Maandoverzicht: maart 2021 (Dagmar)

Geplaatst door

In de afgelopen maand kwam er 41 keer een spel op tafel, waaronder 6 spellen/uitbreidingen die ik voor het eerst speelde. Over Bonfire, het Wizard Dobbelspel en Cronicles of Crime 1400 schreef ik al een recensie, dus wat ik van die spellen vind, kan je daar lezen.

Ik speelde  de uitbreiding voor Imperial Settlers “Nieuwe Vrienden” genaamd voor het eerst. Dit is een kleine uitbreiding waar je voor zowel alle volken als voor de algemene stapel nieuwe kaarten krijgt. Het is daardoor een beetje een “meer van hetzelfde” uitbreiding. Al zit er wel een paar kleine twists in. Zo worden open productie-locaties geïntroduceerd. Bij deze locaties kunnen tegenstander de productie activeren door er een mannetje heen te sturen (en krijgt de eigenaar een mannetje uit de voorraad als dank). Ook zitten er kaarten die zowel productie als voordeel eigenschappen hebben. En ten slotte zit er een direct effect kaart in die, zoals de naam al zegt, meteen bij het spelen een bepaald voordeel oplevert. Zoals ik in mijn recensie al schreef doet Imperial Settlers me heel erg aan het Kolonisten van Catan kaartspel denken en vooral aan het speelplezier dat ik me dat spel heb gehad. Het is alleen een verbeterde versie die sneller op gang komt en daardoor leuker is. De Nieuwe Vrienden uitbreiding verandert niets aan het spel, maar voegt alleen wat kaarten toe. Ik heb Imperial Settlers niet vaak genoeg gespeeld om alle kaarten uit mijn hoofd te kennen en merk dus eigenlijk nauwelijks welke kaarten origineel zijn en welke uit de uitbreiding. En dat is eigenlijk precies wat ik hoopte van deze uitbreiding. Nu nog zien uit te vogelen hoe die verdraaide barbaren eindelijk een keer verslagen kunnen worden (tips zijn welkom).

Bij de White Goblin editie van Keltis , krijg je er de uitbreiding Nieuwe Wegen  meteen bij. Ik had deze uitbreiding nog nooit gespeeld. Nadat we een paar potjes met gewoon Keltis hadden gespeeld, besloten Niek en ik dus de uitbreiding eens te doen. In deze uitbreiding moet je nog steeds kaarten in oplopende of aflopende volgorde spelen, maar zijn er geen vaste paden op het bord waar je langs loopt en de kleuren lopen kris kras door elkaar heen. Je moet een kaart in de kleur van het veld spelen waar je naar toe wilt gaan. Het kan dus zijn dat je op verschillende plekken naar een roze veld wilt lopen, maar als je dan de juiste roze kaart hebt moet je dus kiezen welke route je pakt. Ik vond het een leuke variant. Met een kleine twist, heb je een  hele nieuwe uitdaging te pakken. Prima uitbreiding dus.

Number Match is een soort Scrabble met cijfers. Mijn vriendin B had het meegenomen toen ze een dagje op bezoek kwam. Uit een zak trek je een aantal fiches met cijfers er op (lage getallen zitten er meer in dan hoge). In het midden van het bord staan vier cijfers afgebeeld. Je mag een cijfer aanleggen als je met de twee cijfers er naast een sommetje (optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen) kan maken waarmee je op dit getal uit komt. In het begin is dit nog wel goed te doen, maar later in het spel kom je steeds vaker met lastige hoge getallen te zitten. Ik vond het nog best een leuke breinbreker om dit spel voor een keer te spelen. Ik houd alleen niet genoeg van rekenen om er dezelfde warme gevoelens voor te ontwikkelen als ik voor Scrabble heb. De geluksfactor is bovendien erg hoog doordat de punten die je scoort afhangen van de getallen die je trekt. Een hoog getal levert dan exorbitant veel meer dan een laag getal en dat trekt de boel scheef. Leuk dus voor een keertje, maar als ik het nooit meer speel, dan vind ik dat helemaal prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *