Top-100 2022: 91-100

Geplaatst door

We hebben weer een lustrum te vieren! Dit is de vijftiende editie van de jaarlijkse top-100 van de populairste bord-, kaart-, dobbel- en andere tafelspellen van Nederland en Vlaanderen. Jullie hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten, want de lijst is stevig opgeschud. Maar liefst 22 spellen uit de lijst van vorig jaar zijn vervangen, waaronder drie oudgedienden die er vanaf het begin instonden. Van die oorspronkelijke 100 zijn er nog maar veertien over. Van de 22 vervangers stonden er zes al eerder in de lijst en zijn zestien helemaal nieuw. Sommige daarvan zijn ook echt nieuwe spellen, anderen stonden al enkele jaren aan de poort te kloppen en hebben nu dan eindelijk de ultieme eer behaald. Van de spellen van vandaag stonden er zeven vorig jaar niet in de lijst, waarvan vier nieuwe en drie terugkeerders.

100. Sleeping Gods (Ryan Laukat, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Coöperatieve avonturenspellen, al dan niet met een legacycomponent, zijn niet meer van onze tafels weg te denken. Ze worden ook steeds ambitieuzer en creatiever. En creatief is Ryan Laukat zeker, als spelauteur en als illustrator van zijn eigen werk. Dat levert hier een bijzonder spel op.
Ooit was de graadmeter of je het spel kunt winnen of verliezen, indien er een spel gespeeld werd. Met de juiste ambiance is met Sleeping Gods iedereen winnaar.” (Vincent)
Heerlijk wat uurtjes dwalen door een fantasiewereld terwijl je je boot drijvend en je crew levend probeert te houden.” (Rob)

99. MicroMacro: Crime City (Johannes Sich, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Over creatief gesproken: wie had bedacht dat je van het principe van Waar is Wally? een coöperatief spel kunt maken met allemaal verschillende verhaallijnen? Ik twijfel nog steeds of het een echt spel is, maar het krijgt genoeg stemmen voor de lijst. Ook de opvolger werd al genoemd.
Leuk, ik hou van topografie en kaarten. Daardoor is MicroMarco echt een topper voor mij.” (Anton)
Verbazingwekkend hoeveel details je kunt ontdekken in een (ok best grote) tekening. En dat je eigenlijk een film ziet gebeuren in een enkele tekening.” (Jeroen)

98. Hanzesteden (Andreas Steding, 2009)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
De koning van de zielloze blokjesschuivers is terug, en dat bedoel ik op de meest positieve manier. Ik vermoed dat de heruitgave van White Goblin in een Big Box (onder de oorspronkelijke naam Hansa Teutonica) heeft bijgedragen aan de herwaardering. Eens zien of deze versie het wat langer uithoudt in de lijst.
Lekker interactief, abstract met een sausje. Deze basisvariant blijft een topper.” (Detmar)

97. Targi (Andreas Steiger, 2012)
Positie vorig jaar: 75
Verschil: -22
Over droge Andreasspellen gesproken. De koning van de woestijn zakt behoorlijk in de lijst, maar de stemmers op dit spel zijn het roerend eens dat dit een van de beste tweepersoonsspellen is.
Beste tweepersoonsspel dat er is. Heel veel interactie, tactiek en zeer fijne speelduur.” (Frank)
Een topper voor twee spelers. Afgelopen jaar de uitbreiding gekocht wat weer voor veel nieuw speelplezier heeft gezorgd.” (Thomas)

96. Small World (Philippe Keyaerts, 2009)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Na een afwezigheid van vier jaar keert Small World terug in de lijst. Verrassend, want in de meeste gevallen betekent zo’n afwezigheid dat een spel in de vergetelheid is geraakt. Zorgt de actualiteit voor een hernieuwde populariteit van dit moderne Risk?
“Want de wereld is te klein” krijgt nu wel een andere lading… Tijd om in verval te gaan…” (Brian)

95. Tiny Towns (Peter McPherson, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De vierde titel van White Goblin Games in deze lijst, ze hebben daar wel een neusje voor populaire spellen. Tiny Towns kreeg de laatste jaren iedere keer wel een paar stemmen, maar pas sinds de Nederlandse versie een tijdje op de markt is voldoende voor een notering.
Heerlijk strategisch puzzel spel waar je gebonden bent aan 4×4 vakjes.” (Daphne)

94. Trajan (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 72
Verschil: -22
Het eerste van de drie spellen van Stefan Feld in de lijst treffen we al erg vroeg aan. Het stond al eerder zo laag om daarna flink te stijgen (en weer af te zakken), dus de fans hoeven niet te wanhopen. Het staat al elf jaar onafgebroken in de lijst. Zou het de eeuwigheidswaarde van de gelijknamige keizer hebben?
Leukste Feld ondanks een aantal goede concurrrenten.” (Vincent)

93. Keer op keer (Inka en Markus Brand, 2016)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Keer op keer is een echt knipperlichtspel in de lijst. Het staat er om beurten wel of niet in, en dan altijd in dit onderste rijtje van alle honderd. Tegelijk is het een vaste klant in de 999-molens die je iedere kiosk en boekwinkel ziet, dus met de populariteit zit het wel goed.
Heerlijk na een drukke dag werken, om ‘s avonds relaxed te spelen.” (Peter)
Ons ideale ontbijtspelletje en spel om mee te nemen op vakantie. Soms hoeft het ook niet moeilijk te zijn.” (Daphne)

92. Take 5! (Wolfgang Kramer, 1994)
Positie vorig jaar: 80
Verschil: -12
Nog een evergreen in de draaimolen, en eentje die al erg lang meegaat. Nog even en dit spel is al zijn dertigjarig jubileum toe. Het zou met niet verbazen als dit spel in z’n eentje genoeg is om meneer Kramer van een aangenaam pensioen te voorzien.
Iedereen die ik dit laat spelen vind het leuk. Garantie voor een hoop plezier.” (Cees)
Had ik al gezegd dat ik hou van kaarten. Hoe die ook gebruikt worden, maakt mij niet uit. Take 5 zal nog wel enkele jaren meegaan.”(Piet)

91. Herrlof (Alexander Kneepkens en Inge van Dasselaar, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Deze nieuwe binnenkomer is het enige spel van Nederlandse bodem in de lijst, sowieso iets dat niet vaak gebeurt. De mensen die erop stemmen zijn wel erg enthousiast, want geen enkel ander spel in de lijst werd zo weinig genoemd. Helaas was niemand bereikbaar voor commentaar.

Op Herrlof en Sleeping Gods na heb ik alle spellen van vandaag gespeeld. Van de andere vind ik Hanzesteden verreweg het leukst, die stond ook in mijn eigen lijst. Ik hoor graag wat jullie vinden.

14 reacties

 1. Toch wel verrassend dat sleeping gods (al) de lijst heeft gehaald dit jaar. Naar wat ik begrijp is het nog wachten op de NL versie. Zou leuk zijn als volgend jaar het spel verder aan populariteit heeft gewonnen. Wel grappig dat mijn no1 van het ingestuurde lijstje op 100 staat in de lijst.

 2. Terecht dat Small World weer de top 100 heeft gehaald. Die moet ik echt weer gaan afstoffen. Trajan staat nog steeds op mijn wishlist. Echt een topper, maar is die ook met 2 leuk? Schokkend dat Targi zo ver wegzakt!

 3. Hanzesteden staat in de top 20 die ik had gestuurd. Nog wat te weinig gespeeld om hoger te komen maar verwacht dat deze over een paar jaar in mijn top 10 zal staan, erg goed.

 4. Op het eerste en laatste spel in dit lijstje na, heb ik ze allemaal gespeeld en in bezit op Hanzesteden na omdat die zo ‘droog’ is en beter is met 3 of meer spelers. 3 spellen stonden ook in de ingestuurde lijstjes van mijn beide zonen (11 & 9): Small World, MicroMacro: Crime City en Tiny Towns. Keer op Keer hebben we onlangs nog gespeeld en blijven we voorlopig toch maar niks vinden. In het roll-and-write genre hebben we persoonlijk andere toppers. Ik ben wel verrast door de lof voor Herrlof. Persoonlijk ken ik niemand die dit spel al gespeeld heeft of is dit vooral populair in Nederland?

 5. 0 van mijn lijst: Small World gespeeld, ok mijn zoon vindt het leuk.
  Tiny Towns: gehad, verkocht prima niet bijzonder vond ik.
  Targi:had ik verkocht, top spel kwam te weinig op tafel lag niet aan mijn liefde!
  Micro Macro: leuk, alle scenario’s gespeeld ben er nu ook wel klaar mee, maar heel orgineel!
  Sleeping Gods: speel ik met vrienden op dit moment, maar we zijn allemaal niet super enthousiast en ik het minste, heb niet het idee dat ik een spel speel, meer handelingen doen in een traag verhaal. Nee dit is geen topper voor mij.

 6. Hanzesteden is ook mijn favoriet uit dit lijstje (heeft dit jaar net mijn eigen top 20 niet gehaald). Tiny Towns vind ik erg leuk in het iets kortere genre. Ik ben een grote fan van Stefan Feld (er stonden 3 Felds in mijn eigen lijstje), maar Trajan is niet mijn favoriete spel van hem. Sterker nog, het is niet eens mijn favoriete Feld over Trajanus (dat is Forum Trajanum!). Maar Trajan is toch ook nog steeds een erg goed spel. Take 5! is een leuke afsluiter, Targi een leuk 2 persoonsspel.

  Van de spellen die ik niet gespeeld heb, ben ik wel benieuwd naar MicroMacro: Crime City, grappig concept (maar of het uitdagend genoeg zal zijn voor wat meer gevorderde speurders betwijfel ik toch een beetje).

 7. Heerlijk de lijst is er weer! En voorzien van het humoristische en statistisch onderbouwde commentaar van Peter Hein.

 8. De Crew duwde Herrlof dit jaar uit mijn inzending en toch heeft het een bijzonder plekje in mijn collectie. Dit vlotte slagenspel met leuke twist van Nederlandse bodem is voor mij dé verrassing van 2020 en had van mij een NSP nominatie mogen krijgen. Hoe vaker je speelt, hoe leuker. Perfect als je niet genoeg spelers hebt voor een potje Dalmutti of Tichu/Taipan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *