Sinterklaas en Kerst 2024: onze cadeautips

Geplaatst door

Sint is weer in het land en dat is traditiegetrouw het moment waarop wij onze cadeautips geven om jullie te helpen bij zowel het geven als vragen van cadeaus. In deze lijst focussen we ons op de spellen die in Nederland goed verkrijgbaar zijn en die redelijk recent zijn uitgekomen. Als je meer informatie over een spel wilt, dan kan je op de naam van het spel klikken. De link brengt je dan direct naar onze volledige recensie. We presenteren de spellen van voor jong naar oud en van eenvoudig naar complex. Als je nog meer tips wilt, dan kan je daarvoor terecht bij onze cadeautips van de afgelopen jaren of onze reguliere spellentips.

Kinderspellen

Sinds dit jaar kunnen ook jonge kinderen zich aan de escaperoom-spellen uit de Exit serie wagen in Exit Kids. Verwacht geen epische avonturen zoals je in de volwassen versies beleeft, maar leuke en uitdagende puzzels om op te lossen. Er zitten veel puzzels in de doos, dus kinderen zijn er wel een tijdje zoet mee. En in tegenstelling tot de volwassen variant vernietig je het spel niet tijdens het spelen en dus kunnen de kleintjes (vanaf 5 jaar) hier lang plezier van hebben. Er zijn inmiddels twee varianten van dit spel: een met raadselplezier in de jungle en een met raadselplezier met monsters.

In Magische Berg moeten de kinderen met magische lichtjes de kinderen van de toverschool veilig thuis krijgen voordat ze door enge heksen te pakken worden genomen. Magische Berg is een mooi driedimensionaal spel  waarin je knikkers van een berg laat rollen. Door het juiste spoor te kiezen komt de knikker bij een kindje uit en mag dat kindje weer een stapje verder op weg naar veiligheid.

Voor kinderen die Karak zijn ontgroeid, is het een mooi moment om Karak II op hun verlanglijst te plaatsen. De sfeer en het monsters meppen is gebleven, maar de keuzes zijn wat complexer geworden. Het spelmateriaal ziet er weer heel verzorgd uit. Met dit vervolg kunnen kinderen weer heel wat uurtjes vooruit.

Spellen voor de hele familie

Soms is niets heerlijker dan heel hard lachen om andermans fouten én die van je zelf. En dat is precies wat That’s not a hat te bieden heeft. In dit geheugenspelletje geef je cadeaus door en moet je goed onthouden wie nou ook alweer de slippers, de puppy of het broodrooster onder zijn hoede heeft. En als je het niet weet, dan kan je altijd nog bluffen dat je het wel weet. Het is confronterend hoe moeilijk het is om een paar plaatjes te onthouden, maar gelukkig is gedeelde smart halve smart in dit spel.

Een van de hits van dit jaar is het mooie puzzelspelletje Harmonies. Dit spel is helemaal van nu, als in je mag er heerlijk solitair in puzzelen. Je kiest iedere ronde uit het centrale aanbod een groepje van drie stenen en die leg je op je bordje. Daarmee probeer je bepaalde patronen te creëren om zo punten te scoren. Dit klinkt misschien een beetje dertien in een dozijn, maar de uitvoering tilt dit spel naar een hoger niveau. Je ziet voor je ogen echt een idyllisch landschapje ontstaan met mooie beekjes, hoge bergen en prachtige bomen.

En voor nog meer gepuzzel kunnen we ook Caldera Park aanraden. Dit is de opvolger van Savanah Park en net als in deze voorganger moet je proberen dieren te groeperen rondom waterplassen. Maar de manier waarop dat gaat is anders. Dit keer bepalen de spelers om de beurt welk dier op het te plaatsen tegeltje moet staan en op wat voor ondergrond het dier moet komen (bijvoorbeeld op de rivier, in de bergen of op de waterval). Behalve punten voor groepen dieren, scoor je ook als je alle tegels van een bepaalde soort hebt bedekt. En dat valt nog niet mee om voor elkaar te krijgen. Maar dat maakt dit spelletje verslavend leuk. Je hoopt het iedere keer beter te doen dan de vorige keer.

Cities is een heerlijk familiespelletje waarin je een stad gaat bouwen. Om dit voor elkaar te krijgen kies je iedere ronde uit het aanbod een stadstegel, gebouwonderdelen, verfraaiingstegels en opdrachtkaarten. Iedereen kiest uit hetzelfde aanbod en dus moet je bedenken wat je het allerliefste wil om dat zo snel mogelijk te pakken. Het blijft leuk om op deze manier je driedimensionale stad te zien ontstaan. Ieder potje is je stad anders en dat houdt het spel fris.

En voor wie liever een oude stad bouwt, kunnen we Akropolis aanbevelen. Dit is een tegellegspelletje waarin je de hoogte in gaat. Hoe hoger je een tegel neerlegt, hoe meer punten hij oplevert. Maar ja, dan bouw je wel over eerder geplaatste tegels heen en wat je niet ziet, kan je niet waarderen aan het eind van het spel. Ondertussen moet je ook nog een oogje op je tegenstanders houden en soms een defensieve move maken door een voor hen heel lucratieve tegel tijdig weg te snaaien.

Kaartspellen

In kleine doosjes zit soms een hoop plezier verstopt. Dat geldt zeker voor Sea, Salt & Paper. In dit spelletje kies je iedere ronde een kaart uit met daarop maritieme zaken (van bootjes tot vissen). Je mag daarbij kiezen voor één van de twee openliggende kaarten of twee dichte kaarten trekken maar daarvan moet je er dan weer één open afleggen die dus beschikbaar wordt voor de andere spelers. Kaarten leveren op verschillende manieren punten op. Maar je kan extra punten verdienen door de ronde te beëindigen terwijl je de meeste punten hebt. Dit aspect geeft dit spel een extra interessante laag waarin bluf en goed inschatten hand in hand naar de overwinning marcheren.

In dezelfde serie als Sea, Salt & Paper is ook Pixies verschenen. En dit is een al even leuk kaartspelletje dat we graag aanraden. In dit spel ga je kaarten in een raster leggen. De kaarten leveren op drie manieren punten op en dat stelt je voor interessante keuzes. Het loont daarbij om ook de concurrentie een beetje in de gaten te houden. Een goed weggejatte kaart, kan namelijk een groot verlies aan punten zijn voor de ander. En alsof dit nog niet genoeg reden is om dit spel te willen spelen, is dit ook nog een van de mooiste spellen die in het afgelopen jaar is uitgekomen.

Wie van slagenspelletjes houdt en zeker drie medespelers heeft, doet er goed aan om Zeeën van Strijd op zijn of haar verlanglijstje te zetten. In dit spel krijgt het genre een twist doordat de kleur die het meest gespeeld is, de gevraagde kleur van een ronde wordt. En zo kan het zo maar gebeuren dat je lekker denkt te duiken om vervolgens toch de slag aangesmeerd te krijgen. En dat moet je niet te vaak laten gebeuren, want slagen zijn minpunten.

In Faraway moet je omdenken op het hoogste niveau. Het is de bedoeling dat je opdrachten gaat vervullen die op de kaarten staan. Op de kaarten staan ook de elementen die je nodig hebt om die te vervullen. Nu denk je vast: lekker makkelijk dus. Je speelt een opdracht en verzamelt daarna wat je nodig hebt om die te vervullen. En daar komt de twist om de hoek die dit spel zo boeiend maakt. De kaarten worden namelijk in omgekeerde volgorde gewaardeerd. En dat is echt lastiger dan je denkt. Maar ook leuker dan je denkt. Het is verder goed om te weten dat er vier varianten van dit spel zijn uitgekomen. De doosjes zien er net anders uit, maar de inhoud van alle spellen is exact hetzelfde. Je hoeft ze dus niet allemaal te kopen. Tenzij je natuurlijk vier cadeautjes zoekt, dan heeft het weer wel zin.

