stuk beter uitgebalanceerd en symmetrisch dan die van Kardinaal en Koning. China blijkt heel aardig te verdelen in vierkante regio’s, wat een stuk lastiger is bij het grillige oude continent.

… en de waardering

Liefhebbers van Kardinaal en Koning, waartoe ik mezelf reken, zullen ook China met plezier spelen. De versterkingen, gewijzigde puntentelling en vooral de andere kaart zorgen dat deze versie toch anders speelt dan het origineel (voor de ingewijden: het belang van de verdragen is kleiner geworden). Daardoor voelt het toch anders genoeg dan Kardinaal en Koning en kan ik dit spel met een gerust hart dezelfde waardering geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *