Welk type speler ben jij?

Geplaatst door

In de psychologie magazine van februari 2010 staat een artikel over het belang van spelen. Ik ben zo geïndoctrineerd dat als ik het woord spelen zie ik dat onmiddellijk koppel aan spellen. Het artikel beslaat echter een breder terrein aan dingen die mensen voor hun plezier kunnen doen, maar de conclusie is voor een spellenspeler toch buitengewoon bevredigend: spelen is essentieel voor de groei en vorming van het brein. Door te spelen wordt je brein flexibeler en stel je je open voor een veranderende wereld. Speeldeskundige Stuart Brown (wie wil dat beroep nou niet op zijn visitekaartje hebben staan) is zelfs van mening dat het de bedoeling is dat we blijven spelen. Spelen is volgens hem net zo onmisbaar als slaap. Ik kan het hier natuurlijk alleen maar volmondig mee eens zijn.

Bij het artikel is ook een lijstje met verschillende speelpersoonlijkheden (opgesteld door Brown) opgenomen. Deze typeringen zijn volgens mij ook heel bruikbaar voor spellenspelers.

De grappenmaker

“Het spel van de grappenmaker draait altijd om iets onzinnigs”

Die is makkelijk, dat moeten de liefhebbers van spellen als Fluxx en Munchkin zijn. Het doel is niet om te winnen, maar om een hoop lol te hebben.

De beweger

“Dit soort mensen beleeft vooral plezier aan bewegen”

Op het eerste gezicht verwacht je deze mensen misschien in trainingspak in het park, maar met een goed behendigheidsspel zullen zij zich vast ook niet vervelen. Denk bijvoorbeeld aan Pitchcar of Stef Stuntpiloot!

De onderzoeker

“Als kind al zijn deze mensen bezig de wereld om hen heen te verkennen. Ze raken nooit uitgekeken en blijven hun hele leven exploreren”

Ik denk dat dit type speler zich het beste vermaakt met spellen waarin je geheime informatie moet achterhalen, denk bijvoorbeeld aan Sleuth of Machiavelli.

De streber

“De streber voelt de euforie van spelen vooral tijdens competitieve spelletjes met specifieke regels.”

Dit is natuurlijk de spellenliefhebber pur sang, al maak ik me wel een beetje zorgen over het belang van winnen. Ik denk dat dit type speler in de categorie AP-spelers (actiepunten/analysis paralysis) valt en je ze geen groter plezier kan doen dan door spellen als Java of Hoogspanning op tafel te zetten.

De regelaar

“Regelaars vinden het leuk om de leiding te nemen”

Dit klinkt mij in de oren als de “aanvoerders” bij een coöperatief spel. Deze mensen nemen het voortouw en zorgen er voor dat het spel in goede banen wordt geleid. In het uiterste geval leidt dit tot spelers die iedereen gaan vertellen wat ze moeten doen. Goede spellen voor deze spelers zijn Space Alert (kunnen ze mooi de rol van gezagvoerder op zich nemen) of Pandemie.

De verzamelaar

“Het hebben en bewaren van de beste, interessantste collectie objecten of ervaringen geeft de verzamelaar een kick”

Dit is een valkuil voor veel spellenspelers, het staat zo leuk in de kast om alle uitbreidingen van een spel te hebben of alle spellen uit een serie. Dit is echter ook meteen een ingrediënt voor veel spellen. Vooral Knizia blinkt uit in het verzinnen van spellen waarin setjes verzameld moeten worden. Voorbeelden zijn Lost Cities (of Keltis) en Ra.

De creatieveling

“Creatievelingen krijgen plezier door dingen te maken”

Dit zijn vast de spelers die met fimo-klei poppetjes voor Agricola hebben gemaakt. Of degenen die netjes hun mannetjes van Memoir ’44, Spacehulk of BatteLore hebben geschilderd. Maar er zijn ook spellen waarin je je creatieve kant direct kan uiten, denk aan Monstermaler en Barbarossa.

De verhalenverteller

“Voor de verhalenverteller is verbeelding de sleutel tot zijn spel”

Dit zijn de mensen die van thematische spellen houden. Spellen waarin je helemaal op kan gaan en je eigen verhaal kan verzinnen. Voorbeelden van dit type spel zijn Foute vrienden, vette feesten en natuurlijk Agricola.

Ik denk dat mijn meest dominante persoonlijkheidstrekjes op dit gebied die van de verhalenverteller en de verzamelaar zijn. De grappenmaker en de beweger passen het minst goed bij me.

Welk type (spellen)speler ben jij?

6 reacties

 1. Hallo Patrick,

  Bedankt voor je complimenten. Wij vinden het altijd heel leuk om reacties op onze blogjes te krijgen. Voel je dus vooral welkom om vaker wat van je te laten horen.

 2. De Home Ludens is natuurlijk een oud thema.

  Grappig de reacties van Jasper en Marcel te zien. Die onderzoeker, die probeert een spelsysteem te doorgronden was ook mij allereerste gedachte en associatie met je lijstje. Ik houd van spellen met meerdere 'oplossingen' en ervaar dat zo bij bijvoorbeeld Puerto Rico, El Grande en Veilingmeesters van Amsterdam.

  beweger: telt de racebaan van mijn zoontje dan ook mee? Veel genoegen ook bij Jungle Speed. Niet alleen een hersenkrakertje!

  Streber, hmmm, Java is wel een favoriet, maar niemand wil het met me spelen… Toch vind ik het spelen op zich nóg belangrijker, ook een beetje grappenmaker? Guillotine vind ik hilarisch.

  regelaar dan? Dat herken ik ook uit Shadows over Camelot, maar ben je dat niet ook altijd al een beetje als je de actiefste veelspeler uit je gezelschap bent, degene, die een nieuw spel uitlegt en – geheel zonder eigenbelang – een ander waardevolle speeltips geeft (behalve die ene tip natuurlijk).

  Dat kun je natuurlijk ook zien als verhalenverteller, waarbij ik echter eerder, samen met creatieveling aan rollenspellen denk.

  Nou ja, geen enkele rol is mij vreemd. Uitleg van mijn eigen neurotische invulling van de verzamelaar houd ik maar voor me. Mijn eerste associatie was hierbij trouwens het bijhouden van AL je gespeelde spelletjes (en met wie en wie won er?) op boardgamegeek…

  Bij dezen (mijn allereerste reactie op jullie blog denk ik) ook mijn waardering (erg leuk om te lezen over spellen en prettig te lezen bovendien) en bewondering (zoveel schrijven op blog en in recensies op spellengek!) voor jullie schrijfsels. Niet alleen geaboneerd op jullie blog, maar spellengek is mijn eerste reactie als ik ook maar iets spel-gerelateerds zoek of hoor.

  groet,
  Patrick

 3. Ik ben het met Jasper eens: een "onderzoekend" type kan ook heel goed iemand zijn die alle strategieen achter een spel wil begrijpen. Dus expres bij Dominion de Kapel laten liggen omdat je wilt bewijzen dat je ook zonder kunt winnen, en dat soort dingen.
  Volgens die interpretatie zie ik mezelf ook vooral als onderzoeker, met nog wat streber en regelaar erbij en een beetje grappenmaker en verhalenverteller.

 4. ik zou denken dat ik een onderzoeker ben. maar meer omdat ik mechanismen achter een spel wil begrijpen en dat slaat dan waarschijnlijk meteen op een heleboel spellen. maar ook heb ik wel weer karakteristieken van de streber (al zou ik mezelf nooit zo omschrijven!). ofwel: binnen de regels van het spel een optimale oplossing zoeken. maar fluxx is op z'n tijd natuurlijk ook hilarisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *