Wingspan Fan Art Pack

Geplaatst door

In januari 2023 had Jamey Stegmaier, de baas van Stonemaier Games (de Amerikaanse uitgever van o.a. Wingspan) een idee. Hij zag dat veel mensen geïnspireerd raakten door Wingspan en hun eigen kunstwerken maakten op basis van de prachtige illustraties van Natalia Rojas en Anna Maria Martinez Jaramillo. Hoe cool zou het zijn om deze fan-art te gebruiken in een officiëel Wingspan promo-pack! Hij legde zijn idee voor aan Natalia, Anna Maria en Wingspan bedenker Elizabeth Hargrave. Zij waren ook enthousiast en dus ging Jamey aan het werk.

In een blog kondigde Jamey zijn plan aan. Hij gaf aan alle fans de kans om binnen een maand één illustratie voor Wingspan aan te leveren. Afgezien van fotografie en AI waren alle kunstvormen toegestaan. Uit de inzendingen zouden illustraties uitgekozen worden voor het promo-pack. De mensen waarvan de inzending was gekozen zouden (naast eeuwige roem) zelf het promo-pack cadeau krijgen. Van elk pack wat verder verkocht zou worden, zou 1 dollar geschonken worden aan een goed vogel doel.

Uiteindelijk stuurden meer dan 300 mensen een inzending in. Daarvan zijn er 255 uitgekozen en terechtgekomen op de kaarten van wat het Wingspan Fan Art Pack zou gaan heten. Ze hebben er daarbij op gelet dat er geen dubbele vogels in zaten en dat er een zo groot mogelijk aantal verschillende typen illustraties gebruikt zijn.

Inmiddels heeft 999 Games het Fan Art Pack ook naar het Nederlands vertaald en kan je het op hun website bestellen (deze uitbreiding is niet te koop in de winkel). In dit blogje geef ik je een inkijkje in wat je kan verwachten van dit Fan Art Pack.  

In de spellenwereld is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en dat zie je ook terug aan de verpakking van het Fan Art Pack. Het zit in een kartonnen doosje dat niet in een plastic folie is verpakt, maar wat was dichtgeplakt met één transparante ronde doorzichtige sticker. Ik heb deze sticker zonder problemen en zonder de doos te beschadigen verwijderd. Ook in de doos kom je geen plastic tegen. In plaats daarvan zit er een papieren bandje om de stapels kaarten. Het doosje is zo gemaakt dat mensen die de Wingspan Nesting Box hebben, deze op de onderste laag kwijt kunnen.

Links origineel, rechts fan art

In het doosje tref je een mix van kaarten uit het basisspel en de Europa, Oceanië en Azië uitbreidingen. De eigenschappen van de kaarten zijn niet veranderd. Wat wel aangepast is, is natuurlijk het plaatje. En daarnaast zijn de vogelfeitjes die onderaan de kaarten staan ingeruild voor een eervolle vermelding voor degene die de nieuwe illustratie heeft gemaakt.

Van Links naar rechts: kaarten uit het basisspel,
Europa uitbreiding, Oceanië uitbreiding en Azië uitbreiding

De meeste kaarten komen uit het basisspel, namelijk 123 stuks. In de basisset zitten 170 kaarten (of 180 als je een latere editie hebt waaraan het swift promo pack is toegevoegd). Van de Europa uitbreiding zijn 41 kaarten in het Fan Art Pack terechtgekomen (van de 81), van de Oceanië uitbreiding 45 (van de 95) en van de Azië uitbreiding 46 (van de 90). Dit betekent dat 57% van alle kaarten in het Fan Art Pack voorkomen. Kaarten uit de basisset zijn daarbij iets beter vertegenwoordigd (72% exclusief de Swift Starter, 68% inclusief de Swift Starter), dan die uit de uitbreidingen (47% voor Oceanië en 51% voor zowel Europa als Azië).

Ik zie alle typen kaarten voorbij komen. Of te wel kaarten met bruine, roze, witte, blauwe en gele eigenschappen. Alles zit er in. Ik heb niet geteld hoe de verhoudingen zijn van de verschillende soorten kaarten ten opzichte van het origineel.

Er zitten twee kaarten in het spel die als je ze speelt horizontaal neergelegd moeten worden, ik vind het een leuke vondst dat de plaatjes op deze kaarten ook gekanteld zijn zodat ze recht op je bordje komen te liggen.

De meest bediscussieerde  vogel van het Wingspan-rijk is ook terug gekomen in de Fan Art Set. Inderdaad ik heb het over de Raaf. Elizabeth heeft het uitgerekend en zegt dat hij niet overpowered is. Veel fans (waaronder ik) denken daar net wat anders over. Bij ons mag de raaf daarom niet meer meespelen. Het is wel gezellig voor hem dat hij nu niet meer in zijn eentje op het strafbankje hoeft te zitten omdat hij gezelschap krijgt van de Fan Art Raaf.

Er zijn te veel nieuwe kaarten in de set om ze hier allemaal te laten zien, maar ik kan jullie wel een voorproefje geven van wat voor soort stijlen je tegen komt met een aantal foto’s.

Ik vind het leuk dat er niet alleen “mooie” afbeeldingen in de set zitten, maar dat er ook heel wat kindertekeningen tussen zitten. Die zijn natuurlijk minder perfect dan de tekeningen die sommige volwassenen hebben gemaakt, maar ze hebben wel allemaal heel veel karakter.

Daar staat tegenover dat sommige kaarten er zo professioneel uitzien dat ze zonder op te vallen in de normale sets gestopt zouden kunnen worden.

Een opvallend verschil met de standaard Wingspan vormgeving is dat het voor de Fan Art kaarten toegestaan was om de hele achtergrond op te vullen. En die kans lieten sommige fans zich niet ontgaan. Op een deel van de kaarten is het plaatje dus helemaal ingekleurd.

Er zitten een paar kaarten in de set waarin een klein grapje is verstopt. In het Engels wordt dat een Easter Egg genoemd en dat is dan wel weer toepasselijk voor een spel over vogels.

Zoals ik aan het begin van dit blog schreef, mochten de fans hun creativiteit bijna onbeperkt uitleven bij het maken van de Wingspan kaarten. En dat zie je vooral terug doordat er niet alleen potloodtekeningen zijn ingediend. De fans hebben heel veel verschillende technieken gebruikt om hun kaarten te maken van verven, tot kleien, origami en haken, het komt allemaal voorbij.

Als je dit een leuk en interessant blog vond, dan wil ik je ook nog graag wijzen op een geeklist die op BGG staat. Deze geeklist is gemaakt door een Amerikaanse  vogelliefhebber. Hij geeft in deze geeklist een toelichting vol met vogelweetjes over veel van de kaarten die je in het Fan Art Pack tegenkomt.

Ik ben echt heel enthousiast over het Fan Art Pack. Ik vind het super leuk om al die verschillende illustraties in al die verschillende stijlen te zien. De liefde voor Wingspan spat er van af. Zowel van de creatieve geesten die alle illustraties hebben gemaakt, als van de uitgevers die de set uitbrengen.

Als je nu baalt dat je deze kans om jouw illustratie op een Wingspan kaart te krijgen hebt gemist, heb ik goed nieuws. Stonemaier heeft al laten weten dat ze in de toekomst nog een keer een Fan Art Pack gaan uitbrengen, namelijk als de volgende drie uitbreidingen verschenen zijn. Uit de dividers die in de Nesting Box zitten weten we dat dit gaat om  uitbreidingen voor Afrika, Antarctica en Latijns Amerika. Van geen van deze uitbreidingen is op dit  moment bekend wanneer ze gaan uitkomen, dus waarschijnlijk zal het nog wel een paar jaar duren voor ze alle drie uit gebracht zijn.  Daarna zal Jamey Stegmaier de nieuwsbrief van Stonemaier Games gebruiken om aan te kondigen dat je weer illustraties kan inzenden voor de Fan Art Pack deel 2.

2 reacties

  1. Superleuke blog! En bedankt voor het gebruiken van mijn kaart in een van de foto’s! Ik heb de ooievaar gehaakt en gebruik online de naam “ooievaar” waardoor de vermelding op de kaart wat grappig klinkt in het Nederlands. Enorm trots dat ik deel mocht zijn van deze prachtige serie kaarten!

    1. Wat super leuk dat je reageert! En nog leuker dat jouw haakwerk in de set is gekomen. Dat is een hele eer. Ik ben benieuwd wat je voor de tweede set gaat haken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *