Vandaag begroeten we de hoogste nieuwe binnenkomer van zowel dit als vorig jaar. Ook die van dit jaar is denk ik geen verrassing. Verder zijn het allemaal oude bekenden, sommige erg oud. Daaronder zitten een paar pittige hersenkrakers.
40. Splendor Duel (Marc André en Bruno Cathala, 2022)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: 0
Vorig jaar was Splendor Duel de hoogste nieuwe binnenkomer op deze plek, en daar blijft het nu staan. Het moederspel hoeft zich blijkbaar toch nog even geen zorgen te maken.
“Eerste dacht ik dat een versie voor twee niet nodig was, gezien we thuis samen vlot de klassieke Splendor spelen. Maar na één keer proberen, moest en zou deze versie in onze collectie komen. Aanrader!” (Bart)
“Ik blijf hem leuker vinden dan Splendor, wat ook een topper is. Vooral de hogere interactie door de pestacties op kaarten die je koopt is naar mijn smaak.” (Wendy)
39. Raja’s van de Ganges (Inka en Markus Brand, 2017)
Positie vorig jaar: 35
Verschil: -4
De dobbelen-met-een-velletje-versie van dit dobbelen-met-een-bord-spel kreeg dit jaar welgeteld één stem, bij lange na niet genoeg om punten van het origineel af te snoepen. Het staat vrijwel even hoog als vorig jaar.
“Weer een spel dat afwijkt van de doorsnee door een iets ander score-systeem. Was de Ganges maar net zo schoon als dit spel!” (Frank)
“Een oudje maar het afgelopen jaar hebben we deze voor het eerst gespeeld en het sloeg direct goed aan. Dit is hoe je dobbelstenen en worker-placement moet combineren.” (Manfred)
38. Just One (Ludovic Roudy en Bruno Sautter, 2019)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: +5
Opnieuw is Just One het populairste partyspel in de lijst. Afhankelijk van hoe je het definieert ook het enige, al vind ik het niet per se feestelijker dan iets als Dixit. Enfin, het is maar goed dat het grote publiek niet meestemt met deze lijst: tegen 30 Seconds en Hitster zou het geen enkele kans maken.
“Het favoriete spel van de kinderen op dit moment. Altijd lachen om de meest vreemde omschrijvingen.” (Jaap)
“Leukste partyspel waarbij iedereen meespelen. Bij vlagen hilarisch, zeker met tieners die overal bijzondere associaties bij hebben.” (Annemie)
37. Ticket to Ride (Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 37
Verschil: 0
Van de spellen die er al vanaf het begin instaan zijn de meeste gedaald in de lijst, sommige gestegen (go Race en Tai Pan!), en Ticket to Ride de enige gelijk is gebleven. Als ik alle varianten optel speel ik het nog steeds regelmatig, maar de Amerikaanse kaart komt niet elk jaar meer op tafel. Die speel ik eigenlijk alleen nog online of in de app.
“De klassieker der klassiekers inmiddels. Ik ken niemand die het niet leuk vindt. Beste uitbreiding tot nu toe: Japan.” (Patrick)
“Nog zo’n klassieker. Wij hebben ze bijna allemaal. Eenvoudig te leren en wat kan je elkaar dwarsbomen. Zo af en toe valt er weleens een traantje bij de kinderen. Goed spel om te leren omgaan met tegenslag.” (Christiaan)
36. Gaia Project (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2017)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: 0
Vorig jaar noemde ik Gaia Project een stabiel zwart gat, omdat het zo rotsvast in deze regionen verkeert. Daar doet het nu een tandje bovenop door dezelfde plek in te nemen als vorig jaar. Als sinds het verschijnen in de lijst in 2018 heeft het altijd tussen de 33e en 39e positie gestaan.
“Een lekkere brainburner. Geen geluk, strategisch plannen. Asymmetrie werkt geweldig goed. Tevens een hele goeie bot om solo tegen te spelen.” (Geert)
“Terra Mystica op planeten en andere hemellichamen, met nog meer mogelijkheden en diepgang.” (Theo)
35. Istanbul (Rüdiger Dorn, 2014)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -4
Ondanks dat mijn dochter dit graag speelt en mijn vrouw dan ook wel mee wil doen is het er nog steeds niet van gekomen om de uitbreidingen te spelen. Misschien zit er net teveel tijd tussen de potjes en zijn de automatismen nog niet ingesleten. Maar klagen dat een spel nog variatie genoeg heeft om geen uitbreidingen nodig te hebben is eigenlijk wel een beetje decadent…
“Gaat al heel wat jaren mee en blijft leuk en je kan zo af en toe je tegenstanders even dwars zitten.” (Christiaan)
“Altijd weer een compleet ander spel door veel mogelijkheden in strategie.” (Ramona)
34. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: -5
Het spel waarmee de meeste mensen kennis maakten met dit Italiaanse duo. Heeft last van een redelijke hoge instap waardoor beginners tussen de tandwielen vermorzeld worden door ervaren spelers. Maar hoe vaker je het speelt, hoe beter je het doorkrijgt en hoe leuker het wordt.
“Het is een heerlijke combinatie van plannen, interactie met medespelers en continue aandacht zodat je even van de wereld weg bent.” (Lode)
“Het systeem met de plaatsen van je speelstukken op een rad is een topidee. Het gevecht voor de beste plaatsen op een rad, het voldoende voedsel voor je mensen zorgen voor heel wat hersenbrekers, maar is zeer zeker de moeite waard.” (Walter)
33. Forest Shuffle (Kosch, 2023)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De hoogste nieuwe binnenkomer van dit jaar kan toch geen verrassing zijn. Een natuurthema, lekker met je eigen bosje bezig zijn met een vleugje interactie en perfect met twee. Dan heb je een winnaar te pakken. In dit bos zitten wel wolven, daar moet je echt voor uitkijken.
“Mijn hoge verwachtingen van dit spel werden helemaal ingelost. Prachtige vondst dat de afgelegde kaarten indirect tot interactie leiden. Hoe meer potjes, hoe beter je op elkaar kunt letten, wat toch niet onbelangrijk is om tot een overwinning te komen.” (Sander)
“Bijzonder spel waar ik geen downtime ervaar als we het spelen, er zijn zoveel mogelijkheden in het bos om het te optimaliseren. Qua tijd en inhoud echt super goed.” (Anton)
32. Grand Austria Hotel (Simone Luciani en Nestore Mangone, 2015)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: +9
Voor het vierde jaar op rij klimt Grand Budapest Hotel Hotel Europa Austria Hotel steeds verder in de lijst. Het is vast een kwestie van tijd tot dit ook in een dorpse buitenwijk van Amersfoort belandt.
“Artwork is onaantrekkelijk… Het thema spreekt me helemaal niet aan… Maar de mechanismen die gebruikt worden om de puzzel te leggen: GEWELDIG!” (Nicolas)
“De waardering van dit spel wordt steeds groter. Thema prachtig in het spel verwerkt. Heerlijk het gevecht om zoveel mogelijk kamers bezet te krijgen.” (Walter)
31. Dune: Imperium (Paul Dennen, 2020)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: -3
Nu het tweede deel ook in de bios is geweest had een kleine stijging van Dune: Imperium me niet verbaasd, maar het moet genoegen nemen met een iets lagere plek dan vorig jaar. Ik krijg van veel mensen te horen dat ze een spel kopen omdat ze het in deze top-100 zagen. Voor mij gold dat bij Dune: Imperium en het valt niet tegen.
“Ik ben niet eens fan van Dune, maar ik vind het spel erg goed.” (Ruben)
“Het bordspel is nog beter dan de film. Geweldige strijd om als eerste tien punten binnen te halen. Zowel bij veelspelers als nieuwkomers in de hobby staat ie hoog aangeschreven.” (Amaury)
Opnieuw een rijtje met spellen die allemaal gespeeld heb. Op Grand Austria Hotel na heb ik ze ook allemaal zelf in de kast. Dat spel overtuigde me na een potje niet, maar ik geef het graag nog een kans. Van de rest is het moeilijk een favoriet aan te wijzen. Ik ga maar voor Gaia Project, want dat zou ik op dit moment het liefste spelen (want nog veel te weinig gedaan).
Veel spellen die ik wel ken, maar toch ook een paar die ik (nog) niet ken.
Splendor duel steekt met mij echt met kop en schouders boven het origineel uit, maar hé, wie ben ik 😉?
De spellen die ik nog niet ken, trekken me niet perse, maar wie weet wordt ik nog eens positief verrast.