Tweepersoons

Sky Team kan je rustig de tweepersoons hit van het jaar noemen. Het spel won al belangrijke prijzen als de Spiel des Jahres en de Nederlandse Spellenprijs en dat is volkomen terecht. In Sky Team kruipen de spelers in de huid van een piloot en co-piloot en moeten ze samen een vliegtuig veilig aan de grond zetten door op de juiste momenten de juiste dobbelstenen te spelen. Tijdens de vlucht mag er niet gecommuniceerd worden en dus krijgen alfa-spelers die de ander graag vertellen wat er moet gebeuren geen kans. In plaats daarvan moet je hints geven door het plaatsen van je dobbelstenen en die van de ander zien te ontrafelen. En zo vlieg je van luchthaven naar luchthaven, waarbij iedere luchthaven zo zijn eigen uitdagingen kent.

We zien dit jaar een trend ontstaan dat van geliefde spellen een duo of duel variant uitkomt. Kwakzalvers van Kakelenburg: Het duel is in die zin helemaal on trend. In dit spel moet je patiënten naar je toe lokken met de belofte dat je ze gaat genezen. Maar de patiënten treuzelen, dralen en twijfelen en sjokken heen en weer tussen de twee aanwezige kwakzalvers die het ene handige ingrediënt na het andere uit hun zak trekken om de patiënten over de streep te trekken. Maar als ze pech hebben is het zo’n verdraaide knalerwt en ontploft de boel.

Marabunta is dit jaar een beetje onder de radar gebleven en dat is een fout die wij graag rechtzetten. Dit is een roll & write spelletje waarin jouw mierenkolonie de andere mierenkolonie de loef probeert af te steken door de beste gebieden in gebruik te nemen. Dat is al leuk genoeg, maar er zit extra venijn in dit spel doordat wat er afgestreept mag worden bepaald wordt op basis van “I split, you choose”. En dus kom je regelmatig voor het duivelse dilemma te staan hoe je de opties zo verdeeld dat de ander kiest wat jij wilt zodat jij krijgt wat jij wilt. Dit is geen lief, gezellig spelletje, maar wel een heel leuk spelletje.

Spellen voor gevorderden en experts

Moon River geeft een nieuwe draai aan het al oude domino doordat voordat de tegels gekozen en gespeeld worden, ze eerst gemaakt moeten worden. Met deze tegels ga je vervolgens een landschapje bouwen dat op verschillende manieren punten oplevert. Je wilt daarbij tegelijkertijd graag wachten met het plaatsen van je tegels zodat je lekker kan plannen, maar je wilt soms ook snel toeslaan om lekkere bonussen binnen te tikken. Al deze elementen leveren een leuk puzzelspelletje op.

Liefhebbers van spellen met een natuurthema kunnen hun hart ophalen aan Forest Shuffle. In dit spel ga je een prachtig bos bouwen met verschillende soorten bomen. Bij elke boom kan je vervolgens extra kaarten plaatsen met planten en dieren. Elke kaart levert op zijn eigen manieren punten en andere voordeeltjes op. Je moet dus op zoek naar de perfecte combinatie die je kan maken met de kaarten die voorbij komen. Het voordeel (en leuke) van dit spel is dat er met zo veel kaarten oneindig veel mogelijkheden zijn. Het nadeel is dat het een behoorlijke klus is om je score uit te rekenen (zeker als je ook nog de uitbreidingen aan het spel toevoegt). Gelukkig is er nu een app die je met de waardering kan helpen.

Als je graag de hoogte in wilt, dan is Nunatak een goede optie. In dit spel ga je met zijn allen een mooie driedimensionale ijstempel bouwen uit prachtig gekleurde plastic blokken. Waar je kan bouwen wordt bepaald door het aanbod van werklieden die ieder op hun eigen manier punten opleveren. En vervolgens scoor je ook punten op basis van waar je bouwt. Je moet dus vaak afwegen wat je harder nodig hebt: die ene werkman of bouwen op dat ene plekje. Bij het bouwen moet je ook nog rekening houden met de mogelijkheden die je voor anderen creëert door jouw zet. Ondanks al deze keuzes speelt dit spel doorgaans lekker vlot door.

Voor wie vogels toch een beetje een te tam thema zijn, verscheen dit jaar Wyrmspan, of te wel Wingspan met draken. De basis van Wingspan is gebleven, maar er is genoeg veranderd om dit spel op eigen benen te kunnen laten staan. Je gaat in dit spel draken verzamelen die in grotten wonen (die je eerst zelf moet uitgraven) en dat levert op verschillende manieren punten en voordeeltjes op. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer je dus kan. Maar je wilt altijd meer, dus je moet gaan wikken en wegen hoe je het maximale uit je drakenkolonie haalt.

Onze laatste tip is een echt zwaargewicht voor de doorgewinterde veelspeler. In Spirit Island zijn de rollen nu eens omgedraaid. In dit spel ga je geen eiland koloniseren, maar zijn jullie het eiland dat probeert ongewenste kolonisten weg te jagen. Inderdaad, Spirit Island is een coöperatief spel. Alle spelers hebben hun eigen rol en je moet goed samenwerken om de rust op het eiland terug te laten keren. Er zijn heel veel verschillende rollen die je uit kan proberen en daardoor is dit een spel met een hoge herspeelbaarheid. Het is echt een behoorlijk complex spel waardoor het niet voor iedereen geschikt is. Maar als je van dit soort brainburners houdt, dan is dit een pareltje.

Overig

Dit jaar willen we de lijst afsluiten met nog drie bonustips. De eerste daarvan is het boek Reis om de wereld in 80 spelletjes. In dit boek legt de auteur aan de hand van tachtig spellen de wiskunde achter spellen bloot. Deze uitleg gaat soms boven de pet van de gemiddelde spellenspeler, maar is vaker verhelderend en informatief. Maar dit is geen suf wiskundeboek, maar vooral een boek over het plezier dat mensen beleven aan bordspellen. Het staat dan ook vol met leuke anekdotes. Als je een spellengek die alle spellen al heeft een cadeau wilt geven, dan is dit misschien een interessante optie.

Wingspan staat al jaren strak bovenaan in onze Spellengek top 100. Voor dit spel zijn inmiddels al meerdere uitbreidingen verschenen waarin vogels uit nieuwe continenten werden toegevoegd. Maar dit jaar verscheen er een uitbreiding waar nieuw artwork werd toegevoegd. De Amerikaanse uitgever van Wingspan heeft namelijk Wingspan-liefhebbers gevraagd om nieuwe illustraties te maken voor de kaarten. Dit heeft een stortvloed aan inzendingen opgeleverd, variërend van primitieve kindertekeningen tot professionele illustraties en alles er tussen in. Uit deze inzendingen heeft de uitgever een flinke stapel gekozen en deze uitgebracht als de Wingspan Fan Art Pack. 999 Games heeft deze liefdesbetuiging van de fans aan het spel inmiddels ook in het Nederlands uitgebracht.

En de laatste tip is om een speciale spellentas cadeau te doen. Er zijn heel veel varianten van heel veel verschillende merken te koop, waaronder een tas die speciaal door 999 Games is ontwikkeld. Dit is een grote rugzak waarin je een flinke stapel grote spellen kwijt kan. De maat van de tas is aangepast aan de standaard vierkante doos waarin tegenwoordig veel spellen worden uitgebracht. Zo’n speciale tas is best handig als je een stapel spellen mee wilt nemen naar een spellendagje. Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen, dus zoek er vooral een die bij jouw spellenverplaatsbehoefte past. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *