Top-100 2022: 81-90

Geplaatst door

In de lijst van vandaag treffen we opnieuw vier nieuwe binnenkomers aan, en twee spellen die terugkeren in de lijst. Van de spellen die er vorig jaar ook al instonden is er slechts eentje gezakt, maar dat is dan ook direct de grootste daler in de lijst.

90. Jaipur (Sébastien Pauchon, 2009)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Spellen spelen op BGA verandert je kijk op spellen. Dat merk ik aan mijn koopgedrag, want ik heb al verschillende spellen gekocht nadat ik ze daar had leren kennen. En ik merk het ook in de inzendingen. De drie letters zie ik vaak terug in de commentaren, maar ook in het kale feit dat er ineens veel gestemd wordt op spellen die daar veel gespeeld worden, zoals Jaipur. Anders kan ik niet verklaren hoe dit na zes jaar afwezigheid ineens weer terug is.
Nog steeds mijn meest favoriete vakantiespelletje.” (Rutger)

89. Bunny Kingdom (Richard Garfield, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Mijn dochters speelden Bunny Kingdom ooit op Spiel, maar waren niet zo enthousiast dat het me de moeite van een aanschaf waard leek. Dat leek aanvankelijk ook de reactie van de meeste mensen, maar het is toch in populariteit gegroeid en staat na vier jaar eindelijk in de lijst.
De bunny’s en kaarten zijn schattig, maar dit spel ziet er niet alleen geweldig uit het speelt ook nog eens heerlijk weg doordat iedereen tegelijk speelt.” (Wiljan)

88. Inis (Christian Martinez, 2016)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Inis kostte het zelfs nog een jaartje langer om in de lijst te verschijnen. Komt kwaliteit dan vanzelf bovendrijven? Een bijzonder spel met een bijzondere illustratie op de doos (maar niet zo bijzonder als bij de eerste editie).
Die art, die tiles, de manier waarop je kaarten verdeelt, dat is zo goed.” (Tom)
Nummer 1 met lelijkste doos ooit, maar wat een pareltje van een spel in de doos!” (Frank)

87. Tai Pan (Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 90
Verschil: +3
Vorig jaar maakte ik me even zorgen dat mijn favoriete ‘traditionele’ kaartspel uit de lijst zou duiken, maar het weet zich mooi te handhaven. De grote vraag blijft alleen: zal het me ooit lukken dit aan mijn gezin te leren?
Dit spel heeft alles wat een kaartspel moet hebben: tactiek, bluf, het lezen van je tegenstander én van je partner, spanning, verrassende wendingen en natuurlijk een dosis geluk.” (Jeroen)

86. Mombasa (Alexander Pfister, 2015)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: +3
In de oplaaiende cultuurstrijd is het thema wat problematisch geworden, maar ook dan kan het nog een goed spel zijn. Misschien doet de heruitgave met ruimtethema het dan nog wel een stukje beter.
Na Bauza ben ik ook een Pfister fan geworden. Het oogt niet spectaculair, maar wat een topspel is dit!” (Xander)
Op zijn best met vier spelers. Vooral de strijd tussen de compagnieën maakt dit tot een meesterlijk spel.” (Thomas)

85. King of Tokyo (Richard Garfield, 2011)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Vorig jaar stond er geen enkel spel van Richard Garfield meer in de lijst, nu ineens twee vlak bij elkaar. En geen van die twee heet Magic of een naam die ik niet zal noemen.
De vele kaartcombinaties en elkaar proberen kapot te maken is zelfs na bijna 200 plays nog steeds erg leuk!” (Wiljan)
Hoe fijn is het als je ongegeneerd mensen in elkaar mag slaan zonder dat het fysiek pijn doet.” (Sjoukje)

84. Cubirds (Stefan Alexander, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Dankzij de illustraties geeft Cubirds de lijst nog een klein Nederlands kleurtje. Het spel gaat al een paar jaartjes mee, en ik vermoed dat ook hier de populariteit op BGA heeft bijgedragen aan de notering. Hoewel dit het in spellenwinkels ook best goed schijnt te doen.
Dit spel speel ik graag via BGA. Het mechanisme is leuk, ziet er mooi uit en dat gefladder als je een familie mag vormen klinkt heerlijk.” (Annette)
Vierkante vogeltjes verzamelen door kaarten af te leggen en in te sluiten. Verrassend leuk!” (Bart)

83. Cartographers (Jordy Adan, 2019)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: 0
Er zijn al zo veel kras-en-klieder-spellen dat je iets bijzonders moet hebben om boven de rest uit te steken. Bij Cartographers zit ‘m dat in de mogelijkheid om je creativiteit helemaal vrij te laten. Een mooie mix tussen spel en kleurplaat voor volwassenen, ook een populair tijdverdrijf.
Langzaam je lege blaadje omtoveren tot een prachtig ingetekende kaart. Rustgevend werkje!” (Kris)
Relaxerend spel en als je de tijd en het talent hebt, dan kan je ieder spel een kunstwerkje overhouden aan het einde.” (Jacob)

82. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 54
Verschil: -28
Van alle spellen in de lijst die er vorig jaar ook al in stonden maakt Five Tribes de grootste duikeling. Maar dat is natuurlijk nog altijd beter dan de spellen die nog meer gedaald zijn en niet meer in de lijst voorkomen.
Iets te lang turen naar een spelbord vol meeples… Altijd leuk!” (Elien)
Meeples van het bord graaien, dat wil je toch allemaal.” (Henk)

81. Root (Cole Wehrle, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk staat Root dan toch in de lijst. Dit is misschien wel het spel met het grootste contrast tussen vormgeving (snoezige diertjes) en complexiteit (compleet andere regels voor iedere speler). Ik hoop dat er niet veel mensen zijn die dit alleen vanwege het uiterlijk hebben gekocht.
Cole Wehrle is een genie. Wat een vernuft en durf schuilt er in dit spel. Hoe asymmetrisch wil je het hebben? Elke speler heeft een totaal andere wijze waarop een beurt verloopt. En toch put iedereen uit hetzelfde deck.” (Herman)

Van deze lijst heb ik verrassend veel gespeeld, namelijk zeven stuks. Daarvan is Tai Pan met lichtjaren afstand mijn grote favoriet, de rest vind ik ook best leuk (al herinner ik me van Inis niet zo veel meer). Bunny Kingdom en Mombasa zou ik (nog steeds) graag een keer spelen, Root lijkt me te veel gedoe.

6 reacties

 1. Ik raak toch wel nieuwsgierig naar Bunny Kingdom. Inis is wat minder toegankelijk maar een erg goed spel waarvan de grafische stijl mij zeer aanspreekt. Cartographers stond in mijn top20. Fijn als wat lichtere kost.

 2. Jaipur is en blijft top!
  King of Tokyo, speel ik regelmatig met de kinderen, prima voor wat het is.
  Root is geweldig!

  Ik denk dat ze op mijn lijst stonden, maar dat weet ik eigenlijk al niet meer zeker haha!

 3. Zo blijkt maar weer dat er heel veel meer topspellen zijn dan dat er in mijn top 20 stonden. En dan zijn we nu nog maar in de onderste regionen. Dat belooft wat voor de rest van de lijst.

 4. Jahaa!! Inis, mijn nummer 2, geweldig dat-ie erin staat!
  Verder ken ik alleen Jaipur (van BGA, inderdaad!)

 5. Yes, eindelijk Bunny Kingdom in de lijst! Ik stem er al jaren op. Nu vraag ik mij natuurlijk wel af komt dit doordat meer mensen dit spel hebben ontdekt of zijn er minder stemlijstjes geweest maar hebben toevallig de mensen die al jaren op Bunny Kingdom stemmen trouw hun lijstje ingestuurd? Zover ik weet is het dacht ik namelijk niet op BGA verschenen, dus ik ben wel benieuwd hierna. Eindelijk erkenning voor dit leuke spel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *