Relikt

Geplaatst door

3-5 spelers
45 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Amigo (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Rüdiger Dorn is vooral bekend en geliefd om enkele fraaie bordspellen als Händler von Genua, Goa en Louis XIV. Hij heeft ook een aantal kaartspellen op zijn naam staan, die over het algemeen wat minder bekend zijn. Onlangs kwam Ravensburger met Danger 13 en op Spiel 2006 bracht Amigo Relikt uit. Dit is een heruitgave van een eerder spel (Ex und Hopp), dat nu voorzien werd van een Indiana Jones-thema en bijpassende illustraties.

Relikt is een kaartspel waarin spelers op jacht gaan naar kostbare schatten. Daarvan worden er vier opengedraaid. Van iedere spelerskleur zijn er avonturenkaarten in de waardes 1 tot 12, die de spelers bij deze schatten leggen. De adder onder het gras is dat alle avonturenkaarten geschud worden en dat iedereen en vier willekeurige krijgt. Het komt dus vaak voor dat je geen kaarten van je eigen kleur hebt en gedwongen bent een kaart voor een andere speler te spelen.

Maar er is een uitkomst. De meeste schatten zijn vervloekt en leveren minpunten op voor de speler die deze schat krijgt. Dat is natuurlijk een mooi plekje om andermans hoge avonturenkaart bij te leggen. Daar staat dan weer tegenover dat als je twee vervloekte schatten hebt van dezelfde waarde, ze samen als pluspunten tellen in plaats van dubbele negatieve punten (twee schatten van -5 zijn samen +5 waard in plaats van -10).

Ieder schat heeft een waarde van 3 tot 6. Zodra er precies zoveel avonturenkaarten liggen als de waarde, gaat de schat naar de speler met daar de hoogste waarde aan kaarten en komt er een nieuwe schat.

Naast de avonturenkaarten beschikt iedereen ook over een aantal actiekaarten, waarmee je speciale dingen kunt doen. De leukste is het ruilen van je kleur met iemand anders, zodat je positie bij de schatten ineens radicaal kan veranderen.

Het spel eindigt als de laatste kaart verdeeld is; de speler met de meest waardevolle schatten wint.

… en de waardering

Ik heb Relikt blind gekocht op de naam van de auteur en de fraaie vormgeving. Voor die paar euro kon ik wel een gokje wagen. Helaas pakte deze gok verkeerd uit. Relikt heeft leuke ideeën, maar werkt als geheel niet goed. De willekeur van de kaarten die je krijgt is net iets te groot (de speler die toevallig veel kaarten in zijn eigen kleur trekt heeft een groot voordeel), maar vervelender nog is dat het spel veel te traag is. Relikt heeft de diepgang van een simpele vuller, maar helaas de speelduur van een kort bordspel. Dat is geen ideale combinatie. Kortom, Relikt zal bij mij niet snel meer op tafel komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *