Sinterklaas en Kerst 2022: onze cadeautips

Geplaatst door

Het jaar begint weer op zijn eind te lopen en de feestdagen komen in zicht. Zoals het er nu naar uit ziet kunnen wie die vieren like it’s 1999 en dat is natuurlijk heel fijn. Er zullen dus vast heel wat cadeautjes uitgewisseld gaan worden en wij helpen graag een handje mee door spellentips te geven aan mensen die door de bomen het bos niet meer zien in een gemiddelde spellenwinkel.

We tippen spellen die grofweg in het afgelopen jaar in de winkel zijn verschenen en die redelijk goed verkrijgbaar zijn. Als je nog meer tips wilt, kijk dan eens bij onze tips van de vorige jaren (2019, 2020 en 2021) of in het tips-menu bovenaan deze site. 

Kinderspellen

Dragomino is de kinderversie van het populaire familiespelletje Kingdomino. Het is een heerlijk spel waarin de spelertjes proberen zo veel mogelijk waardevolle baby-draakjes te verzamelen. Iedere beurt is spannend en als je pech hebt komt de mama-draak je snel troosten. Wat wil je nog meer van een goed kinderspel voor de jongste spelertjes.

Wie denkt dat kinderen te jong zijn voor een echte kerkerkruiper, heeft duidelijk nog niet kenis gemaakt met Karak. In dit spel onderzoeken de spelertjes gangen waarin ze skeletten, mummies en zelfs draken kunnen tegenkomen om ze vervolgens met de juiste dobbeltechniek te verslaan. Ook oudere kinderen beleven hier veel plezier aan, en als ze allemaal op bed liggen spelen de ouders stiekem verder…

In Dodo draait alles om het wiebelende ei dat uit het dodo-nest is gerold en met gevaar voor eigen leven van een hoge rots naar beneden rolt. Gelukkig zijn daar de spelertjes die samen heel snel de hulpmiddelen verzamelen om het ei een zachte landing te geven. Het ei is in dit spel echt the star of the show en zal zelfs de grootste spellenhater nieuwsgierig naar de spellentafel lokken.

Familiespellen

Wonderboek is wat je krijgt als je een spel verstopt in een pop-up boek. In dit avonturenboek ontdek je een spannend spel waarin je samen een geheimzinnige wereld (en de draken die er in leven) probeert te redden. Het is verbazingwekkend hoeveel er verstopt blijkt te zitten in dit boek..eh..spel.

Stella is het nieuwste spel in de prachtige Dixit-wereld. Ook hier staan de geïllustreerde kaarten weer centraal en draait alles om interpretatie. Dit keer hoef je de hints niet zelf te verzinnen maar alleen maar te bepalen bij hoeveel kaarten een woord (bijvoorbeeld lente) past. Dat dat minder makkelijk is dan je denkt, merk je snel genoeg.

King of the Valley is speelplezier van eigen bodem. In dit spel wordt de koning democratisch gekozen en ga jij er alles aan doen om de inwoners zo ver te krijgen dat jij die nieuwe gekozen koning (m/v/x) gaat worden. Dit doe je door de juiste stemmen te ronselen en de andere spelers op strategische momenten de pas af te snijden.

Cascadia is misschien wel de grootste spellenhit van het afgelopen jaar. Het sleepte stapels spellenprijzen in de wacht (waaronder de Nederlandse Spellenprijs). In dit spel bouw je je eigen natuurpark op uit landschapstegels en plaats je er dieren in. Het is een ontzettend leuke uitdaging om dat zo te doen dat zowel de landschappen als de dieren heel veel punten opleveren. Ieder potje is anders en dat houdt het spel fris.

De roll/flip & write spellen bleven ook dit jaar ongekend populair. Metrolijn is een van de leukste spellen die dit jaar in dit genre uitkwam. In dit spel bouw je in verschillende steden metrolijnen. Je beperkt je daarbij niet tot één lijn, maar bouwt gewoon aan heel veel lijnen tegelijkertijd. Probeer dan maar eens je hoofd koel te houden en de optimale strategie te vinden. Dat is een heerlijke speelse uitdaging.

Een andere roll & write topper is Trek 12 Amazonië. In dit spel ga je de Amazone in kaart brengen en de daar levende dieren ontdekken. Het leuke van dit spel is dat het een campagne-spel is. Als je een bepaald doel behaald hebt, dan mag je het volgende level unlocken door de bijbehorende envelop open te maken. Dit is dus echt een cadeau dat blijft geven.

Spellen voor gevorderden

In Mille Fiori ga je punten rapen in Venetië in de wijk waar glasblazers hun kunst tot leven wekken. Zoals het een echte Knizia betreft, zijn beurten heel simpel, maar zijn er toch heel veel verschillende strategieën mogelijk. Dit komt doordat ieder gebied op het bord op een andere manier punten én bonussen oplevert. Je wilt alles, maar mag maar zo weinig en dat is genieten geblazen.

In Living Forest ga je het bos beschermen tegen bosbranden. Dit doe je door vrienden te worden met de beesten die in het bos wonen. Dit is een heerlijk push your luck spel waar meerdere wegen naar de overwinning leiden. Hoe vaker je dit spel speelt, hoe meer mogelijkheden je zult ontdekken om het naar je hand te zetten.

Spellen met een natuurthema zijn helemaal hot. Meadow is misschien wel het mooiste spel dat recent is uitgekomen. Je gaat in dit spel een lange wandeling maken door een prachtig landschap vol met bomen, planten, dieren en pittoreske huisjes. Onder al dit prachtigs zit een lekker puzzelspel waar je in de juiste volgorde kaarten moet kiezen en uitspelen.

In Honey Buzz ga je ontdekken dat bijen ware logistieke genieën zijn. In dit spel stuur je bijenvolkje aan om lekkere honing te maken om deze vervolgens voor een goede prijs te verkopen. Dit spel valt op door zijn enorm schattige vormgeving, maar laat je daardoor niet op het verkeerde been zetten. Het is echt een pittig puzzelspel waar je je hersens lekker bij kan laten kraken.

Tweepersoons

Bijna alle spellen die we hierboven tipten kunnen ook heel goed met twee spelers gespeeld worden (Stella is de enige echte uitzondering en Mille Fiori kan wel met twee spelers maar is leuker met meer). In aanvulling daarop zijn er twee spellen die je alleen met twee speler kan doen en die te leuk zijn om niet even in de spotlight te zetten.

Splendor Duel is een nieuwe Splendor-variant die speciaal voor twee spelers is. Veel is hetzelfde gebleven, maar met een paar kleine veranderingen is het spel net wat complexer geworden. Het blijft een heerlijke puzzel om via alle juwelen de weg naar de overwinning te vinden.

Liefhebbers van slagenspellen kunnen met Jekyll vs Hyde nu ook hun slag slaan als je maar met zijn tweeën bent. Afhankelijk van met welke rol je speelt wil je de boel in balans houden of juist helemaal laten ontsporen. En daardoor ontstaat er een heerlijk steekspel waarin de spelers de slagen soms wel en soms juist helemaal niet willen halen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *