Top-100 2022: 71-80

Geplaatst door

De lijst van vandaag is grotendeels bekend terrein. Slechts een nieuwe binnenkomer die weinigen zal verrassen en twee spellen die na een jaartje afwezigheid terug zijn in de lijst.

80. Dixit (Jean-Louis Roubira, 2008)
Positie vorig jaar: 64
Verschil: -16
Het oer-plaatjesspel is nog steeds de populairste, maar zakt wel een beetje in de lijst. Aan de talloze uitbreidingen kan het niet liggen.
Gewoon omdat we die het meeste spelen. Met alle uitbreidingen erbij gaat het nooit vervelen. Fijn gezelschapsspel waarbij het winnen minder belangrijk is.” (Hanneke)
Als je een spel wilt spelen voor de interactie kan je niet veel beter dan Dixit. Je leert elkaar echt beter kennen terwijl je een super leuk spel speelt dat heel slim in elkaar is gezet.” (Sem)

79. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: -22
Ai, mijn geliefde Race zakte nooit eerder zo diep in de lijst. Aan de andere kant: voor een complex kaartspel van deze leeftijd met veel concurrentie houdt het goed staande. Volledig terecht natuurlijk, want geen spel kan hier aan tippen.
Lang geleden, in een melkweg hier ver vandaan, kenden we dit soort top spellen nog niet. Nu gelukkig wel!” (Rutger)
Elke keer dat je een nieuw kaartspel probeert, merk je weer hoe goed Race eigenlijk is.” (Jasper)

78. Kingdomino (Bruno Cathala, 2016)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Het verbaasde me vorig jaar al een beetje dat dit luchtige legspelletje met pit uit de lijst verdwenen was, maar de fans zijn wakker geworden. Dat, en het is een van de meeste gespeelde spellen online.
Fijn voor even tussendoor of met familieleden die liever geen uren bezig zijn met een spel.” (Hanneke)
Ook als je verliest is het leuk, omdat je een landje hebt gemaakt. Lijkt simpel, maar zit nog best een leercurve in. Blijft populair bij de kinderen.” (Robert)

77. Alhambra (Dirk Henn, 2003)
Positie vorig jaar: 77
Verschil: 0
Alhambra is een baken van stabiliteit in de lijst. Voor het derde jaar op rij staat het tussen de 70 en de 80, en ook daarvoor was het nooit ver weg. Ik kan zo een rij winnaars van de Spiel des Jahres noemen die snel uit het geheugen verdwenen zijn, maar dit gaat al bijna twintig jaar mee.
Ook een oudje dat nog heel regelmatig op tafel komt.” (Luk)

76. Boonanza (Uwe Rosenberg, 1997)
Positie vorig jaar: 76
Verschil: 0
Je hebt stabiel en je hebt Boonanza. In een lijst die vol met snel vergeten toppers en nieuwe favorieten staat, bevindt Boonanza zich al drie jaar op plaats 76.
Gaat altijd mee op reis.” (Björn)
Op familiedagen met de neven en nichten heerlijk om elkaar uit te dagen. Kijk er naar uit om met pasen de ekster te introduceren.” (Bouke)

75. Paleo (Peter Rustemeyer, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Veel coöperatieve spellen die de laatste jaren uitkomen zijn sterk verhalend, waarbij je verschillende scenario’s speelt. Dat resulteert niet altijd in goed herspeelbare spellen (denk aan het legacy-concept), Paleo heeft daar minder last van.
Dit jaar ontdekt als nieuwe coop. Leuk om te kiezen voor helpen of voor je eigen kaart gaan!” (Hilbert)
Eerste verhaal gespeeld en meteen verkocht. Je wordt helemaal het verhaal ingezogen. Mooi die discussies of je nu wel of niet die baby mammoet moet killen! Maar ja, als de honger toeslaat…” (Annette)

74. Lost Cities (Reiner Knizia, 1999)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: -18
Weinig spellen hebben zo veel varianten en spin-offs gekregen als Lost Cities, maar de oerversie overleeft ze allemaal.
Het enige spel waarvan ik ooit een nieuwe gekocht heb, omdat de oude helemaal versleten was.” (Johanna)
Een klassieker van Dr. Knizia: dit spel heeft ondertussen al de meerderjarige leeftijd bereikt. Het blijft een zeer knap “spelletje”: simpele regels, speelt vlot en biedt een blijvende uitdaging.” (Bart)

73. Star Realms (Robert Dougherty en Darwin Kastle, 2014)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: -26
Nu ik weer regelmatig Magic speel is nog beter te zien dat de ontwerpers ervaren Magicspelers zijn. Het is vast geen toeval dat de andere Magicspelers in mijn gezin ook graag Star Realms spelen.
Mijn leukste deck builder.” (Rutger)
Koop het basisspel en desnoods ‘Colony Wars’ of ‘Frontiers’, meer heeft deze uitstekende deck builder niet nodig. Ik heb dus meer dan wat nodig is.” (Kurt)

72. Port Royal (Alexander Pfister, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Pas twee jaar geleden stond Port Royal in de lijst en dat leek eenmalig. Nu is het weer terug en staat het hoger dan destijds. Weer een effect van de Big Box?
Dit blijft het beste kaartspel na 100+ potjes. Geluk, tactiek alles wat je wilt in dit spel met zoveel mogelijkheden.” (Guido)
Dit spel zit heel goed in elkaar. Push-your-luck, engine building en interactie binnen een halfuurtje en met een setup-time van 10 seconden. Wat wil je nog meer?” (Jeroen)

71. Tapestry (Jamey Stegmeier, 2019)
Positie vorig jaar: 63
Verschil: -8
Ik moet eerlijk toegeven dat ik me op Tapestry heb verkeken. Toen het net uit was kon ik me niet voorstellen dat dit onbeholpen spel een succes zou worden, maar inmiddels zijn we twee uitbreidingen verder en staat het nog steeds in de lijst. Dat is niet vanwege gebrek aan concurrentie.
Het prachtige artwork en verbluffende miniaturen zorgen voor een visuele lekkernij waarbij de haast oneindige hoeveelheid combinatiemogelijkheden van beschavings-, tapijt- en technologiekaarten steeds weer om een andere strategie vragen.” (Jan)

De spellen van vandaag heb ik allemaal wel eens gedaan. Ik speel ze allemaal graag, maar in het geval van Tapestry met grote mate en alleen op BGA, waar de lengte van een spel niet zo’n issue is als je turn-based speelt zoals ik.

2 reacties

  1. Naast de ‘list of shame’ van Dagmar zou ik een lijst ‘hall of fame’ moeten opstellen en gaan spelen. Meerdere van deze klassiekers komen door de cult of new tot mijn schaamte onterecht niet meer op de tafel. Tapestry heb ik via BGA ontdekt en me goed mee vermaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *