Spiel 2021: de spellen op mijn radar

Geplaatst door

Morgen over twee weken is het zo ver: Spiel 2021. Het wordt mijn eerste grote post-Corona-event en ik vind het dus best een beetje spannend. Na anderhalf jaar met heel veel social distance, is het een beetje vervreemdend om naar een plek te gaan waar tienduizenden mensen rondlopen. Gelukkig gelden er nog wel extra maatregelen voor de bezoekers (alleen toegang met Corona-pas, mondkapje dragen, afstand houden en registreren in de stands waar je een spel gaat spelen) waardoor het hopelijk geen super spreader gaat worden.

Dat het nog niet helemaal als van ouds gaat zijn, merk ik ook aan de lengte van de lijst met nieuwe spellen. Normaal stond de teller twee weken voor Spiel al boven de duizend nieuwe titels, maar de lijst op Boargamegeek haalt op dit moment zelfs de vierhonderd nog niet. Dit komt vast onder andere doordat er best wat uitgevers zijn die Spiel dit jaar nog een jaartje over slaan. Daar zitten kleintjes tussen zoals 2F en Taiwan Boardgame Design, maar ook de grote uitgever Asmodee (de moeder van onder andere Days of Wonder, Z-Man Games en Libellud). En dan zijn er natuurlijk nog de huidige problemen in de productie- en transportketen waar spellenuitgevers mee te kampen hebben waardoor sommige spellen misschien niet op tijd af of op tijd in Europa zijn om op Spiel te liggen.

Maar er kleven niet alleen nadelen aan deze Corona-editie, er zijn ook voordelen. Zo zal het aantal bezoekers vast fors lager liggen dan het record van 200.000 bezoekers uit 2019, zijn de gangpaden ruimer opgezet zodat afstand houden mogelijk is en staan ook de tafels in de stands verder uit elkaar. En zelfs als er maar een kleine vierhonderd nieuwe spellen worden gepresenteerd, dan zijn dat er nog steeds veel meer dan je in vier dagen Spiel kan spelen en dus hoeven we ons niet te vervelen.

Ik heb de lijst op BGG inmiddels bekeken. Mijn voorkeur gaat uit naar spellen die je goed met twee spelers kan doen, die niet te lang duren (max een uurtje maar liever nog iets korter), die niet te ingewikkeld zijn en die een aansprekend uiterlijk en thema hebben. En als ik met die blik door de lijst ga, dan kom ik op de volgende longlist.

Azul is een zeer gewaardeerd en veel gespeeld spel bij ons in huis. Alle drie de versies zijn ons goed bevallen. En als het drie maal raak is, dan zou het zo maar kunnen dat een vierde poging weer een schot in de roos gaat zijn. De nieuwe variant heet Azul: Queeen’s Garden. Dit keer gaat er een tuin aangelegd worden met zeszijdige tegels. Count me in!

Toen Cascadia vorig jaar op Kickstarter verscheen heb ik heel lang getwijfeld of ik het spel zou backen. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan omdat ik bang was dat het spel net te simpel en dertien in een dozijn zou zijn. Inmiddels is het spel uit en lees ik veel positieve commentaren over dit spel. Gelukkig is dit geen spel om FOMO aan over te houden want het is straks gewoon op Spiel te vinden.

Voor Clever en Dobbel zo Clever zijn in Duitsland al uitbreidingen verschenen (de zogenaamde Clever Challenges). Voor Clever tot de 3e macht was er nog geen Challenge en dat gat wordt dit jaar gedicht. Dit is een no brainer voor mij, deze gaat mee naar huis.

Vorig jaar verscheen ook op Kickstarter een nieuw spel in de Dinosaur Island wereld, namelijk Dinosaur World. Het spel heeft hetzelfde thema en lijkt een doorontwikkeling te zijn. Ook hier heb ik lang getwijfeld omdat ik Dinosaur Island echt een heel leuk en mooi spel vind. Maar het is ook een spel dat ik niet zo vaak speel omdat het best is dat best wat tijd kost om klaar te zetten en vervolgens zo anderhalf uur duurt. En wil je dan nog een spel hebben dat er waarschijnlijk erg op lijkt… Ik heb mijn hebzucht daarom beteugeld en het spel niet gebackt. Maar het zou super leuk zijn om het op Spiel te proberen (met als risico natuurlijk dat ik dan alsnog voor de bijl ga). Hetzelfde geldt voor de Roll & Write (Rawr ’n Write genaamd) die tegelijkertijd met Dinosaur World werd uitgebracht.

Nog een Kickstarter-spijt optant is het spel Honey Buzz. Het spel ziet er erg schattig uit, heeft een thema dat me aanspreekt en het is een werkverschaffingspel en ook daar houd ik wel van. Maar de geschatte speelduur zat aan de bovenkant van mijn sweet spot en dus heb ik hem indertijd laten lopen. Inmiddels is het spel uit en lijkt het goed te zijn ontvangen. Hopelijk lukt het om op Spiel dit spel eens aan een nader onderzoek te onderwerpen!

It Fits is een spelletje van eigen bodem waarin je katten mag verblijden met dozen om in te zitten. En met een beetje geluk ligt er nog een speeltje in ook voor extra kattenpret (en punten). Als kattenliefhebsters is dit een thema waar ik wel warm voor loop.

Door BoardgameArena heb ik het afgelopen jaar het spel Kingdomino ontdekt. Ik vind dit een erg leuk spelletje. Ik twijfel of ik het wil kopen omdat ik het ook prima op BGA kan spelen en de vraag is of een fysieke versie nog wat toevoegt, zeker gelet op mijn toch al goed gevulde spellenkast. Tot mijn grote vreugde komt er op Spiel een nieuwe versie van Kingdomino uit, Kingdomino Origins genaamd. Er is nog niet zo veel over bekend maar volgens de BGG-pagina speelt het hetzelfde als het origineel, maar zijn er wat elementen aan toegevoegd. Dit zou wel eens net het excuus kunnen zijn dat ik nodig heb om Kingdomino aan te schaffen.

Mebo is een Portugese uitgever die spellen met een Portugees tintje uitbrengt, zoals Arraial en Porto. Dit keer komen ze met een spel over een trammetje in Lissabon, Lisbon Tram 28 genaamd. Het spel ziet er weer oogstrelend uit en je mag er toeristen in vervoeren door Lissabon. Deze staat hoog op mijn lijstje spellen die ik graag wil uitproberen.

Mein Königreich für ein Pferd is de naam van een spel dat mij als de roll & write versie van Agricola in de oren klinkt. In dit spel ga je namelijk weer weilanden omheinen en ze vullen met beestjes die zich ook nog kunnen voortplanten. Mijn interesse is gewekt! Ondanks de episch lelijke doos.

Als Knizia iets uitbrengt dan let ik altijd net even beter op. In Mille Fiori (duizend bloemen in het Italiaans) ben je de uitbater van een glasatelier. Op het bord staan de verschillende aspecten die hierbij komen kijken en je moet proberen je aandacht op de juiste manier hierover te verdelen. Het spel heeft alleen een geschatte speelduur van 60 tot 90 minuten en dat is eigenlijk net aan de (te) lange kant. Typisch try before I buy (of niet) spel dus.

Neoville is een nieuw spel van Phil Walker-Harding waarin je een stad gaat bouwen. Nou is dat niet echt een thema waar ik warm voor loop, maar Phil Walker-Harding ontwerpt doorgaans wel spellen die wat betreft complexiteit en speelduur heel goed aansluiten bij mijn smaak. Ik zou het spel daarom graag willen proberen.

Van de doos van Riverside krijg ik spontaan zin in kerst en/of cruisevakanties. In dit roll & write spel ben je een gids die toeristen mee mag nemen op spannende excursies in het winterse poollandschap met misschien als kers op de taart nog het noorderlicht toe. Het spelmateriaal is helaas iets minder aansprekend dan de doos, maar ik wil dit spel graag een kans geven.

In Shinkansen-Zero Kei ga je een snelle treinverbinding bouwen in Japan in aanloop naar de Olympische spelen van 1964. Iedere ronde bouw je een nieuwe trein die je weer het recht geeft om andere acties uit te gaan voeren. Dit zou zo maar leuk kunnen zijn , dus hopelijk kan ik ergens aanschuiven.

Trails is een nieuw spel van de uitgever van Parks waarin wederom de prachtige illustraties van de Amerikaanse nationale parken wordt gebruikt. Meer dan dat heb ik niet  nodig om dit spel hoog op mijn radar te plaatsen. Het spel zelf lijkt een wat versimpelde versie van Parks te zijn en wie weet blijkt dan wel less is more te zijn.

En het laatste spel op mijn lijstje is Welcome to the Moon. Dit is een vervolg op het leuke flip & write spelletje Welcome to. Ik vond het eerste vervolg op Welcome To (over Las Vegas) te ingewikkeld en daardoor niet zo leuk. Ook de Maan-versie ziet er best ingewikkeld en dus ben ik wat voorzichtig. Volgens de omschrijving kan je dit spel  als een campagne spelen via acht verschillende soorten scoreblaadjes. Dat klinkt dan wel weer leuk. Het spel ziet er ook nog eens heel mooi uit en dus hoop ik echt dat dit vervolg wel een topper is. Hij staat dus heel hoog op mijn lijstje om uit te proberen.

Nuttige links:
Overzicht nieuwe releases op BGG
Spiel Guide (online gids van Spiel met plattegronden)

2 reacties

  1. Ha, grappig, de nieuwe Azul, Welcome to the Moon, Clever Hoch Drei Challenge, Riverside en Cascadia staan alle ook op mijn wensenlijst voor Spiel! Gezien de grote overeenkomst zal ik de andere door jou vermelde spellen gaan bekijken. Naast oudere titels staan verder op mijn wensenlijst Trails of Tucana Ferry en het kaartspelletje Ten.

  2. Trails ziet er mooi uit. Als het net zo mooi is uitgevoerd als Parks, dan word ik blij. Parks is al vrij simpel, dus nog simpeler lijkt me moeilijk (ehm…). Maar zeker iets om in de gaten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *