Mijn jaaroverzicht 2020 (Dagmar)

Geplaatst door

Ik ben nog nooit zo veel thuis geweest als in het afgelopen jaar. Sinds vrijdag 13 maart werken Niek en ik thuis.  Het meest spannende wat ik op veel dagen mee maak is  een rondje lopen in het hondenuitlaatparkje in mijn wijk.  Onze geplande vakanties (waaronder een door Boardgamegeek georganiseerde bordspellencruise) gingen niet door en ook die weken brachten we dus thuis door. Tijdens de verschillende lockdowns was er bovendien ook echt weinig buitenshuis te doen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ik het afgelopen jaar ontzettend veel spellen heb gedaan (maar daarbij dus wel beperkt was tot spellen die je met zijn tweeën kon doen). In totaal kwam er 660 keer een spel op tafel en speelde ik 199 verschillende spellen.

Mijn meest gespeelde spellen waren Wingspan (83 keer), Dominion (57 keer), Ticket to Ride (41 keer), Scrabble (16 keer), De Crew (14 keer) en Azul Zomerpaviljoen (12 keer).

Daarnaast speelde ik nog ruim 100 potjes op Boardgamearena. Ik speel daar eigenlijk alleen met vrienden en niet tegen onbekenden (al heb ik dat wel een paar keer gedaan). De leukste potjes waren die waarbij ik ondertussen belde/zoomde/facetimede met de mensen waar ik tegen speelde zodat we ondertussen ook nog een beetje konden trashtalken en bijkletsen. Mijn favoriete spellen op Boardgamearena zijn Stone Age, Welcome to.., Kingdom Builder, Sushi Go en De Crew.

Het leukste nieuwe spel dat ik dit jaar speelde was Calico. Dit is een verslavend leuk puzzelspelletje dat er ook nog eens heel leuk uit ziet. Het spel begint altijd heel relaxt, maar hoe voller je bordje wordt, hoe spannender het wordt of het lukt om je plannen uit te voeren. Andere spellen die er voor mij dit jaar bovenuit springen zijn Azul Zomerpaviljoen, Kingdom Builder, De Crew, Catan: Kosmonauten en De Zoektocht naar El Dorado.  

Dit jaar vielen alle spellenbeurzen helaas in het water. Ik was vooral heel saggerijnig op de dagen dat ik eigenlijk op  Spiel zou zijn geweest zonder de Corona-pandemie. Ik heb nog wel even rondgeneusd op Spiel Digital, maar dat kon me toch niet echt bekoren. Gelukkig kon ik mijn humeur nog een beetje opvijzelen door een flinke online bestelling bij een Duitse webshop te plaatsen.

Ook bijna alle spellendagen gingen vorig jaar niet door. Het begon vorig jaar nog goed met in de laatste dagen van de kerstvakantie een spellendag met vrienden en een dagje Spellenpret. Vlak voor de eerste lockdown heb ik nog in het weekend een middagje samen met Niek spellen gedaan bij Saskia en op woensdag spellen gedaan met Peter Hein en Anton (op donderdag 12 maart was ’s avonds de persconferentie waarin de eerste lockdown werd aangekondigd). Toen in de zomer de besmettingscijfers flink gedaald waren, hebben Peter Hein, Anton, Roger en ik ook nog een dag heerlijk spellen gedaan. In de zomer heb ik ook nog twee keer met vriendinnen spellen gedaan. In de kerstvakantie heb ik ten slotte nog één keer met Peter Hein gespeeld. Ik heb heel veel plezier van die spellendagen gehad, voor mij waren dit echt lichtpuntjes in een verder toch behoorlijk grijs jaar. Door gewoon te spelen verdween het virus even naar de achtergrond en was alles een beetje het oude normaal ook al was het maar voor een paar uur.

In de eerste lock down hebben Niek en ik onszelf achtereenvolgens vermaakt met de (zelfbedachte) Ticket to Ride Challenge (speel al onze Ticket to Ride spellen) en de Knizia Challenge (speel al onze Knizia spellen voor zo ver mogelijk met twee personen). Het was echt leuk om op deze manier spellen te doen. Het gaf ons een doel in die saaie lockdown dagen. En het was leuk om de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende spellen binnen de challenge te zien.

In het laatste kwartaal van het jaar heb ik verder veel tijd achter de computer doorgebracht. Peter Hein had het initiatief genomen om onze website te vernieuwen. Spellengek bestaat inmiddels 20 jaar en in al die tijd hebben we ontzettend veel geschreven. En al dat materiaal hebben we overgezet naar de nieuwe site. Het inlezen ging nog wel automatisch, maar daarna hebben we alle pagina’s handmatig gecontroleerd en er de fouten die er bij het overzetten in waren geslopen (met name in de opmaak) uit gehaald. Verder hebben we veel recensies van een nieuw plaatje van de doos voorzien omdat de oude plaatjes wel heel klein waren. Het was veel werk, maar ik ben echt heel blij met het resultaat. Op deze manier kunnen we weer een flinke tijd vooruit. De nieuwe site gaf mij (en ook Peter Hein) ook nieuwe energie om nieuwe stukken te schrijven. Er zijn nog nooit zo veel nieuwe stukken in één maand op de site verschenen als afgelopen december (40 stukken in totaal). Ik heb ook nog nooit zo veel recensies geschreven in een jaar als vorig jaar (50 stuks). Ook Peter Hein had een topproductie (eveneens 50 recensies). Wendy had ook nog twee recensie geschreven en daardoor evenaarden we ons record uit 2006 (het enige andere jaar in onze geschiedenis dat we meer dan 100 recensies hadden geschreven).

In het oude normaal kwam ik een paar keer per jaar in een spellenwinkel. Bijvoorbeeld als we een stad bezochten (bijvoorbeeld voor een museum of gewoon om even te winkelen) of als ik in mijn pauze naar één van de spellenwinkels die Den Haag rijk is toe ging (Tabletop Kingdom ligt op loopafstand van mijn werk en met de tram was ik zo bij het Spellenhuis). Dit soort bezoekjes zaten er dit jaar nagenoeg niet in. Ik ben één keer op kantoor geweest om stukken op te halen en ben toen in de pauze even bij Tabletop  Kingdom geweest en Niek en ik zijn één keer naar het museum in Utrecht geweest waarbij ik op de terugweg bij de spellenwinkels op de route ben geweest. Gelukkig kan je tegenwoordig alles wat je hartje begeerd online bestellen en wordt het door je nieuwe beste vriend (de postbode) snel thuis bezorgd. Mijn spaarrekening is dus niet zo veel gegroeid als je wellicht zou denken. Het leukste bezorgmoment was voor mij toen ik een bestelling  bezorgd kreeg in een doos waarin Pandemics verpakt hadden gezeten. Ze waren ook nog gemaakt in China…. Er zijn vast complotdenkers op hol geslagen om minder.

Maar er kwamen niet alleen spellen bij dit jaar. Ik had meer spellen dan er in de kasten pasten waardoor de spellenkamer een beetje een zootje was doordat er her en der stapels met spellen stonden. En dat was extra irritant omdat de spellenkamer inmiddels de vaste thuiswerkplek van Niek is (ik zit in de woonkamer). Er moest dus wat gebeuren. Ik heb daarom de marktplaats-app maar weer eens op mijn telefoon gezet en ben (voor het eerst) spellen gaan verkopen. En tot mijn verrassing ging dat best goed en heb ik op deze manier een flinke stapel spellen verkocht. Daarnaast heb ik ook nog spellen (waarvan ik verwachte dat er weinig vraag naar zou zijn of die maar heel weinig zouden opleveren) naar de kringloop gebracht. Deze acties leverden me dus én een mooi opgeruimde spellenkamer op én ik hield er nog wat geld aan over (waar ik inmiddels al weer nieuwe spellen van heb gekocht).

Het afgelopen jaar was dankzij Corona een heel raar jaar waar we ons gedrag aan de nieuwe realiteit aan moesten passen. Gelukkig zijn er inmiddels twee vaccins goedgekeurd en hopelijk volgen er snel meer. Ik hoop echt dat er snel genoeg vaccins beschikbaar komen om iedereen die dat wil te enten. Tot die tijd zit er niets anders op dan de geldende maatregelen zo goed mogelijk te volgen, hoe saai en deprimerend dat soms ook is. In mijn omgeving hebben verschillende mensen Corona gehad en sommigen daarvan zijn echt flink ziek geweest. Eén vriendin is in maart ziek geworden en is nu nog steeds niet hersteld. Corona is dus echt geen gewoon griepje en daadwerkelijk gevaarlijk voor jonge mensen ook al loopt het gelukkig bijna altijd met een sisser af. Maar, de vooruitzichten zijn goed. Met het stijgen van de vaccinatiegraad zullen de regels vast versoepeld worden waardoor er steeds meer mag en kan, waaronder samen spellen doen. Ik kijk er naar uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *