Afgelopen maand zijn Niek en ik een weekje op vakantie geweest. Het was de eerste echte vakantie sinds 2019, dus het was heel fijn om weg te zijn. We zijn met een cruise naar Noorwegen geweest. Het was een hele relaxte cruise waarin we veel tijd op het schip (de nieuwe Rotterdam) hebben doorgebracht, daarover zo meer. Wat minder relaxed was, was dat we vlak nadat we terug waren gekomen beide Corona kregen en dus de lappenmand in konden. We hadden gelukkig geen hele gemene of nare coronaklachten, maar we lagen er toch even een weekje af. En daarna moet je nog een paar dagen afstand houden van andere mensen. En dus kon ik niet naar Spellenpret of naar de spellenavond op kantoor (die ik zelf had helpen organiseren). Ik heb afgelopen maand dus best veel spellen gedaan, maar dat hadden er nog veel meer kunnen zijn als we niet in de lappenmand hadden gelegen met aansluitend Corona-quarantaine-plicht. Dat is natuurlijk jammer, maar ik ben blij dat ik er genadig af ben gekomen wat Corona betreft, ik ken mensen die het minder getroffen hebben.
Ik speelde deze maand 66 keer een spel, waaronder vier spellen die ik voor het eerst speelde. Over Witchstone schreef ik al een recensie dus die sla ik vandaag verder over.
Fiësta Mexicana is een vrolijk gekleurd tegellegspel waarin je voor je gasten een tafel optimaal moet volpuzzelen met mexicaanse lekkernijen. De ene gast wil het liefst lekker veel chili con carne, de andere houdt van een opgeruimde tafel en weer een ander maakt het niet uit wat je voorzet, als er maar genoeg sausjes op tafel zijn om de gerechten mee op te leuken. Je mag in dit spel de tegels niet zo maar pakken, maar moet er op bieden met de plek waar het op tafel komt te staan. Elk plekje op je tafel heeft namelijk vier nummers en degene die bovenaan staat, is het nummer dat je mag gebruiken. Als een gerecht aan je neus voorbij gaat, dan mag je altijd je bord een kwartslag draaien zodat de nummers veranderen. Op die manier kan je er voor zorgen dat het plekje waar je het meest kieskeurig bent over wat er moet komen, de hoogste waarde heeft zodat je je slag kan staan als het gewenste gerecht voorbij komt.
Ik vond Fiësta Mexicana best een grappig spelletje. Het is leuk om te proberen de kaarten zo neer te leggen dat al je gasten optimaal tevreden zijn. Ik vond alleen op het eind het biedsysteem een beetje lastig worden. Als je aan de beurt bent om een kaart open te draaien die je zelf niet wilt, dan moet je er op bieden en als niemand je overbiedt, dan zit je met zo’n kaart. Dat had van mij anders gemogen (bijvoorbeeld mogelijkheid om te passen).
Verder speelde ik Blasting Billy voor het eerst. Dat deed me, net als Peter Hein, erg aan Capital Lux denken. Je moet iedere ronde een kaart spelen, die je vervolgens bij jezelf of bij Blasting Billy legt (vaak gesloten). De kaarten hebben verschillende waardes en er is een mogelijkheid om een kaart te vernietigen. Aan het eind van het spel hoop je maximaal net zo veel punten gescoord te hebben in iedere kleur als Blasting Billy, anders ben je af. Als iedereen af is, dan tel je alleen de punten van de rijtjes waar je niet te hebberig was geweest. De speler met de meeste punten wint natuurlijk.
Ik vond Blasting Billy best aardig. Het lijkt me heel geschikt voor families met wat jongere kinderen. Je kan een beetje bluffen en een beetje proberen te gokken op wat de andere spelers hebben gedaan. Maar ik geef ook toe dat Capital Lux net wat meer te bieden heeft voor de verwende veelspeler doordat je daarbij ook een speciale actie mag doen als je een kaart in de centrale voorraad neerlegt. Dat maakt dat je in dat spel meer invloed hebt en dat is wel zo fijn.
En het laatste nieuwe spel dat ik deed was Isle of Cats Explore & Draw. Dit is de flip & write versie van kattentetris (Isle of Cats). Dit keer dus geen gepuzzel met kartonnen tegels, maar hetzelfde gepuzzel waarbij je de stukken alleen tekent. Iedere ronde ligt er een raster met kaarten (4*3) op tafel en mag je een rijtje van drie kaarten kiezen. Er zijn drie soorten kaarten: met katten, met schatten en met lessen. De katten en schatten teken je meteen op je bootje. De lessons zijn einde-spel-opdrachten die punten opleveren als je ze hebt voltooid. Iedere speler heeft ook een bordje waar alle lessen die in het spel zitten op staan en als je een les kaart kiest, dan kruis je de betreffende kaart aan op je bord. Aan het eind van het spel scoor je punten voor iedere groep van ten minste drie katten die tegen elkaar aan liggen en die de zelfde kleur hebben, voor bepaalde schatten en voor de les-kaarten die je hebt behaald en krijg je aftrek voor de ratten die niet bedekt zijn en de kamers die niet volledig gevuld zijn. Wie de meeste punten heeft wint het spel.
Isle of Cats Explore & Draw is een vereenvoudigde versie van Isle of Cats en heeft als grote voordeel dat het daardoor een stuk sneller speelt. Wij vonden het (ondanks de bijgeleverde gekleurde stiften) alleen lastig om alles zo te tekenen dat je op het eind nog goed kan zien hoeveel katten er nou liggen op je boot. Op dat vlak is een kartonnen-tegel die je neerlegt toch superieur aan een tetris-vakje dat je tekent. Maar oefening baart kunst, dus in het tweede potje hadden we daar al wat meer handigheid in (tip: zet een stip in elk vakje dat bij een tetris-stukje hoort en nog een sterretje er bij ook om het tellen van het aantal tegels in dezelfde kleur te vergemakkelijken). Ik vond het verder jammer dat iedereen continue uit dezelfde kaarten koos en dat deze iedere ronde volledig gewisseld werden. Er is dus een kans dat iedereen de hele tijd hetzelfde gaat doen (al heb je wel verschillende boten, waardoor die kans klein is). Ik had een systeem à la Cat Lady (waarbij alleen de kaarten die iemand kiest verdwijnen en vervangen worden door nieuwe). Maar desondanks was dit een heel prima spelletje.
En dan terug naar het leukste deel van de maand: de vakantie. We hebben dus een cruise gemaakt van Amsterdam naar Noorwegen en terug op de (nieuwe) Rotterdam. We wisten dat we veel tijd aan boord zouden zijn en waren dus goed voorbereid. Ik heb twee grote spellen meegenomen en de dozen daarvan volgestouwd met andere spellen. Daardoor hadden we uiteindelijk de volgende spellen bij ons: Cascadia, Rajas of the Ganges the Dice Charmers, Keer op Keer, Keer op Keer 2, De Vos in het Bos, Jekyll vs Hyde, Circle the Wagons, De Crew Missie Diepzee, Scrabble, Ticket to Ride: Nordic Countries, Baumkronen, Carcassonne: Stille Zuidzee, Codex Naturalis, Honey Moon, Kingdomino Duel, De Zoektocht naar El Dorado (met de uitbreiding Helden en Demonen), Volle Weide en Dinosaur Island Rawr & Write. Alleen die laatste hebben we niet gespeeld, de rest heeft allemaal op tafel gestaan.
Ons favoriete plekje om spellen te doen op de boot was in de Explorer Café. Dit was een plek hoog aan de voorkant van het schip waar je door de grote ramen heerlijk naar buiten kon kijken. Dat was vooral fijn als we door de prachtige fjorden voeren. Ook stonden er fijne grote tafels waar je goed een spelletje aan kon doen. En er was een barretje waar je wat lekkers te drinken kon halen.
Naast de Explorer Café was de officiële boardgameroom. Ook daar stonden prima tafels om spellen aan te doen en die werden tot mijn grote vreugde ook goed voor dat doel gebruikt. Er werd vooral veel gerummicubt en gekaart, maar ik heb ook een paar keer mensen een (zelf meegebracht) modern bord- of kaartspel zien doen.
Waar ik minder enthousiast over was, was de inhoud van de spellenkast. De spellen waren in glimmende koffertjes gestopt (ik gok omdat de architect dat er minder rommelig uit vond zien dan al die verschillende spellendozen die slordig in een kast staan). Als je een spel wilde doen, dan kon je zo’n koffertje pakken en die meenemen naar een tafeltje om dat spel te doen. In de koffertjes zat vooral oude meuk, als Cluedo, Rummicub en Uno. Het enige goede spel dat ze hadden was een exemplaar van Catan. Als spellenliefhebber word ik daar natuurlijk niet vrolijk van (en ja, ik heb het ook opgeschreven in de enquête die je na afloop van de cruise krijgt, dus wie weet gaan ze er ooit wat aan doen).
Maar we hebben natuurlijk ook op andere plekken spelletjes gedaan, zelfs naast het zwembad waren prima plekjes te vinden waar je lekker een spelletje kon doen. Het was echt super fijn om eindelijk weer eens écht op vakantie te gaan, ondanks dat we Corona als ongewenst souvenir mee naar huis namen (gelukkig waren het geen apenpokken denken we dan maar).