Jaaroverzicht: 2023 (Dagmar)

Geplaatst door

In 2023 kwam er 644 keer een spel op tafel. Ik speelde een mooie mix van oud en nieuw, kort en lang, makkelijk en moeilijk en tweepersoons en meerpersoons spellen. En natuurlijk speelde ik nog steeds minder dan ik graag had gewild. Dat zal wel nooit veranderen.

En dat komt ook uit mijn lijstje met meest gespeelde spellen naar voren. Mijn meest gespeelde spel was Dominion (43 keer). Ik speelde naast Dominion nog twaalf spellen vaker dan tien keer, namelijk Gizmos (39 keer), Scrabble (36 keer), Similo (18 keer), Ticket to Ride: Legends of the West (15 keer), Lost Cities: Roll & Write (14 keer), My City: Roll & Write (14 keer),  Wingspan (13 keer), Clever 4Ever (11 keer), Forest Shuffle (11 keer), Knarr (11 keer), Next Station: Tokyo (11 keer) en Sagrada Artisans (11 keer).

Het hoogtepunt van dit jaar was Spiel. De afgelopen editie was echt zo ontzettend leuk. Ik heb ontzettend veel leuke spellen gedaan, ging met volle tassen naar huis en heb grenzeloos genoten. Maar meer nog dan de spellen, maken de mensen de beurs. Ik vormde een Spiel-duo met Anton, maar wij trokken ook veel op met Peter Hein, Wendy, Elin, Jurre, Frank en Roger. Het is leuk om de beurs met elkaar te beleven en via berichtjes elkaar op de hoogte te houden van tops, flops en gouden kansen (Disney Lorcana promo-kaarten die geld opleveren). En om dan ’s avonds uit de gekte van de beurs gezellig ergens te eten en nog uitgebreider bij te kletsen.

Het leukste nieuwe spel van dit jaar vond ik Forest Shuffle. Dit is een heerlijk tableaubuilder waarin je je eigen bos samenstelt. Er zijn ontzettend veel combinaties te maken en het blijft leuk om op zoek te gaan naar de winnende combinatie, gegeven de kaarten die je in een potje trekt. Het spel ziet er ook nog super mooi uit. Enige minpuntje is dat de puntentelling aan het eind van het spel wel even een echte rekenklus is waar je wel even wat tijd mee bezig bent.

Mijn andere favorieten van het afgelopen jaar zijn Knarr,  Ticket to Ride: Legendes uit het Westen, Sagrada Artisans, Terraforming Mars: het dobbelspel, Earth en Smartphone Inc.

Natuurlijk heb ik dit jaar ook spellen gedaan die ik niet zo leuk vond. De grootste teleurstelling was misschien wel een spel dat ik op Spiel speelde (Doggerland). Dit spel sprak me op veel vlakken super aan: interessant thema, fantastische vormgeving, interessante mechanieken. Maar toen we het spel na drie kwartier uitleg gingen spelen, vond ik het toch tegenvallen en had ik het gevoel dat ik de hele tijd hetzelfde aan het doen was. Nou is Spiel niet de beste plek om een complex spel te leren, maar de uitlegger had echt goed zijn werk gedaan. Ik zou dit spel graag nog eens een keer doen, maar zie tegelijkertijd nu al op tegen weer die enorme uitleg. Jammer, het had zo mooi kunnen zijn.

Ik ben dit jaar veel minder kickstarters gaan backen dan in de afgelopen jaren. De bijkomende kosten (importheffingen, B.T.W. en transportkosten) zijn bij veel spellen zo hoog dat de kooplust me meteen vergaat. Ik vind het niet erg om een beetje extra te betalen voor de zekerheid dat ik een spel snel nadat het uitkomt bezorgd krijgt (zeker als er nog wat kickstarter-goodies bij zitten), maar er zijn grenzen. En daar gaan veel projecten over heen.

2023 begon verder bij ons een beetje in mineur. Robbie had namelijk een ongelukje gehad. We weten niet precies wat hij heeft gedaan of wat hem is overkomen, maar hij was buiten geweest en kwam druipnat en hinkend op drie poten weer naar binnen. Hij bleek zijn schoudergewricht gebroken te hebben en dat is bij katten een hele nare breuk. Ondanks dat we hem weken lang in een bench hebben gehouden om zijn schouder rust te geven, kwam het niet goed en hebben we de moeilijke beslissing moet nemen om zijn schouder en het pootje dat daar aan zit te laten amputeren. Dat was een pittige tijd. Maar zoals het gezegde aangeeft: Katten komen altijd op hun pootjes terecht. En dat blijkt dus zelfs te kloppen als het om drie pootjes gaat. Vanaf het moment dat hij voldoende hersteld was om niet meer in een bench te hoeven zitten, ging hij met sprongen vooruit. Hij redt zich prima met zijn drie pootjes en doet bijna alles wat hij voor zijn ongeluk ook deed. En hij doet ook iets wat hij voor zijn ongeluk niet deed: meespelen als wij een spelletje doen. Hij springt regelmatig op tafel als wij iets spelen en wil dan zelf met dobbelstenen of speelstukken spelen. Maar het leukste is het als wij Scrabble spelen en hij het bord een zwiep komt geven. Hij heeft daar echt plezier in. En wij ook. En daarom eindig ik dit jaaroverzicht met een kort filmpje van ons Scrabble-wonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *