Er zijn nog vijf nieuwe binnenkomers die we niet gezien hebben, vandaag komen twee ervan langs. Dieren en de natuur zijn nog nooit zo populair geweest als thema voor volwassen bordspellen als nu. Heeft Wingspan ook daar een trend gezet?
60. Brugge (Stefan Feld, 2013)
Positie vorig jaar: 51
Verschil: -9
Het tweede spel van Feld in de lijst zou liefhebbers van Race for the Galaxy moeten aanspreken. Ik moet het nog maar eens spelen.
“Fijne combinatie van kaarten, dobbelstenen en werkers in een toegankelijk spel.” (Tonny)
“Spelen we altijd samen, duurt niet lang maar voldoende mogelijkheden.”
(Cees)
59. Clans of Caledonia (Juma al-JouJou, 2017)
Positie vorig jaar: 42
Verschil: -17
Het eerste pittige spel in de lijst vandaag. Dit wordt wel Terra Mystica in de Schotse Hooglanden genoemd, en de auteur schaamt zich daar niet voor.
“Lekker moeilijk. Blijkt ook erg geschikt te zijn voor peuters/kleuters die een spel willen ‘spelen’, omdat de startopstelling klaarzetten goed te doen is (en dat blijkbaar voldoende spel is op die leeftijd).” (Anneke)
“Redelijk zwaar maar voor mij klopte alles bij dit spel!” (Hilbert)
58. Love Letter (Seiji Kanai, 2012)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -13
Dit begint langzaamaan Monopoly en Risk naar de kroon te steken in de lijst met spellen met de meeste verschillende versies. Ik wacht nog altijd op de Bureau-editie met Maarten Koning en Bart Asjes.
“Een van de meest gespeelde spellen in het gezin. Even wachten op restaurant: lover letter komt gegarandeerd op tafel!” (Erik)
“Als Batman freak en Love Letter fan is Batman Love Letter de ideale combo.” (Xander)
57. Meadow (Klemens Kalicki, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Wat mij betreft een van de verrassingen van het afgelopen jaar. De vormgeving zuigt je snel in het spel, en voor de meesten blijkt dat geen straf.
“Wat een prachtig artwork. Zoveel mogelijkheden en leuke ideeën hoe je je stapel dieren/ planten/ wormen op kan bouwen.” (Anton)
“Alleen al voor het artwork een top 10 notering waard. Maar het spel zelf is ook super en doet ons denken aan de natuurwandelingen die we maken. En vice versa; als je wandelt wil je Meadow spelen en als je Meadow speelt wil je wandelen. Briljant!” (Wieke)
56. De Dwergen van Nidavellir (Serge Laget, 2020)
Positie vorig jaar: 94
Verschil: +38
Van alle spellen die vorig jaar al in de lijst stonden maakt dit de op één na grootste sprong naar boven. Dit bijzondere biedspel profiteert vast van de aanwezigheid op BGA.
“Ik heb deze topper via BGA leren kennen en heb hem dan meteen ook in het echt aangeschaft. Leuk biedspel met veel mogelijkheden dank zij de verschillende helden.” (Erik)
“Een spel dat mij meteen kon bekoren.” (Piet)
55. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: -23
De hoogtijdagen van Hoogspanning zijn voorbij, de afgelopen jaren zakt het iedere keer wat verder in de lijst. Ik kan me niet voorstellen dat deze klassieke hersenkraker annex oefening in hoofdrekenen helemaal uit de lijst verdwijnt, maar ja.
“De opbouw in dit spel blijft me zo trekken. Altijd geweldige finales en een hoop rekenwerk, goede braintrainer.” (Jarno)
“Weer veel gespeeld het afgelopen jaar. Simpele regels en daarmee snel op tafel te krijgen. Zoveel mooie elementen: het bieden om de elektriciteit centrales, het elkaar blokkeren op de kaart.” (Thomas)
54. Codenames (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: +4
Er stemmen maar weinig mensen op partyspellen (jullie weten niet wat je mist met Time’s Up), toch hebben er twee de lijst weten te vinden. Dit is het eerste.
“Met vrienden, familie of collega’s. Dit is altijd een hit. Ik ken niemand die het niet leuk vindt.” (Xander)
“Briljant concept, werkte ook online, maar toch tof om weer live te spelen.” (Stefaan)
53. Underwater Cities (Vladimír Suchý, 2018)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: +8
Underwater Cities neemt al drie jaar een mooie middenpositie in, en is beide afgelopen jaren iets geklommen. Omdat ik verder niets van het spel weet heb ik niet veel zinnigs meer op te merken. De liefhebbers gelukkig wel.
“Een spel dat mij in het begin veel hoofdpijn gaf maar steeds beter wordt hoe vaker deze op tafel komt. Nu ik eraan denk wil ik meteen weer een potje doen.” (Mark)
“Is ook dit jaar weer 2x op tafel gekomen. Nagelbijter.” (Mike)
52. Ark Nova (Mathias Wigge, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Op Spiel 2021 de klapper van de beurs en dit voorjaar een van de klappers van White Goblin Games. Ik voorspel een mooie toekomst voor Ark Nova in deze lijst.
“Een heerlijk spel waar je kunt verdwalen in de vele strategieën die het spel je biedt, dankzij de verschillende kaarten die erin zitten.” (Paul)
“Volgend jaar in elk geval op onze lijst een stuk hoger, maar reeds na een paar potjes voel ik de kwaliteit en zie ik al enorme mogelijkheden.” (Jasper)
51. Odin (Uwe Rosenberg, 2016)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: -3
Ik ben inmiddels bijgekomen van het filmpje van Klikbeet, maar de schrik zit er nog wel in. Zelfs op BGA, waar dat toch wat minder intimiderend is, heb ik een potje Odin nog niet aangedurfd.
“Heel knap hoe zo’n imponerende hoeveelheid materiaal zo simpel is qua regels.” (Peter)
“Je hebt veel goede moed nodig om deze op tafel te leggen, maar eens je kan beginnen spelen, dan is het spel iedere minuut waard.” (Jacob)
Een mooie lijst voor White Goblin Games, want liefst de helft van deze spellen zijn door hen in het Nederlands uitgebracht. Daaronder ook twee van de vier zware spellen in deze lijst. Misschien niet heel toevallig zijn het juist die pittige titels die ik nog niet heb gespeeld. Ark Nova, Underwater Cities en Odin leg je niet zomaar op tafel. Van de andere zeven heb ik geen uitgesproken favoriet, maar Codenames is zonder twijfel mijn meest gespeelde spel.
Op Meadow na alles gespeeld uit dit rijtje.
Van de 9 die ik wel gespeeld heb zijn Underwater Cities en Codenames mijn favorieten (manier waarop werkers plaatsen en kaarten spelen gecombineerd wordt in Underwater Cities is erg leuk en werkt verfrissend en Codenames is een fijne associatieve party game).
Ik ben een grote fan van de spellen van Stefan Feld (ook dit jaar stonden er weer 3 spellen van Feld in mijn top 20), maar Brugge is niet mijn spel (weinig diepgang, veel te grote geluksfactor). Clans of Caledonia hoef ik ook niet per se nog een keer te spelen (dan speel ik veel liever Terra Mystica of Gaia Project).
Ark Nova nog maar 1x gespeeld, maar dat smaakte wel naar meer.
Ik begin ondertussen wel Heel Erg te vrezen voor Eufraat en Tigris… 🙁
Als Ark Nova de grafische stijl van Meadow had was het waarschijnlijk een instant buy. De stijl met foto’s is voor mij helaas een afknapper, hoe goed het spel waarschijnlijk ook is. Mijn favorieten uit deze tien zijn Brugge en De Dwergen van Nidavellir.
Ark Nova meteen al zo hoog, dat vind ik verrassend, gezien het feit dat het net uit is en aan de zware kant. Na tig potjes in een paar weken kan ik trouwens wel melden dat Ark Nova, met behoud van benodigde denk kwaliteit, veel soepeler speelt dan je na het lezen van de regels denkt. De speelduur, zeker met twee, is ook zeker niet te lang: anderhalf uur maximaal. Gaat prijzen winnen deze, en dat is een heel gemakkelijke voorspelling.
I’m in love with my dwarfs.