Maandoverzicht: augustus 2023 (Dagmar)

Geplaatst door

De afgelopen maand was niet zo’n goede spellenmaand. Er kwam maar 36 keer een spel op tafel. En dat ondanks een weekje vakantie aan het eind van de maand. Augustus was gewoon erg druk met werk en andere afspraken waardoor er minder gelegenheid was om te spelen.

Het meest gespeelde spel van de afgelopen maand was Scrabble. Niek en ik speelden deze klassieker zestien keer. Een van die potjes was ons vijfhonderdste potje Scrabble ooit. Dat is toch een mooie mijlpaal. Onze Scrabble-opleving is nog niet voorbij en het spel staat permanent op de woonkamer zodat we ’s avonds nog even snel een potje kunnen spelen.

We speelden deze maand twee spellen voor het eerst. De eerste daarvan was Happy Campers.  Dit is een roll & write spelletje waarin je een camping gaat ontwerpen. Je gooit met twee dobbbelstenen en de ene bepaald in welke (tetris-)vorm je gaat bouwen en de andere wat je gaat bouwen (toiletten, bomen, ruimte voor tenten, etc). Je mag zelf kiezen welke dobbelsteen voor de vorm en welke voor de functie geldt. Behalve als je twee gelijke getallen gooit, dan moet je je briefje aan de buurman geven die luidruchtige buren op jouw briefje tekent in de vorm die hoort bij het gegooide getal. Aan het eind van het spel moet je eerst checken of alle functies wel op je camping voorkomen. Zo nee, dan mag hij namelijk niet open en heb je verloren. En zo ja, dan ga je puntentellen. Voor elke functie scoor je punten voor het grootste gebied. En daarnaast kan je nog twee opdrachten vervullen waarmee je extra (min)punten kan scoren.

Ik vind het idee om zelf een camping te bouwen erg leuk bedacht. Maar ik vond het idee niet helemaal uit de verf komen. Happy Campers is namelijk een niet bijster origineel tetris roll & write spelletje. Het is net wat te eendimensionaal en simpel. Daardoor steekt het wat magertjes af tegen leukere spellen in dit segment (zoals Second Chance, Silver & Gold of Isle of Cats: explore & draw). Het spel is niet slecht, maar als je al andere spellen in dit genre in je kast hebt staan, dan kan je deze prima overslaan.

Het tweede nieuwe spel dat ik speelde was de uitbreiding voor Living Forest (Kodama). In deze uitbreiding worden nieuwe kaarten toegevoegd (de kodama-kaarten). Deze kaarten kan je kopen met de bloemen die op sommige kaarten staan. En als je er vervolgens genoeg kaarten met dit kodama-symbool opendraait, dan mag je hiermee shoppen (zonder dat het je een actie kost!) en kan je er extra fagmenten, bonusfiches of zelfs een extra actie mee kopen. Verder zitten er nieuwe kaarten en nieuwe bomen in het spel. En ten slotte wordt er een vuur-monster toegevoegd aan de cirkel waar je op loopt. Iedere keer dat je een kodama-kaart koopt, gaat deze lopen en als hij over een speler heen springt dan steekt hij een extra vuurtje van twee aan.

We hadden al een tijdje geen Living Forest meer gespeeld en we moesten er daarom weer even in komen. En dan moesten we ook nog aan de nieuwe regels en mogelijkheden wennen. Het eerste potje duurde daardoor best lang en ging een beetje stroef. Maar langzaamaan kregen we steeds meer grip op het spel en werd het spel leuker. Mijn eerste indruk was dus positief, maar ik moet het spel echt nog een paar keer met deze uitbreiding spelen om echt te kunnen beoordelen of deze uitbreiding speelplezier aan het spel toevoegt of vooral complexiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *