Wat zijn Eurogames en Ameritrash?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Spellen kun je op allerlei manieren categoriseren. Je kunt ze verdelen in kinderspellen en spellen voor volwassen, kaartspellen en bordspellen, op coöperatief of competitief of op mechanisme. Maar een andere veelgebruikte indeling in spellenland is of spellen Eurogames of Ameritrash zijn. Bij Eurogames ligt de focus van het spel meer op de regels en een soepel spelverloop, terwijl bij Ameritrash spellen de focus op het thema en de uitvoering ligt. Natuurlijk zijn dit uitersten op een continuüm en vallen veel spellen ergens tussen deze twee uitersten in.

Voorbeelden van Eurogames zijn spellen als Catan, It’s a Wonderful World, Azul, 7 wonders en El Grande. De gemene deler van al deze spellen is dat ze een beperkte regelset hebben waardoor het spel heerlijk soepel verloopt. De spellen hebben een degelijke vormgeving (denk simpele houten blokjes en kartonnen fiches) die dienend is aan het spel. Je kan dus alles goed overzien. Bij Eurogames geldt dan ook less is more. De thema’s zijn in deze spellen een mooi laagje vernis, maar zijn niet tot in het kleinste detail doorgevoerd. Eurogames zijn vaak heel gebalanceerd waardoor alle spelers tot het eind toe kans op de overwinning houden. Nadeel van deze spellen is dat ze soms een beetje droog en abstract aanvoelen. Soms worden deze spellen dan ook passend omschreven als met JASE, of te wel just another soulless euro.

Voorbeelden van Ameritrash spellen zijn This War of Mine, BatteLore, Dinosaur Island en Space Hulk. De gemene deler van dit soort spellen is dat het hele verhalende spellen zijn waarin je epische avonturen beleeft. Om je te helpen je in het spel onder te dompelen is het spel ook super mooi uitgevoerd met vaak heel veel miniaturen (mooi vormgegeven plastic poppetjes die de echte die hards nog verven ook). De regels van dit soort spellen zijn vaak heel uitgebreid en het komt regelmatig voor dat er voor hele specifieke situaties uitzonderingen op de regels worden gebruikt als daardoor het thema beter tot zijn recht komt (of zelfs uitzonderingen op de uitzonderingen). Veel van dit soort spellen hebben ook een stevige speelduur. Ameritrash spellen zijn vaak ook agressiever (lekker potje vechten met elkaar) en hebben een hogere geluksfactor (meedoen en samen het verhaal beleven is belangrijker dan dat alles precies eerlijk verloopt). Bij Ameritrash spellen is more dus altijd more en is the sky the limit. Niets is te gek en alles kan.

Naast Eurogames en Ameritrash wordt er soms nog een derde groep spellen onderscheiden, namelijk de spellen uit Azië. Voor deze groep is nog geen naam bedacht. Wat deze spellen onderscheid van Eurogames en Ameritrash is dat ze heel minimalistisch zijn. Een populaire theorie is dat dat komt doordat huizen in Azië kleiner zijn en mensen dus niet de ruimte hebben om een kast te vullen met de grote spellendozen. Deze spellen zitten dus vaak in kleine doosjes en gebruiken weinig spelmateriaal. Goede voorbeelden van deze categorie zijn Deep Sea Adventure, Love Letter en Machi Koro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *