Gisteren waren er nog geen nieuwe binnenkomers te zien, vandaag komen we de eerste twee tegen. Daarnaast nog een terugkeerder en een paar fikse dalers. En ook nu weer een paar zware spellen, een daarvan is met tien kilo ongetwijfeld het zwaarste spel in de hele lijst.
90. Memoir ’44 (Richard Borg, 2004)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Mooi om op 5 mei mei te zien dat dit spel terugkeert. Ik heb het al bij eerdere spellen opgemerkt, maar ook hier zou de implementatie op BGA een rol kunnen spelen. Die is in ieder geval fantastisch. Ik had het ooit wel eens gespeeld, maar dankzij BGA ben ik groot fan geworden en heeft het ook mijn eigen lijstje gehaald.
“Nu deze op BGA beschikbaar is, is dit mijn meest gespeelde spel van de voorbije weken.” (Erik)
“Thematisch heel mooi uitgewerkt. Je waant je echt wel op het slagveld!” (Björn)
89. Jaipur (Sébastien Pauchon, 2009)
Positie vorig jaar: 90
Verschil: +1
De comeback van Jaipur blijkt geen eenmalige gebeurtenis, want het stijgt zelfs een plekje. Het is toch aardig om te zien dat een vlot tweepersoonsspelletje van bijna vijftien jaar oud tussen al die nieuwe spellen die voortdurend verschijnen toch zo geliefd blijft. Ik heb mijn eigen exemplaar ooit weggedaan en me wel eens afgevraagd of dat verstandig was. Gelukkig is het in goede handen en kan ik ongetwijfeld altijd weer aanschuiven als ik dat wil. En anders is er BGA.
“Mijn favoriete vakantiespelletje.” (Rutger)
88. The Isle of Cats (Frank West, 2019)
Positie vorig jaar: 65
Verschil: -23
Deze succesvolle Kickstarter kent al de nodige uitbreidingen en zelfs een krasvariant, toch zakt het flink in de lijst. Maar kattentetris blijft voldoende fans houden.
“Puzzelen met katten en een evenwicht zoeken tussen vis en kaarten. Heerlijk!” (Jacob)
“Het puzzelen met de kattentegels is al leuk, maar door het handkaartmechanisme wat er bij komt kijken wordt het pas echt een topper.” (Frank)
87. Star Realms (Robert Dougherty en Darwin Kastle, 2014)
Positie vorig jaar: 73
Verschil: -14
Deckbuilding blijft een populair mechanisme, maar een van de populairste spellen in het genre zakt toch een paar plaatjes. Online en aan tafel valt daar waarschijnlijk weinig van te merken. Ik ben benieuwd of we volgend jaar de Star Warsvariant van dit spel in de lijst mogen begroeten.
“Snelle deckbuilder, veel variatie, beetje geluk maar snel genoeg voorbij dat dat niet uitmaakt. En als je die combo op het juiste moment in je hand krijgt voelt dat ontzettend goed.” (Sem)
“Met deze begon het deckbuilden voor mij. Ondertussen heeft deze al heel wat concurrentie, maar enkele snelle spelletjes op de trein kunnen er altijd in.” (Amaury)
86. Gloomhaven (Isaac Childres, 2017)
Positie vorig jaar: 62
Verschil: -24
Spellenfans zijn de wreedste fans. Op BGG is Gloomhaven na een paar jaar van de eerste plek verstoten, ook in deze lijst maakt het een duikeling. Aan mijn eigen exemplaar heb ik nog niet durven beginnen, maar ik hoop dat de campagne deze zomer echt op gang gaat komen.
“Ondanks dat ik deze al 70+ keer gespeeld heb nog steeds ontzettend benieuwd naar de opvolger. Dat zegt genoeg.” (Rob)
“Ondanks dat ik inmiddels een nieuwe favoriet heb, blijft dit een van de beste spellen die ooit gemaakt is. Zo jammer dat ik te weinig tijd heb om dit soort spellen vaker te spelen.” (Ronald)
85. Mille Fiori (Reiner Knizia, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Hier hebben we dan de eerste nieuwe binnenkomer. Ik had het niet helemaal durven hopen, maar de oude meester weet ook met zijn nieuwe spellen veel enthousiasme los te maken. Ik ben erg benieuwd naar de kersverse uitbreiding.
“De horizontale hokjes bovenin grenzen echt aan elkaar. hoe kon ik denken dat dit niet zo was.” (Anton)
“Elke zet geeft je punten, wie wil dat niet? Maar de bonussen geven je de winst. Heerlijk spel met een grote interactie tussen de spelers in een korte speeltijd.” (Walter)
84. Paleo (Peter Rustemeyer, 2020)
Positie vorig jaar: 75
Verschil: -9
Deze thematische coöp met een bijzonder en origineel spelverloop houdt een fraaie notering in de lijst, ondanks de kleine daling. Zelfs als je verliest is het een sfeervolle belevenis. Ik zou de uitbreiding graag eens proberen.
“Heel erg origineel en onderhoudend; je denkt nergens anders meer aan tijdens het spelen.” (Anneke)
“Gezamenlijk overleven in stenen tijdperk door een kaartendeck door te werken. Krijg je het avontuurgevoel? Zeker weten!” (Patrick)
83. Brugge (Stefan Feld, 2013)
Positie vorig jaar: 60
Verschil: -23
Ook een van Stefan Felds populairste spellen zakt aardig wat plaatsen in de lijst. Maar dat is wel eerder gebeurd, waarna het een sterke comeback maakte. De tweedehandsprijzen voor dit spel grenzen aan het belachelijke, dus de tijd lijkt rijp voor een heruitgave.
“Mijn favoriete mix van kaarten en dobbelstenen. Fun fact: Brugge heb ik gekocht op Zomerspel Gent.” (Rutger)
82. Russian Railroads (Helmut Ohley en Leonhard Orgler, 2013)
Positie vorig jaar: 69
Verschil: -13
De Oost-Oekraïense spoorwegen denderen dit jaar iets minder hard, mede omdat het wat stemmen af moest staan aan de Ultieme variant. Zo’n grote doos waar je verlekkerd naar kijkt, ook al speel je je eigen exemplaar van RRR met uitbreiding al bijna niet. Sommigen leren het nooit.
“Het sneeuwbaleffect aan punten blijft fascineren.” (Arie)
81. Carnegie (Xavier Georges, 2022)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De tweede nieuwe binnenkomer is een stevige jongen, die nog op de nominatielijst van de Nederlandse Spellenprijs van vorig jaar stond. Nadat Xavier Georges eerder met Troyes de lijst haalde, is hij nu terug met Carnegie.
“Goede mengeling van worker-placement, timing en een puntensalade.” (Rutger)
“Een van de aangename verrassingen van vorig jaar: vereist wel een “plan” om acties in de juiste volgorde te doen. Maar helaas worden de meeste acties bepaald door de andere spelers. En net daar zit het spel in.” (Luk)
Op Carnegie na heb ik alle spellen in dit overzicht gespeeld, en daar zit niet een matige bij. Behalve Memoir vind ik ook Star Realms en Russian Railroads twee topspellen.
Gloomhaven gaat er bij mij volgend jaar wel uitvallen. Het is uitgespeeld, Frosthaven ligt klaar om bedwongen te worden.
Van de andere 10 spellen heb ik enkel Brugge en Paleo gespeeld, niet direct mijn favorieten.
Veel dank weer voor het organiseren van deze top 100. Ik lees het elk jaar met veel plezier.