Sorry! Schuivers

Geplaatst door

2-4 spelers
10 minuten
Auteur: Craig Van Ness
Uitgever: Hasbro (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Hasbro is een uitgever die bij de meeste veelspelers niet bepaald warme gevoelens oproept, maar soms kunnen ze met een leuke verrassing komen. De ‘auteursspellenlijn’, met o.a. Origo en Verborgen Vallei was er zo een, en ook Heroscape en Risk Express doen het goed in brede kring. Maar soms is de verrassing nog groter, en dat is als een kinderspel een hit blijkt onder veelspelers. Dat is het geval met Sorry! Schuivers.

Sorry! Schuivers is afgeleid van Sorry!, een Amerikaanse variant op Mens-erger-je-niet. In Sorry! Schuivers is het nog steeds de bedoeling je vier pionnen als eerste te finishen (‘Thuis’ te brengen), maar de kaarten uit Sorry! zijn vervangen door schuifpionnen, waar iedere speler er vier van heeft. Deze pionnen zijn de grote broers van de scorepionnen, met een kogeltje erin. Deze steekt er aan de onderkant een klein beetje uit, zodat je de pionnen met een kleine tik een heel eind kunt schuiven. De eerste associaties die de dingen oproepen zijn met curlingstenen.

Iedere speler krijgt een scorebord voor de scorepionnen en een ‘startbaan’, die aan een doelbord wordt bevestigd. Op dat bord staan een paar concentrische cirkels, waarbij de waarde van de middelste cirkels het hoogst is. Om beurten schuiven de spelers hun schuifpionnen vanaf de startbaan op het doelbord. Als iedereen zijn pionnen gespeeld heeft, wordt de score bepaald aan de hand van de cirkels waar je pionnen zijn geëindigd. Met iedere schuifpion mag je een van je scorepionnen een aantal stapjes op je scorebord verplaatsen gelijk aan de score van de schuifpion.

Na zeven stapjes bereikt een scorepion het thuisvak. Het spel wordt doorgespeeld tot iemand alle pionnen thuis heeft. Deze speler wint het spel.

… en de waardering

Op Boardgamegeek is Sorry! Schuivers een grote hit, en zo ben ik er ook aangekomen. Ik ben een fan van PitchCar, en dit leek me een leuke variant die ik ook met mijn kinderen kan spelen. Daarin ben ik niet teleurgesteld. Sorry! Schuivers biedt pretentieloos speelplezier voor alle leeftijden. PitchCar kan nog wel eens frustrerend zijn, want sommige spelers zijn gewoon beduidend slechter dan andere. Bij Sorry! Schuivers komen dat soort niveauverschillen niet zo tot uiting, al was het maar omdat je andermands schuifpionnen aan de kant kunt stoten. Daardoor kun je het ook makkelijker met jonge kinderen spelen, voor wie PitchCar net iets te lastig is.

Net als PitchCar kun je hier aardig variëren met de ‘banen’ die je gebruikt. Er zitten twee dubbelzijdige doelborden in, en omdat je de startbanen ook aan elkaar kunt koppelen hoef je niet altijd dezelfde opstelling te spelen.

Het is niet zo hilarisch en verslavend als Stef Stuntpiloot, of spannend en precies als PitchCar, maar Sorry! Schuivers is een heel onderhoudend en melig spelletje, dat ik graag op tafel leg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *