Partygames voor oudejaarsavond

Geplaatst door

De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken en daarmee het grote aftellen naar het nieuwe jaar. Oudejaarsavond is een avond waarop veel families en vrienden samen komen om de laatste uren samen te laten wegtikken om vervolgens samen feestelijk het nieuwe jaar te beginnen. En bij veel gezelschappen komt er dan een spel op tafel. En dan niet het zware werk, maar een gezellige partygame met bij voorkeur zo min mogelijk regels. Het doel is om een gezellige tijd te hebben en veel te lachen. Wie er dan wint, is eigenlijk al niet meer belangrijk. In dit blog tippen we de beste spellen in dit genre. Als je meer informatie over een van de spellen wilt hebben, klik dan op de naam van het spel , dan word je doorgestuurd naar de volledige recensie van het spel.

In Fun Facts gaan alle spelers vragen over zichzelf beantwoorden. Denk aan vragen als hoeveel flessen drank heb je in huis, op een schaal van 1 tot 100 hoeveel houd je van dansen of hoeveel musea bezocht jij het afgelopen jaar. Iedereen schrijft zijn antwoord op een bordje en daarna leggen de spelers om de beurt hun bordjes in een rij op de plek waar zij denken dat ze horen ten opzichte van de andere spelers. En daarna worden de bordjes omgedraaid en ontdek je hoe goed je vrienden of familieleden nou echt kent. De antwoorden zorgen gegarandeerd voor discussie en lachsalvo’s. En niets houdt je tegen om je eigen vragen te bedenken als je de avond nog wat persoonlijker wil maken.

De Top 2000 is niet voor niets ieder jaar een groot succes. Muziek brengt immers herinneringen en emoties naar boven. Oudejaarsavond is daarom een goed moment om een spel waarin muziek centraal staat op tafel te zetten. In Hitster scan je de QR-code op een kaartje om een liedje af te spelen. Doel is om dit nummer in een eigen tijdlijn te plaatsen ten opzichte van andere liedjes. Vervolgens check je of het nummer goed ligt en zo ja dan mag je hem houden. En dan kan je nog een bonusje scoren als je de naam van het nummer en de uitvoerend artiest weet. Muziekliefhebbers zullen zich kostelijk met dit spel vermaken. Enige nadeel is dat je Spotify nodig hebt om het te kunnen spelen. En als je dit spel leuk vindt, weet dan dat er inmiddels ook een Guilty Pleasures editie is verschenen waarin de ene foute hit na de andere voorbij komt. Dat klinkt toch als muziek in je oren voor oudejaarsavond.

Teams in spellen doen het altijd goed op oudejaarsavond. In het spel Time’s up moeten bekende personen geraden worden. Dit gaat in drie rondes waarin telkens dezelfde bekende namen voorbij komen. In de eerste ronde mag je uitgebreid omschrijven, in de tweede ronde mag je exact één woord zeggen en in de laatste ronde mag je alleen geluiden maken en fysiek uitbeelden. Dit spel staat garant voor hilariteit. De mooiste momenten zijn die als een foute hint toch begrepen wordt en tot het goede antwoord leidt.

That’s not a hat is een hilarisch geheugenspelletje. In dit spel worden kaarten met daarop plaatjes van alledaagse voorwerpen doorgegeven. Iedere speler begint met een openliggend kaartje. Zodra je je kaartje doorgeeft draai je het dicht, zeg je wat je doorgeeft en schuif je het naar een andere speler. “Hier heb je een plant”. Deze speler geeft dan het kaartje wat hij of zij al voor zich had liggen ook weer door. Al snel zijn alle kaartjes omgedraaid en moet je het dus van je geheugen hebben wie welke kaart heeft. Als je niet meer weet wat je hebt, dan kan je nog altijd bluffen. Maar als degene aan wie je dan je kaartje geeft het niet gelooft en jouw claim terecht in twijfel trekt, dan krijg jij een minpunt. De speler die als eerste drie minpunten heeft verliest. Het lijkt zo makkelijk om een paar plaatjes te onthouden, maar het valt gegarandeerd tegen.

In Just One moeten de spelers om de beurt een woord raden. De andere spelers gaan daarvoor een hint geven door een woord op een bordje te schrijven. Dat klinkt niet heel moeilijk. Maar dat is tot je de laatste regel hoort. Als meerdere spelers dezelfde hint geven, dan moeten die allemaal hun bordje wissen. Je moet als hintgever dus proberen hints te verzinnen die zowel duidelijk zijn als niet zo voor de hand liggend dat andere spelers ze  ook geven. En dat is een leuke uitdaging en levert vaak ook een bijzondere combinatie aan hints op die flink wat uitdaging geven voor de speler die moet zien te ontcijferen wat de andere bedoelen met “vuurwerk” “champagne” “…gewist..” “…gewist…” en “loterij”.

4 reacties

  1. Wat schets je me nou? Is een favoriet voor mij jammer dat de huidige versie maar tot 6 spelers gaat in plaats van 8 spelers.

    1. Wat schets je me nou? heb ik nog nooit gespeeld, maar zo te horen mis ik daar wat aan aangezien jij en Jan hem beide spontaan tippen. Als ik een kans heb, zal ik hem zeker eens proberen.

      Dank voor je aanvulling!
      Dagmar

  2. Bordspellen die bij ons vaak op tafel komen met oudjaar zijn: Wat schets je me nou?!, Wits & wagers en Incan gold. Het voorbije jaar zijn daar ook Hitster en That’s not a hat bijgekomen. Die laatste hebben we net nog met Kerstmis gespeeld en nog nooit hebben we zo hard gelachen met het kortetermijngeheugen (of beter het gebrek ervan) bij sommige familieleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *